Dow Jones

Als een van de oudste en meest bekendste index ter wereld beweegt de Dow Jones als koers met de 30 grootste Amerikaanse ondernemingen mee. Hierdoor is dit een uitstekende weerspiegeling van de Amerikaanse economie.

 

 

Als een index bestaat de DOW uit diverse aandelen die op de NYSE staan genoteerd. Bedrijven zoals Coca Cola, Apple en Microsoft. De Dow Jones is een prijs gewogen index, bij de DOW telt een ieder van de 30 ondernemingen even zwaar in de index mee. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld de AEX.

 

 

Als weerspiegeling van de Amerikaanse economie zijn dit misschien erg weinig bedrijven die meetellen, maar toch is de DOW een van de meest populaire bestemmingen van beleggers.

Bij Beursig volg je in realtime de Dow Jones koersontwikkeling, zo vindt je in bovenstaande tabel de huidige samenstelling van de Dow Jones index met de Dow Jones koersen van vandaag..

De geschiedenis van de Dow Jones

In 1896 werd de Dow in het leven geroepen als de Dow Jones Industrial Average. Deze startte met een index van 12 verschillende aandelen die tezamen een waarde opleverde van 40.94. Dit waren voornamelijk ondernemingen die uit de industriële hoek kwamen, tegenwoordig bestaat de DOW uit bedrijven van alle sectoren. 

Dit zorgt dat er een enorme diversiteit is in de DOW, en het risico wordt hierdoor aanzienlijk verspreid.

De DOW is de laatste jaren niet veel veranderd in samenstelling, ook is de DOW door de prijs gewogen index anders dan andere koersen. Het betekend namelijk dat de aandelen die beter presteren meer wegen in de index. 

 

De Dow Jones beurs opent elke morgen op de New York Stock Exchange. 

 

Openingstijden Dow Jones

 

De openingstijden van de Dow Jones zijn gelijk aan de NYSE; van 9.30 uur (15:30 GMT) tot 16.00 uur (22:00 GMT). De DOW jones aandelen zijn ook op andere beurzen beschikbaar. Hierdoor kun je ook buiten deze tijden handelen in DOW aandelen.

 

Beleggen op de Dow Jones

Beleggers kunnen kiezen uit meerdere instrumenten wanneer ze handelen op de Dow Jones., de meest bekende is via aandelen. Je zult op de DOW geen Nederlandse aandelen tegenkomen. Alle 30 bedrijven die worden vertegenwoordigd op de DOW zijn Amerikaans.

 

Beleggers kunnen op de DOW ook kiezen om te beleggen in trackers, de ETF’s. Met een ETF volg je de hele index van de Dow Jones, dit is en van de makkelijkste en veiligste manieren van beleggen.

 

Beleggers kunnen ook kiezen te beleggen via futures, maar alleen ervaren beleggers zullen dit doen vanwege het grote risico wat eraan verbonden zit.

 

Futures zijn namelijk termijn contracten waarbij vooral wordt bepaald wat de koop en verkoopprijs is. Let er op dat futures kennis in beleggen vereisen.

 

De Dow Jones index 

De Dow Jones index is een gemiddelde berekening van 30 van de grootste aandelen op de markt.

 

Zoals we al aangaven is de DOW is  een prijs gewogen index, wat verschillende is van een marktkapitalisatie-gewogen index, zoals de AEX.

 

Dit is omstreden omdat de bedrijven met de grootste markt kapitalisatie meer invloed hebben op de koers, ook al zouden deze misschien een lagere waarde hebben. Dit leid tot kritiek, maar doet toch niets af aan de populariteit van de index.

 

Dow Jones Aandelen kopen

 

Beleggers die in de grote Amerikaanse bedrijven willen investeren kunnen bij de DOW terecht. Dit kan via indexfondsen (beleggingsfondsen) of door een ETF (Exchange Traded Funds).

Een ETF zal bestaan uit verschillende aandelen van de DOW index.

 

ETF’s zijn heel erg populair vooral onder startende beleggers. Dit omdat de kosten veel lager zijn dan andere instrumenten, en ook omdat het risico wordt verkleind. Verder hoef je bij een ETF niet veel tijd te spenderen aan het beleggen en dit maakt het makkelijk voor elke soort belegger om te handelen op de DOW.

Je kunt als belegger natuurlijk ook kiezen om in losse aandelen te investeren.

 

Beleggen kan via de bank, of via een betrouwbare online broker de is gespecialiseerd in de DOW index.

FAQ over Dow Jones

De DOW index bestaat uit de 30 grootste bedrijven van Amerika.

De openingstijden van de Dow Jones zijn hetzelfde als de NYSE; van 9.30 uur (15:30 GMT) tot 16.00 uur (22:00 GMT).

DOW jones aandelen zijn ook op andere beurzen beschikbaar. Hierdoor kun je ook buiten deze tijden handelen in DOW aandelen.

De DOW is een index, een mandje met 30 bedrijven. Net zoals de AEX. Dit is niet een exchange.

De DOW bestaat alleen maar uit Amerikaanse aandelen. Dit is een leuke manier om te beleggen in de Amerikaanse ontwikkelingen op economisch gebied. Let op, het zijn maar 30 bedrijven, wat voor een groot land als Amerika niet echt de economie weerspiegeld.

De DOW Jones index is in de afgelopen 5 jaar 91.22% gestegen, en het ziet er niet naar uit dat dit zal veranderen. In 2020 met de start van COVID zakte deze naar beneden maar hij heeft zich weer hersteld.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: