Sponsors van de grootste voetbalclubs van Nederland

Welke grote bedrijven zijn momenteel sponsor van de Nederlandse topclubs en welke bekendheid creëren zij hiermee. Zijn het over het algemeen genomen beursgenoteerde bedrijven of juist niet? En welke rol spelen cryptobedrijven in sportsponsoring en zijn gokbedrijven inmiddels ook ingestapt?

In dit artikel bespreken we de grootste sponsors in de Nederlandse Eredivisie. We hebben gekozen voor de vier grootste clubs van Nederland.

Ajax – Ziggo

We beginnen met landskampioen Ajax, dat inmiddels alweer meerdere jaren met Ziggo op de borst speelt. Ziggo is natuurlijk bekend van het razendsnelle internet, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden met online poker spelen of films streamen. Mensen die graag online gamen of spelen hebben het snelste internet van Ziggo nodig om aan hun behoeften te kunnen voldoen. Online spelen op Unibet, tevens partner van Ajax, gaat zo snel als je maar wilt.

Ziggo is met de sponsoring van Ajax veruit de grootste sponsor van Nederland. Ze steken naar verluidt zo’n 14 miljoen euro in de Amsterdamse club. Ziggo heeft enkele jaren op de beurs gezeten, maar ging hier in 2014 vanaf.

PSV – Brainport Eindhoven

Je kon het je bijna niet voorstellen, dat PSV ooit met een andere naam dan Philips op de borst zou gaan spelen. Toch is het er een paar jaar terug van gekomen. Sinds een paar jaar speelt PSV namelijk met Metropoolregio Brainport Eindhoven op het shirt. Toch betekent dat niet dat Philips helemaal geen (hoofd)sponsor meer van PSV is.

De sponsoring van de club uit Eindhoven is namelijk een samenwerking tussen meerdere bedrijven uit de regio, waaronder Philips, dat ook nog steeds naamgever van het stadion is. Naast Philips zijn ASML, High Tech Campus Eindhoven, VDL Groep en Jumbo Supermarkten verbonden aan de club – onder de naam Metropoolregio Brainport Eindhoven. Zij zijn daarmee allemaal premium sponsor, zonder dat er één van de sponsoren direct op het shirt staat.

Van de sponsorbedrijven van PSV zijn er meerdere actief op de beurs. ASML is één van de grote stijgers in de afgelopen jaren.

Sponsors van de grootste voetbalclubs van Nederland

Feyenoord – EuropParcs

Sinds enkele jaren is EuroParcs de hoofdsponsor van Feyenoord. De Rotterdamse clubs speelt in elk geval dit seizoen nog met EuroParcs op het shirt. De optie om een jaar te verlengen werd vorig jaar met veel plezier verzilverd.

De commercieel directeur van de Rotterdammers is blij met de samenwerking met het bedrijf. “Het plezier spat van deze samenwerking af en het is voor Feyenoord natuurlijk financieel enorm belangrijk dat we dit hoofdpartnership weer hebben kunnen verlengen”, zei hij bij de verlenging vorig jaar.

AZ – Kansino

De enige club in dit rijtje dat een nieuwe sponsor heeft is AZ. Zij ruilden dit seizoen AFAS in voor gokbedrijf Kansino. Daarmee werd AZ de eerste club van Nederland met een website in online gokken als hoofdsponsor op het shirt.

Er waren niet alleen maar positieve geluiden over de nieuwe samenwerking tussen AZ en Kansino. Critici vinden dat een voetbalclub met zo’n voorbeeldfunctie niet het gokken van (vooral jongeren) moet promoten.

Sponsors van de grootste voetbalclubs van Nederland

FC Twente – Pure Energie

De laatste club in dit rijtje is FC Twente, dat gesponsord wordt door Pure Energie. Dit is overigens het laatste jaar van de sponsor, zo werd eind september bekend. Twente zal voor het nieuwe seizoen dus op zoek moeten naar een nieuwe hoofdsponsor.

Dat betekent dat er na zeven jaar een einde komt aan de samenwerking tussen beide partijen. Het energiebedrijf besloot FC Twente op tijd in te lichten over het besluit, zodat er voldoende tijd is om te zoeken naar een nieuwe geldschieter.

Pure Energie is overigens geen beursgenoteerd bedrijf.

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: