Zelfrijdende auto interessant om in te investeren/beleggen?

U kunt voorstander of tegenstander zijn. Feit is dat de zelfrijdende auto in het dagelijks verkeer steeds sneller dichtbij komt. Het aantal fabrikanten dat bezig is met de ontwikkeling van een eigen model neemt snel toe. Natuurlijk moet er nog hard worden gewerkt aan allerlei kinderziektes bij de eerste prototypes en spelen veiligheidsissues een grote rol. De zelfrijdende auto is echter niet meer tegen te houden, zo lijkt het. Hierdoor wordt het steeds meer een mogelijk interessante belegging, ook voor particulieren.

Positieve invloed van zelfrijdende auto

Volgens deskundigen zullen er minder files ontstaan naarmate de zelfrijdende auto in aantallen toeneemt. Wat daarbij zeker een rol speelt: doordat een autonoom rijdende auto een kortere
reactietijd heeft, zullen er minder ongelukken gebeuren. Tevens speelt eventuele vermoeidheid van de inzittende geen enkele rol meer bij deelname aan het verkeer: de auto neemt het stuur immers over. Door een betere doorstroming van het verkeer wordt ook nog eens alle schadelijke uitstoot fors verminderd.

Men verwacht ook dat in de toekomst minder mensen meer dan één auto zullen hebben, omdat er nieuwe diensten op de markt verschijnen die te vergelijken zijn met Uber. Vooral interessant voor privérijders is dat de verzekeringspremies voor zelfrijdende auto’s waarschijnlijk omlaag zullen gaan. De schuldvraag bij een aanrijding ligt namelijk niet meer vanzelfsprekend bij degene die in de auto zit, maar mogelijk steeds vaker bij de producent. Ook door het afnemende aantal ongelukken kunnen de premies gestaag dalen.

Hoe de zelfrijdende auto zich ontwikkelt

Er zijn nog steeds genoeg mensen die denken dat de zelfrijdende auto toekomstmuziek is, verre toekomstmuziek zelfs. Maar de komst van een autonome vierwieler is veel dichterbij dan we
vermoeden. Iedereen weet dat Tesla veel investeert in de ontwikkeling van hun zelfrijdende modellen, maar ook bedrijven als BMW, Audi, Mercedes, Volvo, Ford, Nissan en ook Alphabet, Uber,
Apple en Google (Alphabet) zijn er volop mee bezig. In de meeste van deze bedrijven kunt u ook beleggen. We nemen een aantal bekende producenten onder de loep.


Zelfrijdende auto interessant om in te investeren/beleggen?

Tesla

Dit Amerikaanse merk wordt vaak als eerste genoemd als de zelfrijdende auto ter sprake komt. Tesla belooft modellen die in de toekomst volledig zelfrijdend zullen zijn. U hoeft slechts in te stappen en uit te spreken waar u heen wilt. Zegt u niets, dan checkt uw bolide uw agenda en koerst volledig zelfstandig naar de eerstvolgende afspraak. Staat er niets in uw agenda? Dan brengt hij u netjes thuis. De autonoom rijdende auto van Tesla bepaalt altijd de meest optimale route. Bij aankomst stapt u uit en navigeert uw auto zichzelf naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Met slechts één toets op uw telefoon komt hij weer voorrijden.

Volvo

Deze Zweedse autofabrikant zegt toe dat niemand meer ernstig gewond of om het leven zal komen in hun zelfrijdende Volvo. Dat is nogal een belofte, die ze doen door hun sterk doorontwikkelde veiligheidssystemen. In Zweden wordt er al geëxperimenteerd in speciale gebieden rondom Göteborg, niet alleen door Volvo-ingenieurs maar ook door privépersonen en gezinnen.

BMW en Mercedes

U zou ’t waarschijnlijk niet verwachten maar BMW en Mercedes willen middels samenwerking een zelfrijdende auto gaan introduceren. In totaal zetten beide partijen zo’n 1.200 werknemers in om dit project te doen slagen. Het gaat dan om een zogenoemde Level 4 zelfrijdende auto, het op één na hoogste niveau.

Zelfrijdende auto en de beurs

Dit zijn natuurlijk allemaal prachtige ontwikkelingen. Als de zelfrijdende auto’s straks in groten getale de weg op gaan, zal dit voor een enorme omzet gaan zorgen bij de bedrijven die daarin voorop lopen. Wellicht hoort één van de besproken producenten daarbij, maar het ook net zo goed een andere fabrikant of toeleverancier zijn. Volgens sceptici kom de zelfrijdende er nooit of gaat het in ieder geval nog heel lang duren. Beleggen in bedrijven die zich bezig houden met het ontwikkelen van de zelfrijdende auto kan een slimme zet zijn, u zult de enige niet zijn, maar het is geen garantie voor een goed rendement. Feit is dat veel fabrikanten voorlopig ook nog hun niet-zelfrijdende modellen op de markt blijven zetten, waardoor u uw risico beperkt. Tevens verdient het aanbeveling niet in één producent te beleggen maar uw investering te verdelen over meerdere fabrikanten. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een beleggingsproduct waarin zelfrijdende auto’s een grote rol spelen.

ETF’s voor de elektrische en zelfrijdende auto

Aangezien veel zelfrijdende auto’s ook nog eens elektrisch zijn richten de meeste ETF’s zich op beide aspecten. Een nadeel is wel dat veel brokers door de Mifid 2 regelgeving niet alle ETF’s in hun aanbod hebben. Dit zijn dan bijvoorbeeld ETF’s waarvan geen Nederlandstalige uitleg op de website van de aanbieder aanwezig is. Om u toch op weg te helpen is hieronder een overzicht van een aantal ETF’s die zich richten op de (elektrische en) zelfrijdende auto.

  • KraneShares Electric Vehicles & Future Mobility ETF (KARS)
  • Ideanomics NextGen Vehicles & Technology ETF (EKAR)
  • First Trust Nasdaq Global Auto Index Fund (CARZ)
  • Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF (DRIV)
  • SPDR Kensho Smart Mobility ETF (XKST)
  • iShares Self-Driving EV and Tech ETF (IDRV)

Meer over beleggen en aandelen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock