Dé vier beleggingstips voor het nieuwe jaar en voor elke belegger

Met een nieuw beursjaar in aantocht zijn er weer tal van tips te lezen over welke aandelen en sectoren interessant zijn om in te beleggen. Dit is natuurlijk leuk om te lezen en zeker ook leuk om soms van te kunnen profiteren maar het is nooit de basis van beleggingssucces. Succes op de beurs ligt vooral in een aantal basisprincipes die elke belegger zou moeten hanteren. In dit artikel worden een aantal van deze principes uitgelicht en het zijn beleggingstips die tijdloos en voor elke belegger zijn.

Beleg BIG

Beleggen volgens het BIG principe is een term uit één van de bekendste Nederlandstalige beleggingsboeken. In de reeks van Beleggen voor Dummies is het uitgelicht en de basis is eenvoudig maar zeker aan te raden voor zowel beginnende als ervaren beleggers. De letters BIG staan voor: Behoud van de kapitaal, Inkomen genereren uit uw kapitaal en Groeien van uw kapitaal. De volgorde is ook bewust gekozen, Kapitaal kan namelijk alleen groeien als u er voor zorgt dat het ook behouden kan worden. Begin dus met manieren vinden om het kapitaal te behouden. Hierna is het zaak om inkomen te kunnen genereren uit het kapitaal, dit kan met bijvoorbeeld dividend of coupons bij obligaties. Het groeien van kapitaal kan voortkomen uit rendement van bijvoorbeeld koerswinst bij aandelen. Beleggen volgens BIG zou eigenlijk voor iedereen de basis van de beleggingstips moeten zijn.

Beleggingsplan

Een groot struikelblok voor beleggers is het niet hebben van een beleggingsplan. Begin niet lukraak zonder enig doel met beleggen. Een aantal basiselementen komen voor in een beleggingsplan, dit zijn het beleggingsdoel, de beleggingshorizon en de strategie en beleggingshouding. Wat is het doel waarom u gaat beleggen? Dit kan bijvoorbeeld zijn als alternatief voor sparen dat tegenwoordig met de lage rentes juist voor koopkrachtverlies zorgt. Andere doelen kunnen zijn om eerder met pensioen te kunnen gaan of voor het kopen van een woning of het (deels) aflossen van een hypotheek.

Aan de hand van het beleggingsdoel kan ook de beleggingshorizon worden bepaald. Een beleggingshorizon van enkele jaren kan weinig missers veroorloven. Een beleggingshorizon van een zeer lange termijn kan een stootje hebben omdat de factor tijd in uw voordeel is. Een rendement van bijvoorbeeld 7,5 procent per jaar lijkt niet veel maar na 10 jaar heeft u het startkapitaal wel verdubbeld. Veel beleggingstips zijn relatief kort van duur maar de tijd voor u laten werken is een tip die altijd van toepassing komt.

De beleggingshouding en strategie hebben verband met de bovenstaande onderdelen van het beleggingsplan. Als u weinig risico wilt lopen zal dit voor een andere samenstelling van de portefeuille zorgen dan wanneer u wat meer risico wilt lopen. Risico en rendement hebben verband met elkaar en uw beleggingsprofiel geeft hier meer inzicht in. Lees meer in het artikel over beleggingsplan hoe u dit kunt vormgeven.


Dé vier beleggingstips voor het nieuwe jaar en voor elke belegger

Beleggingstips en risico / rendement

Risico en rendement gaan hand in hand. Een hoog rendement behalen met weinig risico is niet mogelijk. Elke belegger wil natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement behalen maar dit werkt het nemen van risico’s in de hand. Juist het risico beperken (denk ook aan de B van behoud van kapitaal) is een belangrijke basis met beleggen. Stel u neemt veel risico en verliest daardoor 50 procent van uw investering. Om dit weer goed te maken moet uw resterende bedrag een rendement behalen van 100 procent om op het oorspronkelijke bedrag weer uit te komen. De factor tijd zou voor velen juist de reden moeten zijn om tevreden te zijn met een beperkt risico en de tijd zijn werk te laten doen. De eerder genoemde verdubbeling van kapitaal binnen 10 jaar met een jaarlijks rendement van 7,5 procent is misschien zelfs wat aan de voorzichtige kant. Er is hier nog niet eens sprake van een rendement van bijvoorbeeld 10 procent per jaar zoals de Nasdaq sinds de oprichting liet zien.

Makkelijkste van de beleggingstips: besparen

Misschien wel één van de makkelijkst op te volgen beleggingstips is het besparen van transactiekosten. Veel beleggers zijn bijvoorbeeld nog klant bij de traditionele banken maar inmiddels zijn veel online brokers veel goedkoper dan deze banken. Een broker is gespecialiseerd in het aanbieden en faciliteren van een beleggingsrekening en bijbehorende diensten.

De verschillen in transactiekosten bij relatief kleine orders van bijvoorbeeld 6.000 euro kunnen al oplopen tot ruim 10 euro per transactie! Voor een enkele transactie maakt dat misschien niet veel uit maar bekijk hieronder de besparing op jaarbasis bij meer transacties:

  • 1 transactie per maand die 10 euro goedkoper is: een besparing van 120 euro per jaar;
  • 1 transactie per week die 10 euro goedkoper is: een besparing van 520 euro per jaar(!)

Via onderstaande links kunt u snel en eenvoudig brokers vergelijken en tot wel honderden euro’s per jaar besparen op uw transactiekosten:

Belgische brokers vergelijken

Nederlandse brokers vergelijken

 

Meer over beleggen op het beursforum