Walmart, de Amerikaanse retailer uitgelicht

De Amerikaanse supermarktgigant Walmart is met bijna 4.500 winkels verreweg de grootste retailer in de VS. Wekelijks kopen ongeveer 260 miljoen klanten producten bij Walmart in meer dan 11.500 winkels. Walmart is niet alleen actief in de VS, buiten de VS is Walmart actief in 27 landen. Het bedrijf heeft onder andere ruim 2.000 winkels in Mexico, meer dan 500 winkels in Groot Brittannië en Brazilië maar ook circa 400 winkels in zowel China als Japan. Een geografische spreiding maar met natuurlijk het zwaartepunt in Noord- en Latijns Amerika.


Walmart richt zich vooral op het lage prijssegment en de activiteiten zijn te verdelen in drie divisies, namelijk Walmart VS, Walmart International en Sam’s Club. Walmart staat voor een aantal grote uitdagingen, met name de omschakeling van het traditioneel winkelen in fysieke winkels van het omschakelen naar meer verkopen via internet. Daarnaast worden consumenten kieskeuriger met wat ze kopen en consumeren, zoals gezondere voeding.

Veranderingen en investeringen door Walmart in online winkelen en een betere kwaliteit van verse levensmiddelen lijken zich uit te betalen. Toch moet Walmart rekening houden met concurrenten zoals Amazon en Target, zogenaamde ‘dollar-winkels’ en winkels met een aanbod van gezondere en milieu bewustere voeding. Voor CEO McMillon staat er dus een grote uitdaging te wachten. De afgelopen jaren was er een mooie stijging te zien van de koers van het aandeel maar sinds begin 2015 is ongeveer een derde van de beurswaarde in rook opgegaan, zie onderstaande grafiek.

Koersgrafiek Walmart 2006 - 2015
Koersontwikkeling Walmart 2006-2015

SWOT-analyse voor Walmart

Een SWOT-analyse kennen wij beter als een sterkte-zwakteanalyse en dit is een bedrijfskundig model om sterktes, zwaktes maar ook kansen en bedreigingen goed in beeld te brengen. In dit geval kan het gebruikt worden om het aandeel koopwaardig of juist niet koopwaardig te vinden.

Strenghts (sterke punten) – Een groot voordeel van het grote netwerk aan winkels in de VS is dat het ook toegepast kan worden als distributienetwerk. Denk hierbij aan het kunnen afhalen van bestellingen door klanten aangezien vrijwel de meeste Amerikanen in de buurt wonen van een Walmart filiaal. Een ander sterktepunt is het bedingen van scherpe prijzen bij de leveranciers.

Weaknesses (zwakke punten) – Consumenten lopen nog niet warm voor de verse producten die Walmart aanbied, hier is een inhaalslag te maken. Aangezien Walmart zich met name richt op het lage prijssegment trekken zij ook vooral consumenten met een lager inkomen. Bij een economisch herstel zal dit niet resulteren in een veel hogere omzet en winst.

Opportunities (kansen) – Een simpelere bedrijfsstructuur is kostenefficiënt, hier maakt Walmart al goede vorderingen in. De eerder genoemde zwakte van de (biologische) versproducten is ook een kans voor Walmart, hier kan het bedrijf de komende jaren nog in groeien.

Threats (bedreigingen) – Concurrent Target gaat zich meer richten op voeding en gaat het aantal kleine winkels uitbreiden. Dit is dus een geduchte concurrent aangezien zij dezelfde consument willen aanspreken, de slogan van retailer Target is dan ook “Expect more, pay less”. Andere concurrentie komt vooral van populaire ‘dollar- winkels’, ook wel budgetwinkels genoemd.

Disclaimer: bovenstaande analyse is geen beleggingsadvies in de zin van kopen, verkopen of houden.