NASDAQ

De NASDAQ staat voor de National Association of Securities Dealers Automated Quotations en was de eerste beurs waar alle transacties volledig elektronisch werden verhandeld. Sinds 1999 is deze de allergrootste effectenbeurs van Amerika. 

De NASDAQ bestaat voornamelijk uit technologie gerelateerde bedrijven zoals Amazon, Apple en Oracle. De NASDAQ index wordt gewogen door middel van de marktwaarde van de aandelen, net zoals de meeste andere indices. Op dit moment vindt je in de NASDAQ meer dan 3000 aandelen waar je in kunt beleggen. 

Bij Beursig volg je in realtime de NASDAQ koersontwikkeling, zo vindt je in bovenstaande tabel de huidige samenstelling van de NASDAQ index met de koersen van vandaag.

De NASDAQ

De Nasdaq is opgericht door de National Association of Securities Dealers (NASD) in 1971, welke nu bekend staat als de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). Hierdoor is de NASDAQ een vrij jonge beurs.

Het is de eerste beurs in zijn soort waar voornamelijk technologische aandelen worden verhandeld. Ten tijden van de oprichting was de NASDAQ de enige technologische beurs in de wereld.

De beurs werd gecreëerd zodat beleggers effecten konden verhandelen door middel van een geautomatiseerd, snel en transparant systeem. Het is ook bekend als de schermenbeurs, alle handel vindt plaats via schermen, en heeft niet de dagelijkse chaos en hectiek van andere beurzen.

De NASDAQ is door het type noteringen vindbaar zeer populair met een handelswaarde van meer dan 1000 miljard dollar per maand.

NASDAQ openingstijden

De NASDAQ is elke werkdag open van 09:30 (15:30 GMT) tot 16:00 (22:00 GMT).

NASDAQ aandelen

Op de NASDAQ vindt je verschillende soorten soorten aandelen, goederen, cryptocurrency, futures en valuta’s om in te beleggen.

Je kunt hier beleggen in bedrijven zoals Adobe, Netflix, Microsoft en Marvel.

Beleggers kunnen op meerdere manieren handelen op de NASDAQ; via aandelen of opties, of via EFT’s (trackers). Door een EFT volgt een belegger de gehele index, en niet een los aandeel.

Een ETF is een veiligere manier van beleggen, omdat het het risico’s verspreidt door de diversiteit in aandelen in de ETF.

Aandelen kiezen op de NASDAQ

Het kiezen van aandelen is zeer persoonlijk voor elke belegger, en moeilijk vooraf vast te stellen. Elke belegger heeft zijn eigen beleggingsplan en weet hierdoor in wat voor soort bedrijven deze wilt investeren. Een belegger kan natuurlijk ook voor een ETF kiezen of  een van de beleggingsfondsen via een online broker.

NASDAQ index

De NASDAQ kent twee verschillende indices, de NASDAQ-100 en de NASDAQ compositie. Wanneer er gesproken wordt over de NASDAQ index gaat het over de compositie. De NASDAQ-100 is een index met de 100 grootste fondsen van de NASDAQ.

Bij de AEX index is er geen risico dat geen van de aandelen binnen de index een grotere waarde kunnen krijgen dan de vastgestelde 15% van de index. Dit zorgt dat er een minder risico is voor een belegger bij het investeren. Bij de NASDAQ-index is dit anders, en dit is iets om als belegger rekening mee te houden.

In het geval van de NASDAQ bepalen Amazon, Apple en Microsoft 30 % van de gehele index. Dit betekend dat als een van deze bedrijven het minder goed doet dat de gehele index dit zal voelen.

Als belegger kun je investeren in de diverse aandelen op de NASDAQ of, een van de indices. Beleggen in indices is minder risicovol omdat je via de index in alle bedrijven investeert welke zich in de NASDAQ bevinden.

De indexen zijn markt gewogen, dit betekend dat de waardering wordt berekend door het uitstaande aantal aandelen, en de koerst van de aandelen.

Aandelen NASDAQ kopen

Via verschillende online brokers kunnen beleggers makkelijk kiezen in aandelen of ETF’s van de NASDAQ. Het voordeel van een ETF is onder andere dat deze vaak een terugkerend dividend oplevert, en minder risicovol is dan een los aandeel.

FAQ over NASDAQ

De NASDAQ is elke werkdag open van 09:30 (15:30 GMT) tot 16:00 (22:00 GMT)

De NASDAQ-index heeft 3000 verschillende aandelen, de NASDAQ-100 heeft er 100. Dit zijn de 100 grootste van de 3000.

De NASDAQ is een volledig technologische handelsplaats. Alle handel vindt plaats via schermen, en heeft niet de dagelijkse chaos en hectiek van andere beurzen.

Beleggers die willen investeren in technologische aandelen zijn bij de NASDAQ op de juiste plek. Bedrijven zoals Apple, Microsoft en Oracle kun je hier terug vinden.

De handel op de NASDAQ gebeurt in dollars. Houd rekening met eventuele inflatie wanneer je hier aan de slag gaat.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: