Uitbraak AEX, BEL20 in stijgende trend, goud zoekt steun en VS 8 jaar na de crisis

In onderstaand overzicht worden een aantal indexen uitgelicht en is er aandacht voor ‘veilige haven’ goud. Vrijwel exact 8 jaar geleden was het dieptepunt van de financiële crisis. Sindsdien zijn de beurzen aan een opmars bezig en recent werden all-time records en/of meerjarige records gebroken. Met name de Amerikaanse beurzen blinken uit, zie ook de stijgingen in de grafiek later in dit artikel. De grafieken van de AEX en BEL20 zijn met de slotstanden op 10 maart opgemaakt. De grafieken van de goudprijs en Amerikaanse beurzen met de slotstanden van 9 maart.

AEX breekt uit

Op de tweede vrijdag in maart brak de AEX sterk uit boven de horizontale langetermijnweerstand, deze was circa 509 en het slot was op 511. In de onderstaande grafiek is de AEX op weekbasis uitgezet over de laatste 2 jaar. De laatste weken is de AEX met een sterke opmars bezig, mede gesteund door overnamebiedingen op Unilever en Akzo Nobel. Sinds de jaarwisseling liet de AEX bijna elke week een stijging zien. Het zal de komende weken spannend kunnen worden of deze uitbraak blijvend is. Zo kan het overnamespel op Akzo Nobel nog enige invloed hebben maar is het meer waarschijnlijk dat (internationale) macro-economische cijfers meer invloed gaan hebben.

technische analyse AEX maart 2017

BEL20

De BEL20 blijft vooralsnog dit jaar ongeveer 1,5% achter op de AEX maar heeft niet een positief effect gehad van overnamebiedingen. Met name ‘zwaargewicht’ Unilever zorgde voor een aantal punten extra stijging voor de AEX. Desalniettemin zit de BEL20 al enige tijd in een stijgende trend. Binnen deze trend wordt momenteel de bovenkant bereikt en bij een opwaartse uitbraak is de horizontale middel langetermijnweerstand het koersdoel.

technische analyse BEL20 maart 2017

Goud lijkt steun te gaan vinden

Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november (zie de spike naar ca. $1.340) is de goudprijs snel gedaald. Sinds de jaarwisseling was er weer een opwaartse correctie maar de koers wist niet door het 200-daags (MA200) gemiddelde te raken. Inmiddels zette de goudprijs weer een daling in maar nu komt het diverse steunen tegen. Rond het 50-daags (MA50) gemiddelde en de horizontale langetermijnsteun (ca. $1.192) moet voorlopig steun worden gevonden. Technisch gezien zou er nu een kans op herstel moeten komen, zie ook onderstaande grafiek.

technische analyse goud maart 2017

Amerikaanse beurzen

De meeste beleggers zullen het niet direct meer in gedachten hebben maar 8 jaar geleden was het dieptepunt van de financiële crisis. Sindsdien hebben de Amerikaanse beurzen een enorme stijging laten zien. Een stijging waarbij indexen zoals de AEX en BEL20 verbleken. In onderstaande grafiek is te zien dat de Nasdaq in die 8 jaar maar liefst +351% te stijgen, gevolgd door de S&P500 met +246% en de Dow Jones met +215%. Reden te meer voor beleggers om eens verder te kijken dan tot de landsgrenzen.

Bezoek het beursforum >>>

Amerikaanse beurzen Dow Jones Nasdaq S&P500 grafieken

Disclaimer: aan bovenstaande grafieken en teksten kunnen geen adviezen worden ontleend.