Technische analyse S&P500: slot onder horizontale steun + angstindex

Dat de beurzen in de ban zijn van een mogelijke renteverhoging in Amerika werd de laatste weken weer duidelijk. Zo werd op vrijdag 2 september positief gereageerd op een slecht macrocijfer, het aantal nieuwe banen in Amerika viel namelijk tegen met 151.000 nieuwe banen waar 180.000 werden verwacht. Daarnaast was het aantal nieuwe banen veel minder dan de twee maanden ervoor. Dat beleggers positief reageerden op een slecht macrocijfer kwam doordat een renteverhoging (op korte termijn) door de Federal Reserve dan iets onwaarschijnlijker is.


Een week later was er echter het tegenbeeld op de beurs te zien want de angst sloop in de markt dat een renteverhoging toch wel eens sneller dan gedacht doorgevoerd kan worden. Een bestuurder van de Federal Reserve, Eric Rosengren liet namelijk weten dat de Amerikaanse centrale bank een renteverhoging niet veel langer meer kan uitstellen. Waar een week eerder nog euforie was werden beleggers nu een stuk pessimistischer. De beurzen in Europa daalden vrijwel allemaal met 1% of meer. Nadat de beurzen in Europa de week afsloten ging de daling in Amerika verder en uiteindelijk waren de verliezen fors, zo daalde de S&P500 met -2,45%, de Dow Jones verloor -2,13% en de Nasdaq-100 leverde -2,55% in. Wat zijn de gevolgen voor de technische analyse S&P500?

Technische analyse S&P500

De S&P500 brak recent nog door de horizontale lange termijn weerstand en brak hierdoor nieuwe records. Deze weerstand werd na het doorbreken een steun maar op vrijdag sloot de S&P500 hier weer nipt onder door de rentevrees. In de technische analyse S&P500 is een eerstvolgende steun te vinden bij de diagonale lange termijn steun (zie onderstaande grafiek). Bij een slot onder deze steun is het oppassen voor een verdere correctie naar beneden. De verwachting is dat deze lijn wel de nodige steun kan geven.

Technische analyse S&P500 september 2016

Angstbarometer VIX slaat uit

Dat er (lichte) paniek onder beleggers kwam was ook te zien aan de angstbarometer VIX, deze steeg maar liefst bijna 40%. De VIX index geeft aan dat beleggers verwachten dat de S&P500 index in de komende 30 dagen sterk zal bewegen. Dit kan zowel opwaarts als neerwaarts zijn maar over het algemeen is het een indicatie voor onrust en kans op dalende koersen. In de afgelopen 10 jaar was er een ‘hoogtepunt’ voor de index ten tijde van de kredietcrisis in 2008. Meer uitleg over de angstbarometer VIX kunt u hier lezen.

CBOE Volatility Index VIX september 2016

Een aantal relevante onderwerpen op het beursforum die u misschien kunnen interesseren: