Top 3 Redenen waarom Bitcoin nog steeds de Dominante Crypto is [Expert Review]

Bitcoin (BTC) is de eerste en grootste cryptomunt op de markt, met een marktkapitalisatie van 826 miljard dollar op 7 februari 2022. Bitcoin is echter veel meer dan alleen maar digitaal geld.

Toen Bitcoin in 2009 voor het eerst werd gecreëerd, maakte het gebruik van blockchain-technologie, en veel van de kenmerken die het tot een baanbrekende vorm van cryptomunten maakten, vormden later de basis voor honderden andere digitale, gedecentraliseerde munteenheden. Door de basisbeginselen van de werking van Bitcoin te leren kennen, zult u ook beter begrijpen hoe andere cryptomunten werken.

Top 3 Redenen waarom Bitcoin nog steeds de Dominante Crypto is [Expert Review]

Het open-source, transparante grootboek dat elke Bitcoin-transactie vastlegt is het fundament van Bitcoin en het is gebaseerd op blockchain-technologie. Als gedecentraliseerde munt op basis van een proof-of-work (PoW) consensusmethode is Bitcoin afhankelijk van een wereldwijd netwerk van krachtige computers die miners (of nodes) worden genoemd. Zonder een tussenpersoon zoals een bank of financiële instelling kan dit peer-to-peer netwerk van miners zonder onderbreking functioneren.

Traditionele munteenheden zoals de Amerikaanse dollar worden bestuurd door een centrale instantie, maar bij Bitcoin is dat niet zo. Aan de andere kant legde Bitcoin de basis voor de cryptografie en het consensus (d.w.z. peer-to-peer) verificatiemechanisme waarop de meerderheid van de huidige cryptomunten zijn gebouwd. Bitcoin wordt alleen al door deze factoren nog steeds gezien als de beste cryptomunt. Dankzij hen overwegen veel mensen tot op heden nog steeds om in Bitcoin te investeren.

Vele factoren dragen bij tot de waarde ervan

Er zijn overeenkomsten tussen Bitcoin en fiatvaluta op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit, acceptatie en schaarste, die hebben bijgedragen aan de waarde van de munt in de loop van de jaren. Net zoals een echte dollar, die niet kan worden gereproduceerd, is elke Bitcoin onveranderlijk op de blockchain.

Top 3 Redenen waarom Bitcoin nog steeds de Dominante Crypto is [Expert Review]

 

U kunt al uw activa opslagen op één locatie op een mobiel apparaat of beurs omdat BTC digitaal is, en elke munt wordt herkend door zijn privésleutel. U kunt bijvoorbeeld meer te weten komen over BitiCodes en de manier waarop het handelssoftware verbindt die veilige portefeuilles bieden en u helpen om alle activa op één plaats op te slaan. Deze functie was ook zeer belangrijk voor het behouden van Bitcoin-eigenaars en het toevoegen van nieuwe eigenaars. Naast het feit dat Bitcoin verhandeld wordt op de meeste cryptobeurzen en erkend wordt als een opslagplaats van waarde, kunt u Bitcoin steeds vaker inwisselen voor producten en diensten uit de echte wereld. Duizenden mensen en bedrijven accepteren Bitcoin als een vorm van betaling.

Een van de eersten die P2P technologie gebruikte

De digitale munteenheid Bitcoin maakt gebruik van peer-to-peer technologie (P2P) voor snellere betalingen en transacties zonder de noodzaak van een bank. In de whitepaper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, die in 2008 is gepubliceerd, wordt dit systeem in detail beschreven. Het zogeheten “double-spend”-probleem, dat al lange tijd een belemmering vormt voor de groei van digitale valuta, zou kunnen worden verlicht door gebruik te maken van een P2P-controlemechanisme.

Top 3 Redenen waarom Bitcoin nog steeds de Dominante Crypto is [Expert Review]

Een dergelijke elektronische munt zou rechtstreekse betalingen tussen partijen mogelijk maken zonder de noodzaak van een intermediaire financiële instelling, zoals een bank of een kredietkaartmaatschappij. Als er nog steeds een derde partij nodig is om dubbele betalingen te voorkomen, nemen de voordelen van de digitale handtekening af. Een peer-to-peer netwerk kan worden gebruikt om het probleem van dubbele betalingen op te lossen. Het herleiden van transacties in een keten van hash-gebaseerde proof-of-work creëert een record dat niet gewijzigd kan worden zonder de proof-of-work opnieuw te doen,” stelt het netwerk in zijn documentatie.

Om twee partijen veilig transacties te laten uitvoeren zonder tussenkomst van een derde partij, is voor P2P-verificatie het gebruik van encryptie en blockchain-technologie nodig. Omdat het netwerk van elke peer transacties vastlegt, is het ongelooflijk moeilijk om frauduleuze transacties uit te voeren met deze methode.

Bitcoin blijft de grootste crypto

Het oudste type crypto, Bitcoin, heeft een aantal potentiële voordelen voor crypto-handelaars omdat het goed ingeburgerd is en al een lange tijd bestaat. Aan de andere kant moeten beleggers rekening houden met alle aspecten van een cryptomunt voordat ze een transactie doen. Net zoals andere cryptomunten is Bitcoin zeer veranderlijk en houdt het voor beleggers een risico in om geld te verliezen. Bitcoin is, net zoals veel andere vormen van crypto, voornamelijk ongecontroleerd.

Op 7 februari 2022 heeft Bitcoin een marktwaarde van 826 miljard dollar, waarmee het de meest waardevolle cryptomunt op de markt is. Dit ondersteunt de liquiditeit en brede toegankelijkheid van de Bitcoin.

Top 3 Redenen waarom Bitcoin nog steeds de Dominante Crypto is [Expert Review]

Niemand kan weten hoeveel Bitcoin een gebruiker in zijn portemonnee heeft, aangezien Bitcoin versleuteld is, en elke BTC eigenaar de enige is die de privésleutels van zijn crypto heeft. BTC kan onmogelijk gestolen of gehackt worden zolang gebruikers hun privésleutels veilig bewaren.

Ondanks de veranderlijkheid van Bitcoin, is het voordeel dat BTC grote winsten kan opleveren, afhankelijk van de dag (het nadeel is natuurlijk het risico van verlies).

Bitcoin heeft een voordeel ten opzichte van sommige van zijn concurrenten omdat het de oudste en meest gebruikte soort cryptomunt is. Sommige bedrijven accepteren nu Bitcoin als een vorm van betaling voor producten en diensten, omdat het op grote schaal wordt verhandeld op de meeste beurzen en nog steeds wordt beschouwd als een opslagplaats van waarde (ondanks de veranderlijkheid). Bitcoin wordt over het algemeen gebruikt als een alternatieve investering, mogelijk als een methode om een portefeuille van meer conventionele activa te diversifiëren, door veel particulieren (bv. aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s).

Conclusie

Bitcoin is meer dan alleen de populairste cryptomunt, aangezien het de oudste en grootste is. Bitcoin heeft de technologie, de markt en de vraag helpen opbouwen die de weg hebben vrijgemaakt voor honderden soorten crypto’s, altcoins, tokens en meer, sinds deze oorspronkelijk werd uitgebracht in januari 2009, als resultaat van een witboek geproduceerd door een anonieme onderzoeker.

Het concept van een gedecentraliseerde munt gebaseerd op blockchain-technologie en beheerd door een peer-to-peer netwerk is niet langer nieuw. Omdat Bitcoin een van de eerste succesvolle implementaties van blockchain-technologie was, hebben de toepassingen ervan zich verspreid over het hele crypto-versum, waardoor innovaties zoals gedecentraliseerde apps, slimme contracten en non-fungible tokens (NFT’s) mogelijk zijn geworden.

Bitcoin kan nu op verschillende manieren worden gekocht en verkocht. Beleggers moeten echter begrijpen hoe de verschillende beurzen werken, hoe ze Bitcoin moeten opslaan en beveiligen, en welke beperkingen en kosten van toepassing kunnen zijn. Dit alles gezegd hebbende, is het verhandelen van Bitcoin – en tientallen andere vormen van cryptomunten – nog nooit zo eenvoudig geweest.