Wild west taferelen bij aandelen, crypto valuta en huizenprijzen

Robert Shiller maakt zich zorgen dat er een zeepbel ontstaat in enkele van de populairste financiële instrumenten op de markt. De nobelprijswinnaar, econoom en professor aan de Yale universiteit maakt zich zorgen over bepaalde ontwikkelingen. Hij maakt zich vooral zorgen over huizenprijzen, aandelen en crypto valuta. In deze sectoren ziet hij dan ook wild west taferelen.

In werkelijkheid zijn de huizenprijzen nog nooit zo hoog geweest’ – Robert Shiller


Wild west taferelen bij aandelen, crypto valuta en huizenprijzen

Adempauze en zorgen om huizenmarkt

Hoewel de recordrally’s bij aandelen en crypto valuta de afgelopen weken een pauze heeft genomen en in het geval van crypto valuta sterk is teruggevallen maakt Shiller zich nog zorgen. Misschien niet direct voor de hand liggend maar hij maakt zich vooral zorgen over de recente hausse met de huizenprijzen.

“In werkelijkheid zijn de huizenprijzen nog nooit zo hoog geweest. Mijn gegevens gaan meer dan 100 jaar terug, dus dit is iets”. Aldus Shiller, medeoprichter van de S&P CoreLogic Case-Shiller woningprijsindex. “Ik denk niet dat deze hele toestand wordt verklaard door het beleid van de centrale bank. Er is iets aan de hand met de sociologie van markten.”

“We hebben nu veel opwaarts momentum. Dus een jaar wachten zal de huizenprijzen waarschijnlijk niet verlagen”, zei Shiller. Volgens Shiller doet de ontwikkeling van de huizenmarkt ook denken aan 2003, twee jaar voordat de daling begon. Hij merkt op dat de dip geleidelijk gebeurde en uiteindelijk crashte rond de financiële crisis van 2008. “Wie drie tot vijf jaar wacht kan verwachten dat de huizenprijzen aanzienlijk lager zouden zijn dan nu, en misschien is dat maar goed ook,” “Niet vanuit het standpunt van een huiseigenaar, maar vanuit het standpunt van een toekomstige huiseigenaar.

Effect van massapsychologie en crypto valuta

Shiller, een expert in hoe onze emoties financiële beslissingen sturen en auteur van “Narrative Economics: How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events”, ziet ook dat massapsychologie een grote rol speelt in het epische herstel van de aandelenmarkt. Sinds het dieptepunt van maart 2020 zijn de S&P500 en de Dow Jones bijna 90 procent gestegen, terwijl de techindex Nasdaq iets meer dan 100 procent is gestegen.

Shiller, die aandelen beschouwde als duur in het begin van het jaar, waarschuwt dat de vrees voor inflatie uiteindelijk de langetermijnactiva zou kunnen verlagen.

De ‘ultieme bron van waarde van crypto valuta is zo dubbelzinnig’. “Dat is een heel psychologische markt. Het is een indrukwekkende technologie, ‘zei Shiller. “Maar de ultieme bron van waarde is zo dubbelzinnig dat het veel te maken heeft met onze belevenis en niet met de werkelijkheid.” Shiller geeft zelfs toe dat hij even in de verleiding was gekomen. “Ik dacht erover crypto valuta te kopen om het effect te ervaren. Veel mensen doen dat eigenlijk, ”zei hij. “Ik heb nooit bitcoin gekocht. Misschien moet ik toch op die markt actief zijn. ”

Op basis van de laatste wilde schommelingen van bitcoin, kan een deel van het enthousiasme verdampen. In korte tijd daalden bitcoin en andere crypto valuta 30 tot ruim 50 procent in waarde.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN