Wat is een stock split en waarom past men dit soms toe bij aandelen?

Een stock split noemt men in het Nederlands een aandelensplitsing. Soms voeren bedrijven een splitsing door om daarmee de liquiditeit van een aandeel te vergroten. De liquiditeit (verhandelbaarheid) is in veel gevallen niet een sterke motivatie voor een stock split. In veel gevallen was er al veel handel in een aandeel. Recentelijk kwamen Tesla en Apple met het nieuws om hun aandelen te splitsen.

Een voordeel voor met name kleinere beleggers is dat de drempel omlaag gaat om in ieder geval één aandeel te kunnen kopen. Tesla zal een splitsing doorvoeren van 5 nieuwe aandelen voor 1 oorspronkelijk aandeel. Apple zal hun huidige aandelen delen door 4, er komen dus viermaal zoveel aandelen met een waarde van een kwart van nu (koerswijzigingen achterwege gelaten).


Wat is een stock split en waarom past men dit soms toe bij aandelen?

Stock split in het kort

Bij een aandelensplitsing deelt men het aantal uitstaande aandelen door bijvoorbeeld 2 of 3. Staan er voor een splitsing 100 miljoen aandelen uit en komt er een stock split van 2 dan zullen er na de splitsing 200 miljoen aandelen zijn. De koers zal in dit geval halveren, het aantal uitstaande aandelen verdubbelen maar de beurswaarde blijft gelijk. Voor uw portefeuille maakt het dus ook niet uit als u een aandeel heeft dat een split meemaakt. U zult meer aandelen hebben die elk minder waard zijn maar in totaal zal de positie nog dezelfde waarde hebben als voor de stock split.

Een stukje psychologie speelt ook een rol bij het splitsen van een aandeel. Hoewel het per saldo natuurlijk niks uitmaakt willen de meeste mensen liever 50 aandelen van 100 euro per stuk dan 5 van 1.000 euro per stuk. In beide gevallen gaat het om 5.000 euro aan aandelen en in beide gevallen zal een stijging of daling van bijvoorbeeld 10 procent hetzelfde effect hebben op de totaalwaarde. Toch willen beleggers vaak liever meer aandelen voor een lagere prijs dan weinig aandelen voor een hoge prijs.

Wat betreft de eerder genoemde liquiditeit komen er bij een stock split dus meer aandelen in omloop. Meer aandelen in omloop kan ook als gevolg hebben dat de spread, het verschil tussen de bied en laat, omlaag gaat. Een kleinere spread heeft weer het voordeel dat grote aankopen normaliter kleinere schommelingen veroorzaken.

Reverse stock split

Het tegenovergestelde van een aandelensplitsing komt ook voor op de beurs. Dit heet dan een reverse stock split oftewel een omgekeerde aandelensplitsing, wat eigenlijk samenbundelen is van meerdere aandelen tot één nieuw aandeel. Het resultaat van deze handeling is dat een aandeel met een lage koers een hogere koers krijgt en er zullen er na de reverse stock split minder uitstaan. Dit is iets dat relatief vaak voorkomt bij pennystocks, de zogenaamde centjesaandelen. Stel een aandeel heeft een koers van 0,10 euro en er staan er 500 miljoen uit. Er volgt een omgekeerde aandelensplitsing waarbij 50 aandelen samen 1 nieuw aandeel wordt. De koers zal dan 5 euro worden en er zullen nog 10 miljoen aandelen uitstaan. In dit geval wil het bedrijf waarschijnlijk van de status pennystock af. Er zijn namelijk ook institutionele beleggers die niet in dergelijke aandelen willen investeren. In sommige indexen zijn pennystocks ook niet toegestaan, een notering verliezen of ‘degraderen’ naar een mindere index moet dan voorkomen worden.

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum