Technische analyse van de AEX index: dichtbij weerstanden

De AEX index had net als andere indexen wereldwijd een volatiel 2020. Eind 2019 sloot de index nog af op 604,58 punten. Met een dieptepunt net onder de 390 punten halverwege maart en een slot op 624,61 punten was het een jaar van uitersten. Ondanks die volatiliteit was er een jaarwinst van 3,3 procent en herstelde de index vanaf het dieptepunt met ruim 60 procent. Een technische analyse van de AEX index kan aan het begin van het nieuwe beursjaar handig zijn. Waar liggen de weerstanden en steunen en waar kunnen indexbeleggers dan op in spelen?


Technische analyse van de AEX index: dichtbij weerstanden

Technische analyse van de AEX index

In de onderstaande weekgrafiek is het koersverloop van de AEX index over de laatste 3 jaar te zien. Rond de 629 punten is er een horizontale weerstand (1) en hierboven ligt een diagonale weerstand (2) die gevormd is aan de hand van de toppen halverwege 2018 en begin 2020. Opvallend is dat de RSI indicator (3) in de afgelopen jaren niet in de zone van overbought is geweest. Er was dus geen moment dat de index ‘echt’ oververhit raakte.

Technische analyse van de AEX index 31 december 2020 weekgrafiek
Technische analyse van de AEX index (31 december 2020, weekgrafiek)

Onderstaande grafiek is uitgezet op dagbasis. Hierin is ook de horizontale weerstand (1) te zien op circa 629 punten. Naast de horizontale weerstand zult u ook de diagonale weerstand (1) zien. Deze volgt al enige tijd de toppen van de index. Deze weerstand ligt nu rond de 634 punten en stijgt ongeveer met 1 punt per week. Het testen van beide weerstanden en de beperkte stap terug hebben het voordeel dat de RSI indicator (2) even kon afkoelen naar 60 punten. Weerstanden zijn er niet altijd om winst te nemen, het kan ook aangeven om terughoudend te zijn. Echter zijn weerstanden er ook om gebroken te worden, mocht dit gebeuren bij de AEX index dan is het een logisch scenario dat de index de diagonale weerstand van de weekgrafiek gaat opzoeken.

Technische analyse van de AEX index 31 december 2020 daggrafiek
Technische analyse van de AEX index (31 december 2020, daggrafiek)

Meer over beleggen en de beurs op het beursforum

DEEL MET VRIENDEN


Legenda bij grafiek(-en) + disclaimer
Groene lijnen = steunlijnen
Rode lijnen = weerstanden
Disclaimer: de technische analyses op www.beursig.com zijn geen advies tot kopen, houden of verkopen van een aandeel of ander beleggingsproduct. Een technische analyse kan achterhaald worden na verloop van tijd, nieuws en/of (macro) economische ontwikkelingen.