VWRL: dividend, dividendbelasting en dividendlekkage uitgelegd
Dividend VWRL – Als je op zoek bent naar een goede ETF (Exchange Traded Funds) om in te investeren dan zul je de naam VWRL regelmatig voorbij zien komen. Beleggers zien het als een ETF met een zeer goede diversiteit en daarom een beperkt risico en hoog dividend. Dit is alles wat je moet weten over het dividend op VWRL, maar ook de dividendbelasting en dividendlekkage.
Over VWRL ETF
VWRL is de ticker voor Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Deze Exchange Traded Fund heeft als doel om de economie van de hele wereld na te bootsen. Het kenmerk van een ETF is dat ze een index of andere beleggingsproducten volgen. Beleggers kiezen voor deze vorm van beleggen om hun investering zoveel mogelijk te spreiden.
Doordat VWRL een zeer groot aantal aandelen volgt, in verschillende sectoren en landen, is dit een keuze die zonder meer zorgt voor diversificatie van je portfolio. Het feit dat je ook nog winstuitkering of dividend ontvangt, is een extra plus.
- Naam: Vanguard FTSE All-Word UCITS ETF
- Ticker: VWRL
- ISIN: IEIE00B3RBWM25
- Onderliggende aandelen: 3430
- Dividenduitkering: Elk kwartaal
- Dividend rendement: 2%
- Management kosten: 0,22%
VWRL heeft het kapitaal gespreid in verschillende sectoren. 19,7% is belegd in de technologiesector en dan met name grote bedrijven zoals Microsoft en Apple. 18,6% is belegd in de financiële sector waaronder verzekeraars en banken vallen. Als het gaat om de spreiding per land dan zien we dat de meeste bedrijven in de Verenigde Staten zijn gevestigd. De belangrijkste aandelen van VWRL zijn Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, Facebook en Johnson & Johnson.
Lees ook: denk je dat beleggen alleen voor mensen met veel geld is? Ontdek hoe je kunt rijk worden met 100 euro en zet vandaag nog je eerste stap.

VWRL dividend
Een van de belangrijkste redenen van de hype rond VWRL is het hoge dividend dat per kwartaal wordt uitgekeerd. Dit is de winstuitkering van de aandelen die opgenomen zijn in de ETF: Het is sinds 2013 mogelijk om te investeren in VWRL. De prijs van de ETF lag op dat moment iets onder 50 euro. Het dividend dat jaar lag op 1,89%.
Sinds de lancering van de ETF is zowel de waarde als het dividend langzaam gestegen. Een jaar na de lancering was het dividend al 2,06%. Sindsdien schommelt het percentage een beetje rond 1,9% a 2%. Het hoogtepunt was in 2018 toen het dividend op VWRL 2,24% was. In de jaren die volgden is het dividend wat gedaald, maar je kunt nog steeds rekenen op een gemiddeld VWRL dividend van 2%.
Let op dat we niet exact kunnen voorspellen wat de toekomst te bieden heeft. Houd er ook rekening mee dat de bedrijven waar VWRL het meeste in geïnvesteerd heeft geen dividend uitkeren. Bedrijven zoals Facebook, Alphabet en Amazon investeren hun winst in nieuwe projecten en zullen dus geen dividend uitkeren. Succes voor deze bedrijven betekent dus niet direct dat het VWRL dividend ook hoger wordt.
Waarom dividenduitkering interessant is
Als belegger kun je normaal gesproken alleen profiteren van je aandelen of andere beleggingsproducten op het moment dat je ze verkoopt. Je hebt op dat moment als het goed is winst gemaakt omdat de prijs van je beleggingsproducten is gestegen. Kies je voor een ETF met dividend zoals VWRL dan ontvang je elke 3 maanden een winstuitkering. Dat is passief inkomen waarvoor je niet anders hoeft te doen dan de ETF in je bezit te hebben.
Dividenduitkering VWRL
Schaf je VWRL aan dan zul je 4 keer per jaar dividend ontvangen. In maart, juni, september en december ontvang je het dividend over de huidige waarde van de ETF. Het voordeel is dat je regelmatig een bedrag ontvangt en niet een jaar moet wachten. Ook als je tussentijds wil verkopen dan kan dat. Doe het net na een dividend uitkering en je loopt geen geld mis.
Wat je moet weten over VWRL
VWRL doet het op het moment heel goed, maar voordat je je geld gaat investeren moet je rekening houden met een aantal zaken. De kosten, belasting en dividendlekkage zijn punten om in overweging te nemen voordat je investeert in VWRL.
Kosten VWRL
Om te zorgen dat VWRL winstgevend is houden analisten zich het hele jaar lang bezig met het aankopen en verkopen van aandelen. Het doel is om de beste en meest winstgevende portfolio te creëren. Hiervoor betaal je als belegger managmentfees. Voor VWRL zijn de managementfees 0,22% per jaar. Dit bedrag wordt berekend over het bedrag dat je hebt geïnvesteerd.
Houdt er ook rekening mee dat je kosten moet betalen voor het kopen en verkopen van een ETF. Wat die kosten zijn is afhankelijk van de broker die je gebruikt om de transactie te voltooien. Onze voorkeur gaat uit naar DEGIRO. Deze broker heeft vrij lage kosten, ook zijn er een aantal ETF´s waaronder VWRL die je 1 keer per maand gratis kan aankopen of verkopen.
Twijfel je of VWRL bij je past? In deze gids lees je precies welke ETF je het beste kunt kopen op basis van jouw beleggingsdoelen.
Dividendbelasting en dividend lekkage
Als je dividend ontvangt over een beleggingsproduct waaronder ETF´s dan moet je hier belasting over betalen. Hoeveel belasting is afhankelijk van de locatie waar de ETF gevestigd is en welk verdrag dat land heeft met Nederland. Deze belastingen kunnen voor dividendlekkage zorgen. Dat wil zeggen dat er belasting over je dividend is betaald dat je niet terug kunt vorderen en uiteindelijk voor vermindering van je dividend zorgt.
Nederland heeft een vrij gunstig belastingverdrag met Ierland, waar VWRL gevestigd is. Daardoor hoef je als belegger zelf niets meer te doen. De dividendbelasting over VWRL wordt automatisch verrekend. Je hoeft hier zelf dus niets mee te doen.
Toch is er ook hier sprake van dividendlekkage. Dat komt doordat VWRL ook aandelen heeft in landen waarmee geen gunstige belastingregels zijn afgesproken. De lekkage kan jaarlijks oplopen tot over 10%. Als dit niet betaald had hoeven worden zou het dividend per jaar minimaal op 2,2% neerkomen. Het verschil is niet extreem groot, maar het is toch zonde.

Ik ben Sonia, een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in diverse onderwerpen. Mijn nieuwsgierigheid drijft me om diepgaand onderzoek te doen en complexe concepten op een toegankelijke manier over te brengen. Of het nu gaat om technologie, cultuur, gezondheid of actuele trends, ik ben altijd op zoek naar nieuwe inzichten en verhalen om te delen. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar een manier om mijn gedachten en ideeën tot leven te brengen. Mijn doel is om mijn lezers te informeren, inspireren en hen een frisse kijk op de wereld te bieden.