AEX

De AEX index bestaat uit de 25 meest succesvolle Nederlandse bedrijven, en is de graadmeter van de Nederlandse economie. Bedrijven uit verschillende sectoren vormen samen de index, bedrijven zoals Heineken, Aegon en DSM.


Beleggen in de AEX index zorgt voor een spreiding in jouw beleggings portefeuille, en houd het risico minimaal.  Wanneer een bedrijf in de index even minder presteert, is er ongetwijfeld een ander bedrijf in de index die het beter doet, en zo de koers in balans houd.

Bij Beursig volg je in realtime de AEX koersontwikkelingen, zo vindt je in bovenstaande tabel de huidige samenstelling van de AEX index met de koersen van vandaag.

De AEX uitgelegd

 

De AEX (Amsterdam Exchange Index) is de meest bekende beurs in Nederland en daarnaast ook de belangrijkste beursindex. Ook bekend als de Euronext Amsterdam wanneer je op de NYSE (New York Stock Exchange) handelt.

 

Bestaande uit de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland is de AEX een zeer accurate weerspiegeling van de Nederlandse economie.

Vooral beleggers die in Nederlandse aandelen willen beleggen kiezen vaan de AEX index. Ook zorgt het beleggen in de AEX index voor een spreiding van eventuele risico’s door de diverse sectoren die worden vertegenwoordigd.

 

AEX Koersen

De koers van de AEX index wordt berekend door het gewogen gemiddelde van deze koersen te berekenen waarbij de bedrijven wordt gebaseerd op marktkapitalisatie; hoe groter de beurswaarde van een aandeel in de AEX, hoe zwaarder het aandeel in de index zal zijn.

Elk bedrijf wordt gerangschikt naar handelsomzet van het aandeel en berekend met de gemiddelde koers van een aandeel maal het verhandelde volume. Dit geeft elk bedrijf een wegingsfactor. 

Om te zorgen dat alle bedrijven een eerlijke kans krijgen en te zorgen dat de AEX index gelijkmatig beweegt is er een maximum aandeel van 15% per aandeel.

De geschiedenis van de AEX

De AEX ontstond in 1983 als de EOE index (European Options Exchange), toentertijd was de beginstand 100 punten en 13 fondsen. Inmiddels is deze uitgegroeid tot het vaste aantal van 25 aandelen. Elk kwartaal worden alle aandelen goed nagekeken en kan de samenstelling veranderen door aandelen welke niet meer worden opgenomen, of worden toegelaten tot de AEX index. 

Er werd al ver voor 1983 gehandeld op de effectenbeurs in Amsterdam, deze is dan ook de oudste ter wereld. De VOC nam 1611 gebruik van de beurs om investeringen te krijgen voor zijn verre reizen. Hiermee is dit de allereerste effectenbeurs in de wereld. 

De samenstelling van de AEX 

Elk jaar wordt er in februari gekeken naar de samenstelling van de diverse aandelen en zo nodig aangepast. De fondsen worden beoordeeld door het aantal verhandelde aandelen van het fonds waarna dit wordt vermenigvuldigd met de koers. Er wordt altijd rekening gehouden met de maximale weging per bedrijfs aandeel van 15%. Ook vindt er wee keer per jaar een herweging plaats waarbij er voor elk aandeel een nieuw wegingsfactor wordt bepaald. Deze moet dan  zo goed mogelijk de waarde van het individueel fonds vertegenwoordigen.

 

Op dit moment vind je bedrijven zoals Ahold, ABN Amro, Philips, Unilever en Shell in de index.

 

De AEX  is elke werkdag open van 09:00 tot 17:35 waarbij elke 15 seconden de stand van de index wordt herberekend. Hierboven kun je alle realtime koersen vinden van de aandelen welke zijn opgenomen in de AEX-index. Beleggers kunnen ook via futures handelen in de AEX buiten de openingstijden, namelijk op beursdagen tussen 08:00 en 22:00. 

Futures (Financiële Termijn Index)

Futures zijn risico vol beleggingsinstrument, dit zijn namelijk termijn contracten.

Let er op dat futures niet worden geadviseerd voor startende beleggers. Deze vereisen namelijk beleggingservaring en gedegen kennis.

 

Wanneer je handelt met een future in de AEX-index ga je een contract aan van 200 x de stand van de index. Dit geeft een belegger € 200 per punt als deze winst heeft, maar bij elke mindering van een punt verliest een belegger € 200 per punt. 

Beleggen in de AEX index

Beleggers die willen investeren in Nederlandse bedrijven vinden in de AEX een goede mogelijkheid hiervoor. Je kunt beleggen in de AEX via indexfondsen (beleggingsfondsen) of door een ETF (Exchange Traded Funds) wat bestaat uit diverse aandelen van de AEX index. Bij vele beleggers zijn ETF’s heel erg populair. Er komen namelijk geen hoge kosten bij kijken en het is zeer eenvoudig om in te stappen. Met een ETF hoef je ook niet heel veel tijd te spenderen met beleggen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om losse aandelen .

Beleggen kan via de bank, of via een online broker welke is gespecialiseerd in de AEX index.

FAQ over AEX

De AEX index is een mandje met de 25 meest succesvolle Nederlandse bedrijven waar je als belegger in kunt investeren.

De AEX  is elke werkdag open van 09:00 tot 17:35 waarbij elke 15 seconden de stand van de index wordt herberekend. Hierboven kun je alle realtime koersen vinden van de aandelen welke zijn opgenomen in de AEX-index. Beleggers kunnen ook via futures handelen in de AEX buiten de openingstijden, namelijk op beursdagen tussen 08:00 en 22:00. 

 

Een index bestaat uit meerdere aandelen, uit diverse sectoren. Samen zorgen ze voor een index koers. Wanneer een van de bedrijven het even wat minder doet, is er ongetwijfeld een ander aandeel wat de koers opvangt. Dit is niet het geval wanneer je belegt in een los aandeel. 

 

Je kunt ook via een ETF beleggen in meerdere aandelen tegelijkertijd en zo het risico spreiden.

Je kunt via een online broker of bank kiezen om te investeren in de AEX index. Wanneer je alleen wilt investeren in bijvoorbeeld Philips, dan zul je aandelen van Philips moeten kopen. 

De koers van de AEX index is het afgelopen jaar flink gestegen. Vooral wanneer je een lang termijn belegger bent kan het een behoorlijk rendement opleveren. Let er wel bij op dat je geen geld investeert wat je voor een langer termijn niet kan missen.