Speculeren of beleggen, wat is het verschil en wat past bij u?

Bij het grote publiek dat onbekend is met de beurs is er nog vaak de gedachte dat handelen op de beurs gokken is. Dit is helaas een onterecht beeld en daarom durven veel mensen niet te beginnen met beleggen. Zij sparen liever maar verliezen daarmee juist vermogen omdat de inflatie hoger is dan het rendement op een spaarboekje. Toch is er een kern van waarheid dat sommige personen op de beurs meer actief zijn met gokken dan met beleggen. Misschien is speculeren een betere term als er dan toch over de beurs wordt gesproken. Er is een duidelijk verschil tussen beleggen en speculeren.

Verschillen tussen speculeren en beleggen

Hoewel speculeren niet perse gokken hoeft te zijn is het voorspellen van korte termijn bewegingen vaak moeilijk. Een speculant wil doorgaans op (zeer) korte termijn rendement behalen. Een belegger heeft een andere beleggingshorizon en wil vaak een doel behalen over 10, 20 of nog meer jaren. Met behulp van technische analyses kunnen speculanten hun keuzes bepalen maar toch is de uitkomst niet altijd zeker. Historisch gezien hebben de aandelenbeurzen altijd crisissen overwonnen en zijn er altijd nieuwe records gekomen. Omdat een belegger een lange beleggingshorizon hanteert is een rendement hoger dan een spaarboekje historisch gezien dus zeer reëel. Wie de stap naar de beurs maakt kan het beste een beleggingsplan maken.

Het verschil in risico is ook aanzienlijk. Omdat de belegger richt op de lange termijn hoeft deze niet jaarlijks een dubbelcijferig rendement te behalen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen maar geen doel op zich. Het beschermen ofwel het beperken van verliezen is dan ook belangrijk. Een speculant wil vaak op korte termijn een hoog rendement behalen en een hoog rendement gaat samen met een hoog risico. Een strategie zoals opgenomen in een beleggingsplan kan u houvast geven met het bereiken van uw beleggingsdoel(-en).


Speculeren of beleggen, wat is het verschil en wat past bij u?

Speculeren of beleggen?

Wanneer u een beleggingsdoel heeft zoals een aanvulling op het pensioen, afbetalen van een woning of bijvoorbeeld een studie kan een kind is het niet verstandig om op de beurs te gokken. Natuurlijk kan speculeren met een hoog risicogehalte leuk zijn maar doorgaans behalen de meeste beleggers hiermee geen goede rendementen. Een laag rendement met bijkomend lager risico is beter voor de lange termijn. Zo is de kans dat u uw doelen kunt verwezenlijken groter. U laat u ook minder door emotie leiden en u slaapt er ook een stuk beter door. Wilt u weten of u een belegger of speculant bent? Neem dan onderstaande stellingen door en bepaal wat u bent.

Wilt u de beurzen verslaan?

Dit blijft natuurlijk een grote drijfveer voor zowel speculanten als beleggers. Een groot verschil is dat een belegger niet moet omdat de lange termijn in combinatie met een rente op rente effect waarschijnlijk voor een mooi rendement gaat zorgen. Een speculant is eerder geneigd om dag in dag uit de markt te verslaan, dit gaat natuurlijk weer samen met een hoger risico. De beurs is volgens de markttheorie redelijk efficiënt geprijsd. Het is dus al een hele opgave om het beter te kunnen doen. Men trekt die efficiënte soms in twijfel maar aandelenkoersen komen tot stand dankzij miljoenen grote en kleine beleggers.

Wilt u snel anticiperen op het laatste nieuws?

U volgt veel beursnieuws en probeert hier regelmatig op in te spelen. Het kan er op lijken dat u de voorkeur heeft voor speculeren in plaats van beleggen. Toch geeft nieuws niet altijd een zekerheid voor een in te nemen positie. Stel u koopt een aandeel direct bij opening van de beurs nadat er voorbeurs een positief bericht kwam. De openingskoers kan hoog zijn maar daarna kan de koers dalen, u verliest dus in plaats van de gehoopte winst. Het voorspellen van korte termijn schommelingen is niet alleen moeilijk maar geeft ook nog eens geen garantie op de uitkomst.

U wilt snel rijk worden?

Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. Snel rijk worden zal eerder geluk dan wijsheid zijn. Dat geluk komt dan eerder uit juist gegokt hebben maar daarmee neemt ook het risico toe. Risico op verlies van uw investering of een deel hiervoor moet u dan op de koop toenemen. De gemiddelde speculant richt zich vooral op veel winst op korte termijn, de belegger richt zich juist op de lange termijn. Kapitaal behouden en jaarlijks zien groeien is ideaal voor wie gaat beleggen voor de lange termijn en daarbij zijn de risico’s lager dan op korte termijn winsten willen halen.

Heeft u moeite om emoties uit te schakelen?

Beslissingen nemen op basis van emotie is nooit verstandig. Het kan soms goed uitpakken maar dan is het eerder speculeren dan beleggen. Enkele emoties zijn hebzucht en angst. U neemt misschien te grote risico’s in de hoop hoge rendementen te halen. Geen verlies durven te nemen kan voortkomen uit angst. Tegen beter weten in wilt u een aandeel niet met verlies verkopen ondanks dat het bedrijf steeds minder goed presteert. Door het beleggingsplan en het hanteren van vuistregels kunt u de emotie uitschakelen of in ieder geval beperken.

Uw voorkeur gaat naar…

Op basis van bovenstaande stellingen kunt u een beeld vormen of speculeren of beleggen beter bij u past. De meesten zullen zich beter voelen bij beleggen maar de verleiding van het speculeren is soms moeilijk te weerstaan. Zolang de risico’s duidelijk zijn en worden beperkt tot een klein deel van het vermogen dan is er weinig aan de hand. Uiteindelijk moet u uw vermogen beschermen en op een duurzame manier laten groeien, beleggen zal hierbij meer gemoedsrust geven dan speculeren.

Meer over de beurs en aandelen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock