Vertrouwen van beleggers neemt af, wat zijn nu de favoriete aandelen?

In januari steeg het vertrouwen van beleggers nog tot recordhoogte maar inmiddels is de positiviteit afgenomen. Ondanks de daling van de Binck Beleggersbarometer in februari is het vertrouwen in de beurs nog steeds hoog. De recente daling komt natuurlijk op hetzelfde moment dat de beurzen een turbulente week achter de rug hebben. Binck deelt maandelijks de Beleggersbarometer waarin onder meer het vertrouwen van beleggers staat. Naast de Beleggersbarometer deelt Binck ook uitkomsten van enquêtes over de populairste en minst populaire aandelen en sectoren. Wilt u weten welke aandelen of sectoren momenteel populair zijn of juist niet? Bekijk dan hieronder de uitkomsten.

Vertrouwen van beleggers neemt af

De afname van het beleggersvertrouwen is op zich niet vreemd nadat in januari nog een recordhoogte was bereikt. Beleggers zijn nu iets minder positief over de beurzen al is dit betrekkelijk. Momenteel komt de Beleggersbarometer uit op +5,2, dit is gemeten op een schaal van -10 tot +10. In januari was dit nog +6,2 punten. Het favoriete aandeel onder de Nederlandse beleggers is Shell en het minst favoriet is Altice.

Vertrouwen van beleggers
Vertrouwen van beleggers

Op de zeer korte termijn verwachten beleggers dat de beurs onveranderd zal blijven, dit is voor de maand februari. Voor de komende 3 maanden verwachten beleggers dat de AEX met ongeveer 1,5 procent zal stijgen. Dit was in januari nog een verwachting van 2,6 procent voor de 3 volgende maanden. Dalingen die in jaren niet meer waren voorgekomen maken beleggers dus iets voorzichtiger.

Favoriete aandelen

Onder de Nederlandse beleggers peilt Binck ook welke aandelen het meest geliefd zijn om te kopen en om te verkopen. De grootste favoriet om te kopen blijkt Shell te zijn en Altice is verreweg het populairst om te verkopen. Onderstaand overzicht geeft de complete top 7 voor de meest en minst geliefde aandelen weer. Dat Altice zo hoog staat bij aandelen om te verkopen heeft te maken met een aantal volatiele maanden. Hierbij daalde het aandeel eerst fors omdat aandeelhouders het vertrouwen verloren en hierna volgde een korte opleving van de koers.

favoriete en minst aandelen
favoriete en minst aandelen

Sectoren

Kijken we naar sectoren dan gaat het vertrouwen van beleggers vooral uit naar technologie (40 procent). Kort daarna volgen de sectoren olie en gas (35 procent) en medisch-pharmaceutisch (33 procent). De top 5 wordt compleet gemaakt met financiële bedrijven (30 procent) en industrieën (22 procent). In januari stonden financiële bedrijven nog vlak achter technologiebedrijven. De populariteit van consumptiegoederen (denk aan Unilever) nam af van 24 tot 17 procent.

Kent u al Laten Beleggen door Binck?

Zowel de beginnende als actieve belegger kan bij Binck zijn of haar geld laten beleggen. Op basis van uw risicoprofiel kunt u uw keuze maken en automatisch uw geld laten beleggen. Voordelen hierbij zijn de lage kosten en het laten beleggen door een professionele partij. Bij meer interesse kunt u een informatiepakket aanvragen via één van de onderstaande links.

Laten Beleggen voor Belgische beleggers >

Binck Forward voor Nederlandse beleggers >

Wilt u liever meerdere brokers bekijken, bezoek dan ons brokeroverzicht >

Bron: Binck Beleggersbarometer februari 2018