Yuan opgenomen in mandje belangrijke valuta IMF

Begin deze week kwam het nieuws dat het IMF (Internationaal Monetair Fonds) de Chinese munt yuan in 2016 per 1 oktober zal opnemen in het mandje met de belangrijkste valuta. Deze belangrijke valuta worden ook wel SDR’s genoemd: Special Drawing Rights. SDR’s kunnen net als goud als deviezenreserve dienen. Naast de Amerikaanse dollar, de euro, yen en Engelse pond sterling zal dus ook de Chinese yuan tot dit selecte gezelschap gaan behoren. In 2010 deed China al een aanvraag om toe te kunnen treden maar dit werd toen nog afgewezen. IMF directeur Lagarde gaf aan dat de toelating van de Chinese yuan als erkenning gezien kan worden aangezien China hervormingen heeft doorgevoerd maar de yuan is ook belangrijker geworden in de wereldeconomie.

Met de intrede van de euro in het jaar 2000 was de laatste wijziging van het mandje belangrijke valuta toen de Duitse mark en de Franse frank plaats maakten voor de euro. De samenstelling van het mandje zoals het nu is en vanaf 1 oktober 2016 gaat worden is als volgt:

Yuan Euro GBP Dollar Yen SDR IMF

Belang voor China en de yuan

Er waren van het IMF twee eisen voor China om de yuan toe te laten tot de selecte combinatie van belangrijke valuta:

  • China moest tot de grootste economieën ter wereld behoren
  • De yuan moet inwisselbaar zijn op de vrije markt

De eerste eis is inmiddels met succes behaald, na Amerika is het de grootste economie ter wereld. De tweede eis is nog niet ingewilligd maar China is wel bezig met hervormingen met betrekking tot de yuan. De People’s Bank of China laat de eigen munt nu nog bewegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en met een maximaal vooraf bepaalde afwijking. Bij een te sterke stijging van de yuan worden dan yuans verkocht en bij een te grote daling koopt men de yuan weer in om deze kunstmatig op een bepaald niveau te houden. Toch lijkt het beleid van de PBC soepeler te worden en dat bleek ook door de twee devaluaties van de yuan eerder dit jaar. Lees ook “Waarom devalueerde China de yuan en wat zijn de effecten?”.

Het IMF kan met behulp van de SDR’s lidstaten helpen die in problemen komen, er kan dan aanspraak worden gemaakt op valuta of goud. Het bijzondere is dat China nu in twee dergelijke fondsen zit, naast het valuta mandje van het IMF zit China ook in een fonds van opkomende landen, de BRICS. De BRICS bestaan uit: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika.

Zoals in het eerdere artikel werden enkele voordelen voor China al uitgelicht, er zijn ook risico’s maar de voordelen wegen waarschijnlijk meer door. Het belangrijkste is waarschijnlijk het stimuleren van de export. De waarde van yuan is bijvoorbeeld ten opzichte van de Amerikaanse dollar de laatste maanden licht afgenomen en dat maakt het importeren van producten uit de VS duurder. Ook het importeren uit andere landen waarvan de munt sterker is geworden is duurder geworden. Dit heeft het voordeel dat de binnenlandse vraag aangezwengeld wordt. De import daalt maar door de goedkopere munt zal de export toenemen. Landen waarvan de waarde van de munt is toegenomen ten opzichte de yuan zullen meer producten uit China afnemen. Met de afnemende economische groei is een steun voor de export dus erg welkom.

Bezoek het beursforum (klik hier)

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: