Technische analyse aandeel ING, zakt het door een belangrijke steun?

De meeste financials zoals banken en verzekeraars hebben de laatste jaren een steeds grotere uitdaging gekregen door de lage rentes. Voor ING is dat niet anders en aan de koers van het aandeel ING is ook te zien dat het nog niet voor de wind gaat. Vergeleken met het najaar van 2009, toen de kredietcrisis net achter de rug was, is de koers niet veel van zijn plek gekomen. Noteerde het aandeel ING eind 2009 nog boven de 8 euro, dat is nu 9,25 euro. Natuurlijk is hier geen dividend mee gerekend. Sinds 2014 werd er tot op heden bijna 3 euro dividend uitgekeerd. Onderstaande technische analyse aandeel ING geeft de steunen en weerstanden voor de komende tijd aan.

Kwartaalcijfers ING: weerstand tegen lage rentes

De kwartaalcijfers van ING zijn net achter de rug en deze vielen mee. Analisten waren pessimistischer in hun verwachtingen en ING wist hun te verrassen. Ondanks het ongunstige renteklimaat en de afnemende economische groei bleef de nettowinst bijna gelijk aan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Zo wist ING toch knap het hoofd te bieden aan de zeer lage rentes in Europa. Topman Hamers liet echter wel weten niet blij te zijn met het monetaire beleid van centrale banken. Juist door extra stimulans kan er naar consumenten een verkeerd signaal komen waardoor het consumentenvertrouwen afneemt.

Andere gebeurtenissen overschaduwden de meevallende cijfers. Zo besloot de FED de rente in Amerika te verlagen en een dag later laaide het handelsconflict tussen de VS en China weer op. Resultaat was een verlies van iets meer dan 11 procent in een week voor het aandeel ING. Dit was ook een slecht moment wat betreft de technische analyse aandeel ING.


Technische analyse aandeel ING, zakt het door een belangrijke steun?

Technische analyse aandeel ING

In de onderstaande grafiek op weekbasis is het koersverloop van het aandeel ING te zien over bijna de laatste 6 jaar. De dikke groene horizontale lijn (1) geeft de horizontale lange termijn steun aan op €9,30. Deze lijn heeft zijn oorsprong uit 2014 toen het een tijd een weerstand was (zie de grafiek) en later bleek het regelmatig een niveau voor steun te zijn. Met het slot van afgelopen week is het hieronder gesloten. Dit is nog niet direct het sneuvelen van de steun omdat er bevestiging nodig is. Dit kan gepaard gaan met zowel een verdere daling alsmede een hoog volume. De RSI indicator heeft ook nog ruimte om te dalen tot in de oversold-zone, onder de grens van 30 punten.

Bij een verdere daling komt de diagonale lange termijn steun (2) in zicht die nu op €8,81 ligt. Hieronder is er een volgende steun op €8,55. Een verdere verslechtering van de koers is mogelijk bij aanhoudende onrust met het handelsconflict en rentes die verder dalen. De koers is nu wel op een niveau gekomen dat het bruto dividendrendement met 7,3 procent aantrekkelijk is voor veel beleggers. Dit valt of staat natuurlijk of het jaarlijkse dividend op €0,68 blijft.

Volg ook het ING forum of het beursforum

Technische analyse aandeel ING 2 augustus 2019 (weekgrafiek)
Technische analyse aandeel ING (weekgrafiek)

Legenda bij grafiek(-en) + disclaimer
Groene lijnen = steunlijnen
Rode lijnen = weerstanden
Disclaimer: de technische analyses op www.beursig.com zijn geen advies tot kopen, houden of verkopen van een aandeel of ander beleggingsproduct. Een technische analyse kan achterhaald worden na verloop van tijd, nieuws en/of (macro) economische ontwikkelingen.