Verbod op CFD’s en binaire opties

Sinds eind augustus is er in België een verbod op CFD’s en binaire opties. Deze producten worden ook wel derivaten genoemd en vanaf 18 augustus 2016 mogen producten zoals binaire opties en CFD’s met een hefboom niet meer worden gecommercialiseerd. De FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) heeft hiertoe besloten om beleggers en speculanten in bescherming te nemen. Hoewel deze riskante producten vaak vanuit het buitenland worden aangeboden steekt de FSMA hier toch een stokje voor.

Verbod op CFD’s en binaire opties vanwege hoge risico’s

In een eerder artikel waarschuwden wij al voor het gebruik van binaire opties, zie ook ‘Pas op met binaire opties’. In het kort komt het er op neer dat dit weinig met beleggen te maken heeft, misschien komt het in de buurt van speculeren maar met meer risico’s. Zo worden uitkeringen bij ‘winst’ beperkt tot bijvoorbeeld 85% van het geïnvesteerde bedrag maar bij verlies bent u wel het gehele geïnvesteerde bedrag kwijt. Bij binaire opties speelt dan ook nog vaak mee dat er gegokt kan worden op wat een koers doet over een uur of zelfs korter.


CFD’s (Contracts For Difference) zijn minder riskant en niet zo discutabel als binaire opties maar de adverteerders proberen vooral beginnende beleggers/speculanten als klant te binden. Door te adverteren met mogelijke hoge rendementen en de laagdrempeligheid van de platforms vergeten (of weten) de meeste klanten niet welke risico’s er zijn met beleggen/speculeren met een hefboom. Een doorn in het oog van de toezichthouder is ook het agressief benaderen van klanten door sommige aanbieders, dit gaat in sommige gevallen via callcenters en er worden bonussen in het vooruitzicht gesteld die vaak niet worden uitgekeerd onder het mom van kleine lettertjes.

AFM over CFD’s

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) liet zich in een persbericht begin 2015 al uit over CFD’s, onder meer de volgende passages uit het persbericht geven een beeld van de risico’s:

De Franse toezichthouder, de Autorité des Marchés Financiers (AMF) heeft recent nog gewaarschuwd dat meer dan 89% van de beleggers in CfD’s aanzienlijke geldbedragen verliest. Omdat de producten in Frankrijk niet verschillen van de producten die in Nederland worden aangeboden, is er geen reden om aan te nemen dat in Nederland de situatie anders is.

Aangezien de kans op verlies voor beleggers groot is, heeft de AFM er verder op aangedrongen klanten meer mogelijkheden te geven om verliezen bij CfD’s te beperken. Dit kan bijvoorbeeld doordat aanbieders bepaalde ordertypes zoals een gegarandeerde stop-loss order aanbieden of contractueel een restschuld uitsluiten.

Nederland en Frankrijk volgen ook

Inmiddels zijn er in Nederland kamervragen gesteld aan minister van Dijsselbloem van Financiën. In zijn reactie laat hij weten de Belgische toezichthouder FSMA te willen volgen en ook de ontwikkelingen in Frankrijk op de voet te volgen. Ook de Fransozen willen consumenten beter gaan beschermen tegen de aanbieders van de risicovolle producten, of het hier ook tot een verbod op CFD’s komt is nog de vraag maar een eerste stap zal het inbinden van de commerciële activiteiten zijn.