Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Triple witching day, wat is het en waarom is dit van belang voor beleggers?


Uw advertentie hier?


Triple witching day, wat is het en waarom is dit van belang voor beleggers?

Triple witching day beurs beleggen aandelen

Triple witching day is een term die gebruikt wordt voor het gezamenlijk expireren van opties op aandelen, opties op indexen en futures op dezelfde dag. Dit komt viermaal per jaar voor en valt op de derde vrijdag van maart, juni, september en december. Omdat deze evenementen gelijktijdig zijn kan het op die dagen erg volatiel zijn op de financiële markten. Naast meer volatiliteit is er vaak ook meer handelsvolume en kunnen er in sommige gevallen ook extreme koersreacties in de onderliggende waarden plaatsvinden.

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Triple witching day begrijpen

Voor beleggers en zeker die handelen in opties en futures zijn expiratiedagen belangrijk om te volgen of rekening mee te houden. In het geval van deze dag is dit dan nog extremer. Toch zouden ook beleggers die alleen in aandelen beleggen ook rekening moeten houden met deze handig omdat er soms extreme koersuitslagen zijn. Natuurlijk is de blootstelling wat meer beperkt voor wie alleen aandelen heeft dan een belegger die veel opties en/of futures in bezit heeft.

Triple witching day zorgt voor meer handelsactiviteit en volatiliteit omdat contracten die kunnen vervallen, de aankoop of verkoop van de onderliggende waarde kunnen vereisen . In sommige gevallen worden contracten van derivaten geopend met de bedoeling de onderliggende waarde te kopen of verkopen. In veel gevallen moeten beleggers met alleen een blootstelling aan derivaten hun posities sluiten, doorrollen of compenseren voordat de handel sluit/expireert.

Triple witching hour

Naast tripe witching day is er ook het minder bekende triple witching hour. Dit is het laatste handelsuur voordat de expiratie is. Doorgaans is kort voor expiratie al wat meer volume en volatiliteit en dit is bij triple witching hour nog meer het geval. Sinds 2002 is er op de triple witching day ook het verlopen van futures op diverse aandelen. Er zijn dan eigenlijk vier aflopende contracten (expiraties) maar de term quadruple witching day is nooit algeheel aangenomen.

Triple witching day samengevat

  • ‘Drievoudige heksen dag’ is het driemaandelijkse expireren van aandelenopties, indexfutures en indexopties.
  • Deze expiratie is op dezelfde dag, vier keer per jaar, op de derde vrijdag van maart, juni, september en december.
  • Deze dag en dan met name het laatste handelsuur voorafgaand aan de expiratie kan leiden tot meer handelsactiviteit en volatiliteit wanneer handelaren hun vervallende posities sluiten, doorrollen of compenseren.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.