Wat kan er misgaan bij beleggen in cryptocurrency?

Wat kan er voor beleggers misgaan met cryptocurrencies? In normale tijden: niet veel. Op dit moment leven we in een maatschappij waarbij de financiële macht verschuift en er zich een oorlog afspeelt in de Europese achtertuin. Daarnaast zijn er nog steeds geen overkoepelende organisaties die crypto aan banden kunnen leggen. Kortom: beleggers kunnen worden benadeeld, gehackt of opgelicht. Zo ontstaat de vraag: Is crypto nu een slechte investering? Dat lees je in dit blog.

Cryptocurrencies zijn een middel voor speculanten

Voorstanders van crypto zeggen dat het een beleggingsinstrument is. Belegbaar, in de speculatieve zin. Maar een activa is het (nog) niet. Er is een inkomensstroom verbonden aan een financieel activum. Er zijn inderdaad activa met een nulopbrengst, zoals grondstoffen, maar die worden verhandeld omdat ze een praktisch nut hebben (voor productie of consumptie). Cryptocurrencies hebben geen inkomensstroom en geen praktisch nut.

Het feit dat ze een prijs afdwingen en verhandelbaar zijn, suggereert dat speculatie hun belangrijkste bestaansreden zou zijn. Daarom zijn cryptoprijzen onderhevig aan heftige en willekeurige bewegingen. Dit brengt een ander probleem naar voren, namelijk de opslag van waarde.

Cryptocurrencies zijn geen opslagplaats van waarde

Om als opslagplaats van waarde te kunnen dienen, moet iets liquide zijn, universeel geaccepteerd worden en een stabiele waarde hebben. Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, hebben deze kenmerken zeker niet. Zelfs op handelsplatformen als Anycoin, bestaat er een kans dat je al jouw geld kwijt kan raken.

De handel in Bitcoins lijdt onder illiquiditeit en manipulatie vanwege het bestaan van ‘whale wallets’: wallets met onevenredig grote hoeveelheden Bitcoins. Er zijn daardoor maar een paar wallets nodig om de waarde van een cryptocurrency te manipuleren en zo hevige prijsbewegingen te veroorzaken. Door de enorme prijsvolatiliteit zijn cryptocurrencies ongeschikt geworden om als waardepapier te worden gebruikt.

Maar wat zijn de ontwikkelingen?

De Chinese overheid is zonder voorbehoud hard opgetreden tegen de cryptohandel en cryptomijnbouw. Dit toont aan hoe snel regelgevers de vrijzinnige, gedecentraliseerde cryptomarkt zouden kunnen vernietigen. China heeft zelfs een officiële afdeling gecreëerd om gecentraliseerde controle uit te oefenen.

Wat cryptoliefhebbers niet lijken te begrijpen, is dat overheden stappen zullen ondernemen om hun monetaire systemen, valuta’s, hun vermogen om belasting te heffen en de economie te beheren, te beschermen. Hoe meer mensen geloven dat cryptocurrencies fungeren als geld, hoe groter het risico is dat de overheid ingrijpt in deze markt. De opkomende trend van de zogenaamde officiële digitale munteenheden zoals dat je Ripple crypto’s kopen, die gekoppeld zijn aan de overheid, is een teken dat centrale banken gaan terugvechten.

Het populaire verhaal dat de eindige voorraad van Bitcoin zijn waarde garandeert, kan meespelen in de bezorgdheid over kwantitatieve versoepeling door centrale banken en wat deze programma’s kunnen betekenen voor fiatgeld. De opkomst van cryptocurrencies kan daarom ook worden gezien als een weerspiegeling van de anti-establishmentbewegingen, die in veel landen opkwamen door de financiële crisis in 2008.

Positief bekeken, zou dit “cryptoprotest” regeringen ertoe kunnen aanzetten hun economisch beheer te wijzigen om verantwoordelijker om te gaan met de gebruikers van het systeem, en daarmee het vertrouwen en de geloofwaardigheid terug proberen te winnen.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: