Technische analyses voor de AEX, BEL20 en S&P500

Veel indexen kwamen in de laatste weken in de buurt van nieuwe (meerjarige) records. Hiermee bereikten sommige indexen ook weerstandniveaus. Als eerste een blik op de AEX index welke weer een poging deed om enkele sterke weerstanden te doorbreken. In de onderstaande grafiek op weekbasis is te zien dat de 575 punten een horizontale lange termijn weerstand is. Intraday was er kort een notering hierboven maar uiteindelijk was het weekslot er onder. Met een slot net onder de 572 punten was er een koers die ook al lange tijd als weerstand dient. Dit is aangegeven met een wat bredere horizontale magenta lijn. Bij een opwaartse doorbraak lijkt 590 punten een volgend doel. Mocht de index toch terugvallen dan is er op circa 540 punten een diagonale lange termijn steun te vinden.

Technische analyse AEX 19 juli 2019 (weekgrafiek)
Technische analyse AEX 19 juli 2019 (weekgrafiek)

Technische analyses voor de AEX, BEL20 en S&P500

Analyse van de BEL20

De BEL20 hikt momenteel ook tegen een weerstandslijn aan. Dit is in de onderstaande grafiek op weekbasis te zien aan de rode diagonale lijn (1). Bij een opwaartse uitbraak is de volgende diagonale lange termijn weerstand (2) het volgende doel. Bij een daling ligt er een horizontale lange termijn steun (3) op circa 3.423 punten.

Technische analyse BEL20 19 juli 2019 (weekgrafiek)
Technische analyse BEL20 19 juli 2019 (weekgrafiek)

Analyse van de S&P500

De AEX en BEL20 zijn op zichzelf minder interessant als relatief kleine indexen. Misschien wel de belangrijkste index ter wereld is de breed samengestelde S&P500. Deze index is samen met de Dow Jones en Nasdaq leidend voor de meeste beurzen wereldwijd. Het sentiment hier is vaak ook terug te zien in andere indexen.

Recent is de S&P500 boven de lijn van 2.930 punten (1) uitgebroken en dit is nu de eerste steunlijn bij een daling. Mocht er een verdere verslechtering zijn dan is er de diagonale lange termijn steun die nu net onder de 2.900 punten staat (3). De eerste weerstand ligt op de diagonale lange termijn weerstand die is gemarkeerd bij 4. Tot slot bleek het 200 daags voortschrijdend gemiddelde (2) al vaak een steunniveau te zijn. In het najaar van 2018 zakte de index hier doorheen wat een negatief signaal was.

Technische analyse S&P500 19 juli 2019 (daggrafiek)
Technische analyse S&P500 19 juli 2019 (daggrafiek)

Nieuwe toppen, nieuwe triggers?

De indexen staan dicht tegen weerstanden aan en om deze te doorbreken zijn er nieuwe triggers nodig. Het net gestarte cijferseizoen kan aanleiding geven voor hogere koersen. De cijfers kunnen echter ook tegenvallen waarmee de niveaus van nu weer uit het zicht raken. Eind deze maand is er het rentebesluit van de FED. Afgelopen week werd de hoop aangewakkerd dat deze met 50 basispunten verlaagd zou kunnen worden. Mocht dit niet het geval zijn en ‘slechts’ 25 basispunten worden dan kan dat negatief worden onthaald. Daarnaast kunnen nieuwe ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de VS en China het sentiment beïnvloeden.

De eerste zorg lijkt nu vanuit Iran te komen waar escalatie met Groot Brittannië en de VS dichtbij is. Vrijdagavond daalden de Amerikaanse futures behoorlijk na het nieuws dat Iran minimaal 1 olietanker in beslag had genomen. De futures voor de S&P500 noteerden op 2.997 punten bij het slot van de Europese beurzen en de futures sloten de vrijdag af op 2.971 punten, een daling van bijna 0,9 procent. De futures voor de Nasdaq 100 lieten eenzelfde verschil zien.

Lees meer op het beursforum

Legenda bij grafiek(-en) + disclaimer
Groene lijnen = steunlijnen
Rode lijnen = weerstanden
Disclaimer: de technische analyses op www.beursig.com zijn geen advies tot kopen, houden of verkopen van een aandeel of ander beleggingsproduct. Een technische analyse kan achterhaald worden na verloop van tijd, nieuws en/of (macro) economische ontwikkelingen.