Zo werkt beleggen in edelmetaal

beleggen in edelmetaal

Advertorial – Een kluisje openen bij de bank om vervolgens uw goudstaaf in te bewaren is tegenwoordig lang niet meer nodig. Tegenwoordig kunt u al vanaf uw laptop een goudstaaf bestellen en thuisbezorgen. Maar u kunt ook in andere edelmetalen beleggen naast goud. De andere bekende edelmetalen om in te beleggen zijn zilver en platina. Als u wilt beleggen in edelmetaal dan kunt u kiezen voor de fysieke vorm of als aandeel dat u verhandelt op de beurs. Beide methoden om in edelmetaal te beleggen worden in dit artikel besproken.

Beleggen in fysiek edelmetaal

De voornaamste reden dat beleggers in fysiek edelmetaal beleggen is om zich te wapenen tegen een monetaire crisis. Immers, goud levert geen rente of dividend op. Maar hoe kan men gemakkelijk in fysiek edelmetaal beleggen in de vorm van baren of munten?

U hoeft op het internet maar te zoeken op ‘beleggen in goud’ en u zult genoeg edelmetaalaanbieders als zoekresultaat krijgen. Vervolgens plaatst u een bestelling online en wordt uw edelmetaal thuisbezorgd.

Het voordeel van zelf edelmetaal in fysieke vorm houden is dat u iets ‘tastbaars’ in eigen beheer heeft dat in elke valuta een reële waarde vertegenwoordigd. Het nadeel van beleggingsedelmetaal in eigen beheer houden, is dat het lastig te verzekeren is.

Als goed alternatief kunt u uw edelmetaal laten opslaan door een professionele derde partij. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij de Nederlandse goudhandelaar GoldRepublic. Deze partij biedt edelmetaal aan dat volledig verzekerd voor u professioneel wordt opgeslagen.

Het voordeel hiervan is dat u zelf geen verzekering en kluis hoeft aan te schaffen. Ook geeft de partij op hun website aan dat het edelmetaal juridisch eigendom is van de klant na aankoop. Dat is een extra voordeel, omdat de klant hierdoor de zekerheid heeft iets ‘tastbaars’ te bezitten en daardoor ook niet afhankelijk is van bedrijfsprestaties. Verder biedt de goudhandelaar de optie om baren thuis te laten bezorgen of de optie om te handelen in fysiek goud, zilver en platina op het eigen platform.

Beleggen in edelmetaal via de beurs

Mocht u liever via de beurs handelen dan kunt u een exchange-traded fund (ETF), derivaat of mijnaandeel kopen. Houd er rekening mee dat u met deze beleggingsproducten geen fysiek edelmetaal heeft, maar slechts een belofte van iemand om edelmetaal aan te houden waardoor u een tegenpartij risico aangaat. Zo is een goud ETF een aandeel dat op de beurs verhandeld wordt en de goudprijs volgt. Het is dus een participatie in de goudmarkt en géén fysiek goud.

Belegt u in edelmetalen via in een derivaat door middel van opties, swaps en futures, dan is dit een wettelijke bindende overeenkomst op het uitleveren van edelmetaal op een vooraf-afgesproken prijs voor in de toekomst. Een derivaat heeft dus edelmetaal als onderliggende. Door gestandaardiseerde contracten kunnen deze via effectenbeurzen of onderling gemakkelijk verhandeld worden.

Futures zijn voornamelijk gebaseerd op speculatie, het is dan ook af te raden om dit voor de lange termijn te doen als u geen specialist bent op dat gebied.

Ook is er nog de mogelijkheid om te beleggen in mijnen. De edelmetaalprijsontwikkeling is van toepassing op de waarde van het aandeel, maar bij aandelen in mijnen komen ook de bedrijfsprestaties en het management om de hoek kijken als factor op de prijsontwikkeling van het aandeel. Als één van de deze factoren tegenvalt, dan kan de prijs van het aandeel omlaag gaan.

Een belegging in edelmetaal in fysieke vorm, met name goud, biedt meer zekerheid omdat u de volledige eigenaar bent. Door de historie heen wordt goud als ultieme vluchthaven gezien van het vermogen doordat het zijn waarde behouden heeft. Dus mocht u zich willen verzekeren tegen een eventuele (toekomstige) crisis dan is goud één van de voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen.