Wearables breken door in 2016 (ook op de beurs?)

Wearables zijn al bij een klein publiek bekend maar zullen waarschijnlijk in 2016 hun echte doorbraak maken. Een wearable is een draagbare gadget, deze draagbare elektronica zorgt vaak voor gemak of is een verlengstuk van bijvoorbeeld een smartphone. Bekende wearables zijn smartwatches, virtual reality brillen of een activity tracker zoals die van Fitbit of Jawbone. De Amerikaanse zakenkrant Forbes somde recent al een aantal trends en statistieken op, zie onderstaand overzicht:

 • De markt van wearables bedroeg in 2015 al 2 miljard dollar en dit zal in 2016 groeien naar 3 miljard om in 2017 al de 4 miljard te bereiken.
 • Het aantal verkochte wearables in 2015 is geschat op ongeveer 50 miljoen stuks, in 2019 zullen er dat 125 miljoen zijn.
 • Fitbit wearable
  Smartwatch van Fitbit

  Volgens onderzoek zijn werknemers 8,5% effectiever wanneer ze een wearable hebben en is er een grotere tevredenheid over hun baan.

 • Wie denkt dat Google Glass gefaald heeft? Google verwacht 21 miljoen stuks te verkopen in 2018.
 • Inmiddels heeft al ongeveer 1 op de 6 consumenten een wearable.
 • De gebruikers van wearables zijn overwegend jong, namelijk tussen de 18 en 34 jaar.
 • Uit onderzoek blijkt dat 71% van de ondervraagden tussen de 16 en 24 jaar een wearable willen hebben.
 • Met name mannen met een bovengemiddeld opleidingsniveau en bovenmodaal inkomen hebben of willen deze gadgets kopen.
 • Smartwatches maken het grootste gedeelte uit van de verkochte wearables, in 2015 was dit ongeveer 59% en in 2019 zal dit percentage rond de 70% liggen.
 • Naar verwachting zullen er in 2020 wereldwijd meer dan 50 miljard wearables in omloop zijn.

Wearables nu en in 2020

De groei van wearables zal de komende jaren sterk toenemen. De afgelopen jaren stonden deze gadgets qua technologie nog in de kinderschoenen maar dit zal de komende jaren sterk veranderen. Voor het grotere publiek zullen de mogelijkheden duidelijker worden en mede door concurrentie zullen de prijzen wat lager worden. CSS Insight deed onderzoek naar de omvang van de huidige markt en die in 2020. Waar er in 2016 nog ongeveer 123 miljoen apparaten in omloop zullen zijn zal dat in 2020 meer dan verdrievoudigd zijn tot 411 miljoen stuks. In waarde uitgedrukt is dat 14 miljard dollar in 2016 en maar liefst 34,2 miljard in 2020.

Onderstaande taartdiagrammen laten zien welke waarde de producten vertegenwoordigen, gevolgd door het percentage van de totale ‘wearable markt’.

Wearables 2016 2020
Groei van wearables tussen 2016 en 2020 (klik voor grotere weergave)

Wat snel opvalt is dat voor draagbare camera’s (denk bijvoorbeeld aan GoPro) weinig groei wordt verwacht. De groei van de fitness en activity trackers zal ongeveer met 58% groeien, die van de smartwatches met 81% maar de markt van virtual reality headsets zal maar liefst 8,5 maal groter worden.

De beurs en wearables

Veel bedrijven die actief zijn op de markt van wearables hebben een beursnotering. De eerste namen die dan als eerste worden genoemd zijn waarschijnlijk Apple, Samsung, Sony en Google (Alphabet). Omdat de markt van deze gadgets nog jong is en er veel groeiverwachting is kunnen de meeste technologiebedrijven niet achterblijven en willen hier ook een stukje van de taart meepikken.  Zo richten onder meer Intel, Microsoft en HTC zich ook op deze markt. Minder bekende merken maar al jaren actief in deze markt zijn Fitbit, TomTom, Garmin en GoPro. Ons zou het niet verbazen als er in deze sector nog overnames gaan volgen van met name de kleinere bedrijven. Vergeet niet dat grote sportmerken ook al actief zijn in de wearables en dit ook kunnen opnemen in hun kledinglijnen, etc. Zo zijn Nike en Adidas ook al volop bezig met ontwikkelingen van activity trackers en smartwatches.

Wearables kunt u kopen bij Bol.com, waaronder die van Fitbit (klik hier).