Tesla Powerwall, the next big thing

Bijna iedereen kent Tesla als de Amerikaanse producent van elektrische auto’s maar als het aan Tesla ligt zal daar nog een product bijkomen, namelijk de Tesla Powerwall. Waar de auto’s van Tesla vooral bekend zijn vanwege de batterijen/accu’s moeten uiteindelijk vele huishoudens een Tesla batterij hebben in de vorm van de Tesla Powerwall. De Powerwall is een batterij die elektriciteit kan opslaan dat opgewekt is met zonnepanelen of dat elektriciteit kan opslaan tijdens het daltarief en weer kan gebruiken tijdens het piektarief. Een bijkomend voordeel is dat de Tesla Powerwall ook in geval van nood de energievoorziening kan verzorgen, denk hierbij aan een stroomstoring. Vanaf begin 2016 zal de Tesla Powerwall geleverd worden en het belooft the next big thing te worden. De Australische consument kan al eind 2015 de Powerwall kopen.

Tesla Powerwall visualisatie

Normaal gesproken is het meeste energieverbruik in een woning in de ochtend en avond, zie ook bovenstaande afbeelding. Juist op het moment dat zonnepanelen het meeste aan elektriciteit opwekken is het energieverbruik het laagste, dit is natuurlijk zonde en ook inefficiënt. Het leveren van de opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet is in veel gevallen niet tegen dezelfde tarieven als stroom afnemen van datzelfde net. Het opslaan van deze energie is niet alleen efficiënt voor de eigen voorziening van energie maar ook nog eens milieubewust.

De Tesla Powerwall zal verkrijgbaar zijn in twee uitvoeringen:

  • 7 kWh met een richtprijs van $3.000
  • 10 kWh met een richtprijs van $3.500

Het mooie aan dit concept is dat meerdere Powerwalls te combineren zijn wanneer één Powerwall onvoldoende is.


Tesla Powerwall voor bedrijven: Powerpack

Naast de Powerwall komt ook de Tesla Powerpack op de markt. De Powerpack is de tegenhanger van de Powerwall gericht op bedrijven en schaalbaar van 100 kWh tot 500 kWh of in meerdere units zelfs uit te breiden tot meerdere megawatt uur. Inmiddels testen de Amerikaanse bedrijven Amazon en Target de Tesla Powerpack. Grote voordelen voor bedrijven van behoorlijk formaat is dat ze goedkoop energie kunnen inkopen en opslaan en ook in geval van nood een energievoorziening te hebben.

In mei sprak topman Elon Musk over de enorme interesse en het aantal pre-orders voor de Powerwall en Powerpack:

“The response has been overwhelming. Okay… like, crazy. In the course of less than a week, we’ve had 38,000 reservations for the PowerWall; 2,500 reservations for the PowerPack.”

De interesse in beide producten was eerder dit jaar al enorm maar dat is nog niet alles want Elon Musk verwacht dat per reservering meerdere systemen tegelijk worden verkocht:

“The PowerPack, it should be noted, typically – this is bought by utilities or large industrial companies, for heavy industrial work. Typically, PowerPack, it’s like at least 10 PowerPacks per installation, so if there’s 2,500 reservations, there’s actually 25,000 PowerPacks.

“PowerWall also, we suspect, is probably an average number of PowerPacks is probably 1½ to 2 per installation. So, you know, so, 30,000 reservations is more like 50,000 or 60,000 actual PowerWalls.”

Musk gaat er dus vanuit dat één reservering voor de Powerpack minimaal 10 Powerpacks zullen zijn voor de gehele installatie. De 2.500 reserveringen kunnen dus een aantal van 25.000 Powerpacks vertegenwoordigen. In het geval van de Powerwall waren er in mei al 38.000 reserveringen, dit aantal kan worden vermenigvuldigd met 1,5 tot 2 om tot een aantal van 57.000 tot 76.000 verkochte Powerwalls te komen. Een simpele rekensom voor alleen al 57.000 Powerwalls van de goedkope versie van $3.000 maakt een totaalsom van $171.000.000. Dit bedrag zal dus veel hoger uitpakken aangezien het alleen de Powerwalls betreft, gerekend met de goedkope variant, het aantal pre-orders nog toeneemt en daarbij ook nog eens de Powerpacks bij komen voor de zakelijke markt.

Het aandeel Tesla en verwachtingen van analisten

Vrijdag 18 september sloot het aandeel Tesla op $260,62 en de laatste adviezen van analisten geven een gemengd beeld:

  • 9 september 2015, Oppenheimer & Co, outperform en een koersdoel van $340
  • 17 augustus 2015, Morgan Stanley, overweight en een koersdoel van $465
  • 21 juli 2015, UBS, sell en een koersdoel van $210

De analisten zijn over het algemeen gematigd positief voor het aandeel Tesla, met als uitersten het koersdoel van Morgan Stanley op $465 en als laagste een advies net onder de $180. Zie onderstaand overzicht voor het huidige beeld van de adviezen van analisten.

Tesla analisten adviezen

De analisten die minder positief zijn over het toekomstbeeld van Tesla wijzen vooral op de enorme cashburn dat het bedrijf heeft. Sommige analisten verwachten zelfs dat in het huidige tempo van deze cashburn in 2016 nieuw kapitaal opgehaald moet worden. Zie onderstaand staafdiagram voor de cashflow per kwartaal.

Tesla cashflow

Zullen de Powerwalls en Powerpacks komend jaar het tij langzaam kunnen keren voor Tesla? Elon Musk heeft altijd aangegeven Tesla winstgevend te willen krijgen vanaf 2020 dus dit zal al een stap in de goede richting zijn.

Tesla op het beursforum (klik hier)