Voetbal aandelen voor de liefhebber of ook voor de belegger?

Voetbal aandelen, oftewel aandelen van betaald voetbalclubs met een beursnotering, zijn een bijzonder soort belegging. Door diverse factoren zijn voetbalclubs niet te waarderen en te beoordelen conform de standaardmethodieken voor waarderingen van aandelen. Daarnaast zijn er diverse externe factoren die een invloed op de aandelenkoers kunnen hebben. Ook de positie van aandeelhouders is opmerkelijk te noemen. In dit artikel staan we stil bij de aparte positie van voetbal aandelen en geven we enige opmerkelijke feiten.

Voetbal aandelen in Europa

Sinds de jaren ’90 is de aandelenbeurs voor veel voetbalclubs een mooi platform om extra kapitaal op te halen. In Nederland hebben we één beursgenoteerde club, AFC Ajax. In België zijn er geen beursgenoteerde voetbalclubs. Wel zijn daar voetbal aandelen in handen van private investeerders. De verkoop van RSC Anderlecht aan Marc Coucke is bijvoorbeeld nog recent. De daaruit voortvloeiende discussie was een recent voorbeeld van de spanningen die met voetbal aandelen gepaard kunnen gaan. Ook beursgenoteerde voetbal aandelen zorgen regelmatig voor een bijzondere waardering.

Voetbal aandelen zijn te volatiel

Grote beleggers kiezen graag voor financieel gezonde ondernemingen die het belang van aandeelhouders willen dienen. Daarbij wordt vaak ook een dividend verwacht. Voetbal aandelen zijn op deze manier niet te waarderen. Er is namelijk geen beursgenoteerde voetbalclub die dividend uitkeert aan aandeelhouders. Daarbij zijn de belangen van de aandeelhouders vaak tegengesteld aan de sportieve belangen. Daarbij nemen veel beleggers hun investeringsbeslissing op de meerjaarsverwachting van bedrijven. Bij voetbal aandelen is dat veel minder makkelijk dan bij andere aandelen. Immers, het is nu nog niet bekend welke clubs volgend jaar de inkomsten uit de Champions League mogen ontvangen. Daarbij kan een rumoerige transferperiode het spelerskapitaal en resultaten enorm beïnvloeden. Daarom stellen veel deskundigen dat voetbal aandelen vaak funaandelen zijn die uit sentimentele overwegingen worden verhandeld.


Voetbal aandelen voor de liefhebber of ook voor de belegger?

Emoties bepalen de handel

Analisten gaven vorig jaar al aan dat het aandeel Ajax meer reageert op plaatsing voor een volgend toernooi dan op goede financiële resultaten. Ook bij het overlijden van Ajax-icoon Johan Cruijf zagen we dergelijke sentimenten toen handelaren als laatste saluut blokjes van 14 aandelen Ajax verhandelden. Ook op dit moment is het sentiment in de handel in voetbal aandelen makkelijk te zien. Het aandeel Juventus, genoteerd aan de beurs van Milaan, schoot vanaf 3 juli omhoog. Dit omdat het gerucht ging dat Christiano Ronaldo de overstap zou maken van Real Madrid.

In eerste instantie zou menig aandeelhouder financieel gezien niet enthousiast worden. Dit vanwege een transfersom van 100 miljoen en salarispakket van naar verluid 120 miljoen euro in 4 jaar. Toch steeg het aandeel meer dan 10 % in waarde in 3 dagen. Toen eenmaal de transfer was afgerond bleef het aandeel stijgen. Inmiddels bleek al binnen enkele dagen dat er ruim een half miljoen shirts met de naam Ronaldo waren verkocht. Financieel gezien kan de transfer dus toch nog goed uitpakken.

Toch zakelijk beleggen in voetbal aandelen

Natuurlijk valt er wel degelijk geld te verdienen met het beleggen in aandelen van voetbalclubs. Deloitte geeft al jaren de ‘Football Money league‘ uit met alle financiële data over de beursgenoteerde voetbalclubs. Ook is er de Stoxx Europe Football Index. In deze index kunt u de aandelenbewegingen van alle Europese beursgenoteerde voetbalclubs volgen. U kunt zo zelf bepalen of u in één of meer clubs uit deze index wilt beleggen.

Een kleine greep van voetbal aandelen (maar zeker niet alle) en uit welk land ze komen:

  • Juventus (Italië)
  • AS Roma (Italië)
  • Borussia Dortmund (Duitsland)
  • Ajax (Nederland)
  • FC Porto (Portugal)
  • Celtic (Schotland)
  • Olympique Lyon (Frankrijk)
  • Lazio Roma (Italië)
  • Galatasaray (Turkije)
  • Manchester United (Engeland)

Reageer ook over voetbal aandelen op het beursforum >