NYSE

De grootste effectenbeurs van de wereld bevind zich in New York, Amerika. De beurs bekend bij vele door de benaming “Wallstreet” is bij beleggers bekend als de New York Stock exchange (NYSE).

 

 

De NYSE is de enige beurs waar ook echt een traditionele vloerhandel te vinden is, zoals vele kennen uit de films. De meeste handel vind tegenwoordig plaats via online trading en digitale schermen, maar toch is de beursvloer van de effectenbeurs in New York nog steeds een beurs die elke dag opent en sluit met het luiden van de bel.

Bij Beursig volgt je in real time de NYSE koersontwikkeling, zo vindt je in bovenstaand tabel de huidige samenstelling van de NYSE index met de koersen van vandaag.

De NYSE index uitgelegd

Puur gebaseerd op  marktkapitalisatie is de NYSE de grootste beurs in de wereld. De NYSE is een unieke beurs in vergelijking met bijvoorbeeld de AEX.

Bij de NYSE is er namelijk een zogenoemde dealer markt zoals bij een veiling, dit is anders dan  de andere beurzen waar direct wordt gehandeld wordt tussen dealer en investeerder. 

NSYE index en NSYE openingstijden

De NYSE is heeft geen index koers zoals de AEX of de S&P500. Het is een aandelenbeurs waar kan worden belegd op individuele aandelen of fondsen via een broker or bank. Er wordt op de NYSE direct gecommuniceerd door personen, niet via digitale kanalen. 

 

Het is niet mogelijk te beleggen op een index als geheel, alleen op aandelen.

 

Elke dag wordt de beurs geopend door het luiden van de bel om 09:30 (15:30 GMT) en deze sluit om 16:00 (22:00 GMT). OP de NYSE vind je onder andere de oudste en meest succesvolle Amerikaanse fondsen om in te beleggen.

 

 

Je kunt als belegger zorgen voor een optimale spreiding en minimale risico door te investeren in meerdere aandelen via de NYSE.

De NYSE aandelen

Het beleggen in NYSE aandelen gebeurd in dollars, niet in euro’s, houd hierbij rekening met de valuta koers ten opzichte van de euro.

Zoals gezegd vindt je op de NYSE enkel de meest succesvolle Amerikaanse bedrijven zoals de Bank of America en Walt Disney. Elke dag wordt er in 2800 bedrijven gehandeld, met ongeveer1.46 biljoen aandelen die verhandeld worden. Hierdoor is de New York Stock Exchange een de voorloper van beurzen wereldwijd. Elke dag lopen de brokers rond over de vloer om bij de diverse specialisten te kopen en verkopen voor hun klanten. 

Om toegelaten te worden op de NYSE moet een bedrijf aan strenge voorwaardes voldoen, om te kunnen bewijzen een stabiele en groeiende onderneming te zijn.

Effectenbeurs New York

De criteria waar een bedrijf aan moet voldoen om te worden toegelaten op de NYSE (Of de NASDAQ) zijn vastgesteld door de Securities and Exchange Commission (SEC). Hiermee garandeert deze dat de bedrijven veilig zijn om mee te handelen. Een van de voorwaardes is dat het bedrijf minimaal 400 aandeelhouders moet hebben en daarnaast minimaal 1.1 miljoen aandelen moet aanbieden welke publiekelijk kunnen worden verhandeld. Ook moet de marktwaarde van het bedrijf minimaal 40 miljoen dollar zijn.

De geschiedenis van de NYSE

Toen 24 handelaren met elkaar het belangrijkste financieel document “The buttonwood agreement” tekende in 1792 ontstond de NYSE. De naam New York Stock & Exchange Board werd pas in 1817 aangenomen en de eerste fysieke locatie werdt hier toen ook gehuurd.

Sinds 2006 is de beurs gefuseerd met eerst de Euronext, en later is deze overgenomen (2013) door de Intercontinental Exchange (ICE).

NYSE aandelen

De aandelen van de NYSE worden verhandeld door een vraag en aanbod manier van beleggen. Het is de klassieke manier van beleggen waarbij de prijs kan worden beïnvloed door de diverse media kanalen. Wanneer een bedrijf in het nieuws komt met negatieve berichten zullen meer beleggers proberen hun aandelen van de hand te doen, en met het resultaat dat de waarde van een aandeel zal zakken.

Het beleggen gaat via een veiling methode, en als belegger kun je via de bank of online broker investeren in de diverse aandelen verkrijgbaar op de NYSE.

Beleggen op de NYSE

Wanneer je wilt starten met beleggen op de Amerikaanse beurs, en wilt handelen in Amerikaanse aandelen is de NYSE een goede start plek. Beleggen kan gemakkelijk via een betrouwbare online broker of een huis bank, omdat deze zijn gespecialiseerd in de NYSE markt. Het grote aantal verschillende sectoren waarin aandelen te verkrijgen zijn maakt het erg interessant voor beleggers, maar het betekend ook dat er een gedegen beleggings kennis en ervaring nodig is. Als belegger zul je goed op de hoogte moeten zijn van de ontwikkelingen in de sectoren en hoe de bedrijven achter de aandelen presteren. Een bank of online broker kan je hierbij helpen.

FAQ over NYSE

Elke dag wordt de beurs geopend door het luiden van de bel om 09:30 (15:30 GMT) en deze sluit om 16:00 (22:00 GMT).

De handel op de NYSE gebeurt in dollars, houd hier rekening mee als er een inflatie op de dollar kan voorkomen.

Op het moment van schrijven zijn er 2800 verschillende aandelen waar beleggers uit kunnen kiezen op de NYSE.

Het adres van de exchange waar de handel plaats vindt is op Wallstreet.

Je kunt via een online broker kiezen voor een ETF die aandelen volgt van de NYSE. 

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: