Beleggen in olie met een olie ETF (tracker) + technische analyse

Beleggen in olie ETF

De meest verhandelde grondstof ter wereld is olie, het is dus logisch dat veel beleggers beleggen in olie. Dit kan indirect in bijvoorbeeld een aandeel van een oliemaatschappij. Vrijwel direct kan ook, dan kunt u een financieel product zoals futures kiezen met als onderliggende waarde een olieprijs. Er zijn ook hefboomproducten (lees ook beleggen met turbo’s) die rechtstreeks de olieprijs volgen. Met name die met een vaste hefboom hebben zeker niet onze voorkeur. Dit komt omdat veel van deze producten op lange termijn verliesgevend zijn. De belegger die wil beleggen in olie en risico’s wil beperken kan kiezen voor een olie ETF (beleggen in trackers). Een ETF volgt een sector en kan in dit geval zijn samengesteld uit verschillende aandelen van oliemaatschappijen.

Beleggen in olie, Brent of WTI?

Er zijn twee belangrijke olieprijzen. Dit zijn de olieprijzen van de Brent en WTI olie. Brent is oorspronkelijk afkomstig uit het olieveld voor de Engelse kust. Gelijkwaardige olie draagt ook deze naam. Hier valt bijna alle olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten onder. WTI is de afkorting van Western Texas Intermediate, dit kan ook wel Amerikaanse olie worden genoemd. De prijzen van Brent en WTI verschillen niet veel maar volgen vaak wel dezelfde trends. Voor de geselecteerde ETF’s zal het soort olie niet van groot belang zijn. Veel oliemaatschappijen zijn namelijk afhankelijk van beiden.

Vervolg na advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Technische analyse voor olie

Recentelijk bereikten de olieprijzen het hoogste niveau in ruim 3 jaar tijd. Voor die tijd waren prijzen rond en nog ruim boven $100 per vat normaal. Inmiddels is er een periode van forse daling geweest tot ongeveer $35 per vat. Inmiddels komt voor Brent olie de horizontale lange termijn weerstand in zicht. In onderstaande grafiek op weekbasis is dat aangegeven met de rode lijn op $70,53.

Recente ontwikkelingen maken termijnhandelaren wat onzeker en daardoor is de prijs de afgelopen weken wat afgenomen. De onzekerheid komt door de handelsoorlog tussen de VS en China en of dit escaleert en welke impact het heeft. Uit contracten die in de markt zijn gezet blijkt dat de koers een paar dollar per vat zal dalen.

Koeweit is een belangrijke olieproducent en volgens hun voorspellingen zal de olieprijs niet onder de $55 komen. Dit ligt aardig in lijn met de diagonale lange termijn steun. Dit is de diagonale groene lijn in de grafiek. Naast de horizontale weerstand is er ook weerstand van de diagonale korte termijn weerstand, de rood gestippelde lijn. Op $57,10 ligt dan nog de horizontale lange termijn steun (dikke groene lijn).

Beleggen in olie technische analyse Brent Crude Oil
Technische analyse Brent Crude Oil

Beleggen in een olie ETF

Al eerder werd aangegeven om producten met een hoog risico te vermijden. Beleggen in olie kan dan prima met een ETF maar ook dit is niet zonder risico. Weliswaar is het risico beperkt ten opzichte van een enkel aandeel. Echter is de kans op een negatief rendement op de beurs altijd aanwezig.

United States Oil Fund (ticker USO) heeft blootstelling aan future-contracten en volgt hiermee behoorlijk nauwkeurig WTI Oil. Bij deze ETF kan er sprake zijn van contango waardoor het meer geschikt is voor handel op korte termijn.

Energy Select Sector SPDR Fund (ticker XLE) is een ETF die is samengesteld uit vrijwel alleen Amerikaanse bedrijven. Deze bedrijven zijn met name actief in exploitatie, productie en distributie van olie en aanverwante producten. Deze bedrijven zijn onder meer Exxon Mobil, Chevron Corp, Schlumberger en Halliburton.

iShares Global Energy ETF (ticker IXC) is voor de belegger die meer geografische diversiteit wil. Het merendeel (62%) van de bedrijven is nog afkomstig uit de VS gevolgd door 29% uit Europa. Hier komen dezelfde namen als voorgaande ETF in terug maar ook Shell, Total en BP.

Meer over beleggen in olie en aandelen op het beurs forum >

Disclaimer: bovenstaande ETF’s zijn net als dee technische analyse geen beleggingsadviezen. De inhoud van dit artikel is vooral ter informatie en eventueel inspiratie.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.