Veilige havens om in te beleggen in tijden van paniek

In tijden dat onzekerheid of paniek toeslaat zoeken beleggers graag veilige havens op. Denk bijvoorbeeld aan de onrust die er op de financiële markten kwam tijdens het Brexit referendum. Andere recente voorbeelden zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de opgelopen spanningen tussen Noord-Korea en Amerika. De ene veilige haven is de ander niet maar welke veilige havens zijn het meest bekend?

Goud, bekendste van de veilige havens

Goud is waarschijnlijk de bekendste veilige haven maar is dat wel terecht? Hier lopen de meningen erg over uiteen. De goudprijs is vaak in de lift bij bijvoorbeeld geopolitieke spanningen maar dit is niet altijd het geval. De wisselvalligheid en onvoorspelbaarheid van de goudprijs maken het een minder veilige haven dan menig belegger denkt. Recent liep de goudprijs wel op toen de spanningen tussen Noord-Korea en Amerika opliepen. Er zijn echter ook momenten dat de beurzen dalen door nervositeit maar dat de goudprijs mee daalt.

Grote voordelen van goud zijn de zeldzaamheid en dat goud niet plots kan devalueren zoals met bijvoorbeeld valuta. Volgens diverse berekeningen is de hoeveelheid goud dat er in de geschiedenis gedolven is zo groot als een kubus met zijden van 20 meter. Dit is dus nogal beperkt. Een grote invloed op de goudprijs is de koers van de Amerikaanse dollar. De goudprijs noteert immers (normaal gesproken) in Amerikaanse dollars. Goud is overigens van de vijf genoemde veilige havens in dit artikel het meest volatiel dus ook het minst geschikt als veilige haven.


Veilige havens om in te beleggen in tijden van paniek

Zwitserse frank

Er staan drie verschillende valuta bekend als een veilig haven en de Zwitserse frank is hier één van. De Zwitserse frank is een populair toevluchtsoord in onzekere tijden omdat beleggers dan graag een valuta willen van een land dat bekend staat op stabiliteit. Daarbij komt nog de neutraliteit van het Alpenland en de economie die niet erg kwetsbaar is van buitenaf.

Yen

Net als Zwitserland zien veel beleggers Japan als een stabiel land dat relatief weinig kwetsbaar is van buitenaf. Een voordeel van de yen boven die van de Zwitserse frank is de goede verhandelbaarheid. Van de valuta-paren waarin het meest wordt gehandeld staat de Amerikaanse dollar en de yen op de tweede plaats. Bij een toename van onrust op de aandelenmarkten stijgt normaal gesproken de yen. Enkele minpunten van Japan zijn de grote overheidsschulden, lage inflatie en beperkte economische groei. Dit lijkt beleggers echter niet te deren.

Amerikaanse dollar

De meest verhandelde munt ter wereld is de Amerikaanse dollar. Van de grootste valutaparen, gemeten in dagelijkse omzet, bestaat de top 7 telkens uit een combinatie met in ieder geval de dollar. Net als Zwitserland en Japan zien beleggers Amerika als een stabiel land. De waarde van de munt is relatief stabiel maar wel beïnvloedbaar door macrocijfers en rentewijzigingen door de Amerikaanse centrale bank. Zo hebben rentewijzigingen vaak veel invloed op de koers van de dollar en kunnen bijvoorbeeld macrocijfers over de banenmarkt de dollarkoers beïnvloeden.

Staatsobligaties

Het is nogal een onbekend terrein voor veel beleggers maar staatsobligaties zijn waarschijnlijk de beste veilige haven. Dit is afgewogen tussen de verhouding risico en rendement. Natuurlijk zijn niet alle staatsobligaties even veilig maar de veiligste zijn die met name van grote economieën van westerse landen. Denk bijvoorbeeld aan Amerikaanse of Duitse staatsobligaties. Veilige staatsobligaties zijn vaak van grote stabiele economieën. Er is een zeer geringe kans dat leningen niet worden afgelost en de landen zijn ook politiek stabiel.

Cash is king

Het is geen veilige haven maar cash is king is ook iets waar u als belegger aan moet denken. Zit u volledig in aandelen of andere beleggingsproducten en komt er een correctie of crash dan kunt u niet (bij-)kopen. Een bepaalde hoeveelheid cash is altijd aan te raden en geeft u de mogelijkheid om in te spelen bij opportuniteiten. Denk dan aan het bijvoorbeeld overdreven afstraffen van een aandeel na kwartaalcijfers of een crash waar u gretig van kunt profiteren.

Bezoek het beursforum >>>