Superbelegger Soros speelt in op daling van beurskoersen

In de beleggerswereld is George Soros geen onbekende naam, deze Amerikaanse zakenman en hedgefun-manager werd geboren in Hongarije en werd vooral bekend van het grootschalig speculeren tegen het (in zijn ogen) overgewaardeerde Britse pond. Toen de Britse regering besloot om op 16 september 1992 (ook wel zwarte woensdag genoemd) de munt te devalueren verdiende Soros ruim 1 miljard dollar met zijn speculatie. Buiten de beleggerswereld duikt de naam Soros ook vaker op en regelmatig is dit niet onomstreden, zo werd recent bekend dat hij stemwijzers in Nederland financierde maar ook de ja-campagne in het Oekraïne referendum financieel steunde. Bij dit laatste punt is het niet verwonderlijk dat Soros grote belangen heeft in dit Oost Europese land. Nu zijn het de beurskoersen waar Soros zijn zinnen op heeft gezet.


Beurscrash van 2008

Als gevolg van de kredietcrisis in 2008 kelderden de beurzen wereldwijd en was Soros één van de hedgefund-managers die moesten verschijnen voor het Amerikaanse Congres over hun rol in deze beurscrash. In zijn toelichting beaamde hij dat hedfefunds een rol speelden in het creëren van een bubble maar dat dit werd in de hand werd gewerkt door onder andere de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank). In het jaar voor de beurscrash van 2008 verdiende Soros maar liefst 2,9 miljard dollar.

Daling van beurskoersen

Uit documenten van de Amerikaanse toezichthouder SEC komt naar voren dat Soros in het tweede kwartaal van 2016 zijn posities op een daling van de S&P500 heeft verdubbeld. De S&P500 is breed samengesteld uit de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Hij speculeert op de daling van een indextracker door middel van een putoptie. Deze putoptie brengt geld op wanneer de beurskoersen van de S&P500 dalen.

Vorig jaar speculeerde Soros nog op een stijging van de goudprijs door onder andere aandelen te kopen van goudmijnbouwer en exploitant Barrick Gold. De aandelen stonden op een lage prijs die sinds 1989 niet meer was bereikt. Inmiddels zijn deze aandelen al verdrievoudigd en is Soros voorzichtiger geworden wat betreft goud en heeft voor een deel winst genomen. Onderstaande grafiek laat zien dat dit niet heel onverstandig is aangezien de aandelenkoersen van goudmijnen driemaal zoveel stegen als de goudprijs.

beurskoersen goud goudprijs mijnbouwers
Evolutie goudprijs en koersen goudmijnen (bron: Bloomberg)

Vertrouwen in aandelen neemt af

De tijd zal het uitwijzen of George Soros weer een slag zal slaan maar het vertrouwen van beleggers in aandelen neemt steeds meer af, zie de onderstaande grafiek. In juli dook de algemene verwachting (consensus) na lange tijd weer onder de lijn van overweight. Overweight kunt u in deze lezen als overwegend positief over aandelen. Underweight is nog niet bereikt maar de afname van het vertrouwen in de beurskoersen kan een signaal zijn.

beurskoersen verwachting analisten

Time will tell…

George Soros staat niet alleen in zijn negatieve kijk op de aandelenbeurzen want zo zijn er meer superbeleggers met een miljardenvermogen die inspelen op een daling van de beurzen. Moet u daar als belegger bang voor zijn? De grootste invloed blijft komen van de centrale banken en zo lang die historisch lage rentes blijven hanteren kunnen aandelen wel eens populair blijven.

Bezoek het beursforum >>>