Op het ogenblik dat mensen ervoor kiezen om te gaan beleggen voeren ze in het merendeel van de gevallen een analyse uit van de actuele markt. Natuurlijk is dat interessant, want het geeft u onder meer een goed idee van de actuele waardering van het bedrijf waarin u gaat investeren. Dit gezegd hebbende is het zo dat een bedrijf actueel wel goede cijfers voor kan leggen, maar is ze ook toekomstbestendig? Heel wat bedrijven die het in het verleden op een zeker ogenblik goed hebben gedaan zijn immers ondertussen failliet gegaan. Vooruit kijken bij beleggen blijkt dan ook een absolute must te zijn, maar hoe doet u dat precies? Dat ontdekt u hier in dit blogartikel.
Is er sprake van een nakende verandering in het segment van de markt?
De bovenstaande vraag is eigenlijk de eerste die u zich altijd moet stellen op het moment dat u overweegt om een belegging te doen in een bepaald bedrijf. Een bekend voorbeeld op dit vlak zijn de olie-aandelen. Jarenlang werden de aandelen van bedrijven zoals Shell en Total aanzien als een veilige haven voor zowel beleggers die groei als een stevig dividend in het vooruitzicht stelden. Tegenwoordig is dat anders. Niet alleen zien we namelijk een terugval in de behoeften aan olie binnen de productie-industrie, daarnaast is er natuurlijk ook de opkomst van de elektrische voertuigen.
Bovenstaand voorbeeld is misschien wel het schoolvoorbeeld van hoe een verandering binnen een marktsegment meteen kan leiden tot een compleet andere waardering van een onderneming. Bovendien spreekt het voor zich dat dit meteen ook een bepaalde druk uitoefent op het toekomstperspectief van een onderneming. Betekent dit meteen dat het bedrijf in kwestie niet langer interessant is om in te beleggen? Neen, maar waakzaamheid blijft wel geboden.
Wat zijn de adaptieve capaciteiten van het bedrijf waarin u gaat beleggen?
Uiteraard heeft niemand een glazen bol. Zelfs wanneer u er dus met andere woorden voor kiest om een blik te werpen op de toekomst van het bedrijf waarin u gaat investeren is er niemand die u de garantie kan geven dat de vooropgestelde verwachtingen ook daadwerkelijk uit zullen komen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat u rekening kunt houden met de zogenaamde adaptieve capaciteiten waar een onderneming over beschikt. Met andere woorden, in welke mate is het bedrijf waarin u wenst te investeren in staat om zich aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Ook hiervoor gaan we terug het voorbeeld van Shell aanhalen.
Voor Shell geldt dat ze deel uitmaakt van de groep van zogenaamde ‘Supermajors’. Dit zijn de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen die er op deze planeet bestaan. Logischerwijs betekent dit dat ze over een gigantisch vermogen beschikt. Zelfs wanneer de kernactiviteit van deze bedrijven in het gedrang komt is de kans dan ook zeer aanzienlijk dat men andere interessante inkomstenbronnen gaat aanboren. Door zich te richten op duurzamere energie-oplossingen is het zomaar mogelijk dat deze bedrijven ook in de toekomst tot de absolute wereldtop zullen blijven behoren. Dit gezegd hebbende zal een aanpassing aan de nieuwe marktomstandigheden dan uiteraard wel een absolute vereiste zijn. Hier kunt u ook als belegger rekening mee houden.