Technische analyses S&P500, Nyrstar, CFE en Tesla

Technische analyse is vaak een item dat door veel beleggers wordt onderschat. Het is zeker niet het middel tot succes maar het kan wel gebruikt worden als hulpmiddel. Wilt u meer technische analyses zien bezoek dan het onderwerp op het forum (klik hier).

Blijft de S&P500 in een dalende trend?

Om een breed opgezette index uit te lichten is de S&P500 een goed voorbeeld. Deze index is samengesteld uit de 500 grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Sinds de zomer van 2015 laat de S&P500 lagere toppen en lagere bodems zien, blijft de dalende trend intact? De aftrap van het nieuwe beursjaar begon slecht en de S&P500 liet eenzelfde beeld zien, echter in 5 opeenvolgende weken (week 7 t/m 11) werd het verlies snel goed gemaakt. Inmiddels is de S&P500 weer aan de bovenzijde van de dalende trend aangekomen (zie onderstaande grafiek). Kan de S&P500 de trend doorbreken of kunnen beleggers de komende weken weer een beweging verwachten binnen deze dalende trend?

S&P500 TA maart 2016
Koersverloop S&P500 (klik op afbeelding voor grotere weergave)

Nyrstar dichtbij uitbraak?

Nyrstar is waarschijnlijk de laatste maanden het meest besproken aandeel op het forum, van schoon schip maken tot een kv en van een (waarschijnlijk) aanstaande verkoop van zinkmijnen tot een voorstel tot een reverse split. Onderstaande grafiek kan bij een reverse split andere waardes krijgen maar in grote lijnen blijven steun- en weerstandniveaus hetzelfde met verrekening van de factor van de reverse split.

Technisch gezien noteert de koers van Nyrstar nu tegen de diagonale lange termijn weerstand van €0,696 (slotkoers op 24 maart was €0,695). Daarnaast is het voortschrijdend gemiddelde van de koers over 50 dagen (MA50) toegevoegd. Dit is op dit moment nog een weerstand maar bij een overtuigend slot hierboven kan dit een steun worden. Op dit moment staat het voortschrijdend gemiddelde op €0,694, dus vrijwel gelijk met de huidige koers. De middellange termijn weerstand ligt op €1,17 en op €0,569 ligt de lange termijn steun.

Technisch gezien staat Nyrstar op het punt om uit te breken maar deze technische analyse kan verstoord worden door onder andere:

  • Nieuws over de verkoop van de zinkmijnen
  • De verwerking van o.a. de reverse split waarover gestemd gaat worden op de gewone algemene aandeelhoudersvergadering op woensdag 27 april
  • De turbulente ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt
Nyrstar TA maart 2016
TA grafiek van Nyrstar (klik op afbeelding voor grotere weergave)

CFE vlak boven stevige steun

CFE (Compagnie d’Entreprise) zit al ongeveer 7 maanden in een downtrend (zie onderstaande grafiek) maar staat inmiddels vlak boven de (horizonatle) lange termijn steun van €81,08. Met de slotkoers op 24 maart van €82,34 is dit nog geen 3% van deze steun af. Eind 2014 en begin 2015 werd voor het eerst steun gevormd rond dit niveau, vrij recent was dit nog begin februari dat de steun werd getest. Mocht de koers een dubbele bodem vormen dan kan dit een positief signaal zijn en kan de koers op zoek naar de eerste weerstand die ligt op €91,60. Na deze weerstand volgt er op €116,80 de volgende weerstand.

CFE TA maart 2016
Candlestick grafiek voor CFE (klik op afbeelding voor grotere weergave)

Opmerkelijk Tesla

Een zeer opmerkelijk koersverloop was er voor Tesla tussen 31 december met toen een slotkoers van $240,01 en op 10 februari was er een slotkoers van $143,67. Dit betekende een daling van maar liefst ruim 40%! Om het compleet te maken deed Tesla er bijna net zoveel dagen over om de slotkoers van 31 december te bereiken, op 21 maart sloot het aandeel op $238,32 (bijna 66% hoger vanaf 10 februari). De RSI (relative strenght index) was overduidelijk oversold (zie de rode zone in de grafiek) bij de dip en dit was een ideaal moment om in te spelen op een herstel. Recent sloeg de RSI om in overbought (zie de groene zone in de grafiek) en dit is een sterk signaal om winst te nemen of om tijdelijk een pas op de plaats te maken. Momenteel lijkt de fantasie uit het aandeel wat verdwenen maar op korte termijn kan de uitrol van de Tesla Powerwall daar verandering in brengen.

Tesla TA maart 2016
Koersverloop van Tesla (klik op afbeelding voor grotere weergave)

Disclaimer: Bovenstaand artikel is met zorg samengesteld maar eventuele onjuistheden zijn niet uitgesloten. Het artikel dient niet als beleggingsadvies en heeft de bedoeling de lezer te informeren.

Bezoek het beursforum (klik hier)

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: