Zelf beleggen neemt in populariteit toe (+ tips)

Door de lage spaarrente neemt de interesse in zelf beleggen steeds meer toe. Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Kantar TNS (het vroegere TNS Nipo) hebben dit jaar meer particulieren de stap naar de beurs gezet dan de afgelopen jaren. Zo waren de afgelopen jaren rond de 1,1 miljoen Nederlandse huishoudens bezig met beleggen en dit jaar steeg dit aantal naar 1,21 miljoen huishoudens, een stijging van +10%. De gelijkblijvende trend van de laatste jaren lijkt daarmee omgezet in een stijging maar kan daarmee nog niet in de buurt komen van de 1,9 miljoen huishoudens die eind jaren negentig actief waren op de beurs.

Met name de lage spaarrente zorgt ervoor dat spaarders een alternatief zoeken om een beter rendement te behalen. Onderstaand overzicht laat de actuele spaarrentes (d.d. 27-12-2016) zien van aanbieders in Nederland tegen de rendementen van een aantal beurzen/indexen sinds begin 2016.

zelf beleggen en verschil met sparen
Verschil in spaarrente en rendement in 2016

Met de ‘hoogste’ spaarrente van 0,70% duurt het bijna 20 jaar om het rendement te behalen dat de Dow Jones Index dit jaar bereikte. Kijken we dichter bij huis dan deed de Nederlandse hoofdgraadmeter het ook niet onaardig met 9,40% rendement in nog geen jaar. Met 0,70% spaarrente duurt het bijna 13 jaar om hetzelfde rendement te behalen. Een uitzondering is de Belgische hoofdgraadmeter die een verlies van -2,50% liet zien. Dat steeds meer beleggers de stap naar zelf beleggen maken is dus geen verrassing gezien de rendementen van de meeste indexen.

Een analyse van data van de zoekmachine Google laat ook een toename van interesse zien in beleggen, zie onderstaande grafiek. Opvallend is dat telkens bij een jaarwisseling een top ontstaat en dat de hoogte van de recente top al bijna 2 jaar niet meer bereikt is.

zelf beleggen neemt in populariteit toe
Populariteit van beleggen in zoekresultaten van Google

Kapitaal verschuift van sparen naar beleggen

De onderzoekers van Kantar TNS zagen naast een toename van nieuwe beleggers ook een verschuiving van kapitaal van sparen naar zelf beleggen. Sparen blijft onverminderd populair maar beleggen krijgt een steeds groter aandeel in de opbouw van het vermogen. Gelukkig gaat het zelf beleggen vaak door middel van het investeren in ETF’s/trackers en daarbij zijn indextrackers het populairste. Een ETF/tracker is samengesteld uit een mandje aandelen die zo goed als mogelijk een bepaalde index zal volgen. Wilt u meer weten over beleggen in ETF’s/trackers dan kunt u hier meer lezen, inclusief een opsomming van een aantal risico’s.

Zelf beleggen? Lees deze tips…


Al eerder hadden wij aandacht gegeven aan een aantal tips voor beleggers (voor zowel beginners als gevorderden) en bundelden wij in 2 artikelen 10 nuttige tips:

In het kort samengevat zijn de tips te bundelen in enkele zinnen. Maak het beleggen niet te moeilijk, let goed op de kosten zoals transactiekosten en beheerkosten, zorg voor voldoende spreiding om risico’s te beperken en lijkt iets te mooi om waar te zijn dan is het vaak ook zo. Zorg dat u realistisch blijft en beleg op de lange termijn, probeer uw emoties de baas te zijn, onderschat niet het effect van dividend op uw rendement en investeer in uzelf. Dit laatste is dan met name kennis vergaren door beleggingsboeken te lezen. De kosten van een aantal goede boeken vallen in het niet bij leergeld dat u misschien moet betalen door onnodige fouten te maken met de eerste stappen op de beurs.

Bezoek het beursforum en kom in contact met andere beleggers >>>