Verschil tussen ETF en beleggingsfonds beknopt uitgelegd

ETF’s en beleggingsfondsen zijn populair bij beleggers en dit komt met name door het passief beleggen. Bij deze wel extreme manier van passief beleggen hoeft de belegger zelf weinig werkt te doen. Jaarcijfers hoeven niet worden doorgenomen en nieuws opvolgen is minder van belang. Komt er slecht nieuws van een bedrijf dat toevallig aanwezig is in een ETF of beleggingsfonds? Dan is de impact vaak beperkt door de spreiding. Een beetje charme van het beleggen gaat verloren maar hierdoor beperkt een belegger zijn of haar risico’s. In grote lijnen lijken ze op elkaar maar wat is het verschil tussen ETF en beleggingsfonds?

Verhandelbaarheid van ETF en beleggingsfonds

Een groot verschil tussen ETF en beleggingsfonds is de verhandelbaarheid, deze is bij een beleggingsfonds beperkt. Een beleggingsfonds wordt wanneer de beurs open is eenmaal per dag tegen de intrinsieke waarde verhandeld. Een ETF is net als aandelen continue te verhandelen als de beurs open is. Door deze overeenkomst met bijvoorbeeld aandelen zijn ook de diverse orders toe te passen bij ETF’s. Denk dan aan een bestensorder, limietorder of een stoploss.


Verschil tussen ETF en beleggingsfonds beknopt uitgelegd

Verschil in structuur

In het artikel “Verschillen tussen een fysieke en synthetische ETF” werden de verschillen binnen ETF’s al uitvoerig behandeld. Samengevat is dat een ETF een fysieke of synthetische structuur kan hebben. Bij een fysieke ETF is het mandje met effecten ook werkelijk in portefeuille van de uitgever. Een synthetische ETF is meer een virtueel mandje dat de combinatie van diverse effecten nabootst. De effecten zijn bij een synthetische ETF dus niet werkelijk in bezit van de uitgever.

Bij beleggingsfondsen is er een verschil tussen open-end en closed-end fondsen. Een open-end fonds domineert de markt in belegd vermogen. Een close-end beleggingsfonds heeft de beperking geen nieuwe aandelen uit te kunnen geven. De waarde/koers is afhankelijk van vraag en aanbod en kan dus anders zijn dan de intrinsieke waarde.

SPDR S&P 500 ETF Trust SPY
Koersverloop van de grootste ETF ter wereld (SPY) in 5 jaar +86%

Beheerkosten

Doorgaans zijn de beheerkosten van een beleggingsfonds hoger dan bij een ETF. Dit komt doordat beleggingsfondsen vaak actief worden beheerd en dit kost vanzelfsprekend geld. Voor die hogere kosten proberen de fondsbeheerders een hoger rendement te behalen dan de markt. Deze kosten bestaan onder meer uit het doen van onderzoek en het actief handelen binnen de portefeuille.

Om een beeld te krijgen van kosten die een fondsbeheerder doorberekent kan worden gekeken naar de Total Expense Ratio (TER). In het Nederlands vertaald is dit de Totale Kosten Ratio. Dit zijn kosten van onder andere transacties, managementkosten, juridische kosten en overige operationele kosten. De berekening van de TER gaat per fonds over een periode van 12 maanden. De TER is van toepassing bij zowel beleggingsfondsen als ETF’s.

Prestatie verschil tussen ETF en beleggingsfonds

Een groot verschil tussen tussen ETF en beleggingsfonds is het nastreven van een bepaalde prestatie. Een ETF wil zo goed mogelijk een sector of index volgen maar dat is bij een beleggingsfonds anders. De fondsbeheerder van een beleggingsfonds wil het beter doen dan de markt. Echter geeft dit geen garantie en kan het beleggingsfonds ook slechter presteren dan de markt. Meer zekerheid op het zo goed mogelijk volgen van een index of sector is dus bij een ETF. Wilt u kans op meer rendement dan zou een beleggingsfonds een optie kunnen zijn. U dient er rekening mee te houden dat u naast meer kosten ook de kans loopt op een slechtere prestatie dan de markt.

Volg ETF’s en beleggingsfondsen op het beursforum >