Zorgt afnemende winstgroei voor naderende correctie op de beurs?

Er is de voorbije weken en maanden reeds behoorlijk wat gezegd en geschreven over een aankomende correctie op de beurs. De scenario’s die daarvoor op tafel liggen gaan van een correctie van slechts enkele procenten tot een regelrechte crash die zomaar zou kunnen zorgen voor een “Big Reset”. Gelukkig wordt de soep nooit zo heet gedronken als ze wordt opgediend waardoor de waarheid waarschijnlijk wel ergens in het midden zal liggen. Toch moet het gezegd dat steeds meer experten waarschuwen voor een terugval in de beurs. Bent u ook benieuwd hoe groot dit risico nu precies is en wat u kunt doen in het geval van een correctie of crash? Leest u dan vooral snel verder.

Waarom lijkt een correctie aanstaande?

Verschillende factoren zorgen ervoor dat een correctie er zomaar eens spoedig aan zou kunnen komen. In eerste instantie is er het feit dat de S&P 500 op moment van schrijven reeds sinds oktober 2020 een vrijwel continue stijging laat optekenen zonder een terugval te hebben gekend van 5 procent of meer. Dat is uiterst ongewoon voor een periode van bijna één jaar. Daarnaast hebben de economen van Goldman Sachs ervoor gekozen om hun verwachtingen met betrekking tot de economische groei in de Verenigde Staten voor het derde kwartaal van 2021 te verlagen. In eerste instantie was er nog sprake van een verwachte groei van 9 procent. Die verwachting is nu echter bijgesteld naar 5,5 procent. In het bijzonder wordt er bij de nieuwe waarderingen rekening gehouden met een zwaarder dan verwacht effect als gevolg van de deltavariant evenals de hogere inflatie.

Welke correctie lijkt het meest reëel?

Het timen van de markt is werkelijk onmogelijk. Wanneer we alle indicatoren mee in overweging nemen kunnen we effectief stellen dat een correctie aanstaande lijkt, maar niemand die met zekerheid kan voorspellen wanneer die precies zal plaatsvinden en vooral ook hoe zwaar die correctie zal zijn. Op moment van schrijven houden verschillende gerespecteerde analisten het op een te verwachten correctie van ongeveer 10 procent. Voor alle duidelijkheid, dit geldt voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Voor bijvoorbeeld de Europese beurs geldt dat de waarderingen op dit ogenblik nog een stukje achterop liggen waardoor zij wellicht haar positieve sentiment nog iets langer zou kunnen blijven behouden zonder (stevige) correctie. Ook dat is echter geen zekerheid.

Hoe een correctie of crash opvangen?

Investeren in een aandelenmarkt die hooggewaardeerd is brengt altijd de nodige (extra) risico’s met zich mee. Er zijn echter bepaalde zekerheden die u kunt inbouwen om een mogelijke crash of correctie enigszins te kunnen opvangen. Het beschikbaar houden van cash om extra in te kopen en op die manier uw gemiddelde aankoopprijs naar omlaag te halen kan bijvoorbeeld een uitstekende keuze zijn. Heeft u op moment van schrijven geen extra cash beschikbaar die u mogelijks zou kunnen investeren bij een eventuele correctie of crash? Dan heeft u misschien iets te veel geïnvesteerd. Het wordt immers altijd aangeraden om een bepaald gedeelte aan cash achter de hand te houden.

Wat bovenstaande betreft hebben we nog een interessante tip voor u in petto. Heeft u er eerder voor gekozen om te investeren in bepaalde groeiaandelen waarvan er momenteel een aantal aardig in de winst staan? Overweeg dan altijd om een stukje winst te nemen en een bepaald gedeelte van uw holdings te verkopen. Op deze manier heeft u terug wat cash geld beschikbaar om goedkoper in te kunnen kopen wanneer er zich op de markt een correctie of een crash voordoet.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: