SPAC aandelen zijn populair om in te beleggen, welk doel hebben ze?

SPAC aandelen zijn razend populair bij vooral Amerikaanse beleggers, het is dan ook vooral een Amerikaanse aangelegenheid. SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company, dit is een vennootschap zonder commerciële activiteiten. Nu zult u misschien denken dat zoiets niet interessant is voor beleggers maar het tegendeel is waar. Ze worden opgericht om als overnamebedrijf te fungeren. Zo verzamelen ze kapitaal waarna ze een ander bedrijf, dat wel commerciële activiteiten heeft, over te nemen. Een aantal bekende tickers van SPAC aandelen zijn: SPCE, NKLA en SPAQ. Deze tickers krijgen later een verdere toelichting.

Update 24 oktober 2020 – Voor Belgische beleggers is er momenteel onduidelijkheid of een wijziging van ticker/naam gezien wordt als een corporate action. Hierdoor kan een Belgische bank/broker eventueel 30 procent roerende voorheffing inhouden op de totale waarde van de ‘nieuwe’ aandelen. Zie meer hieromtrent op het SPAC aandelen forum.


SPAC aandelen zijn populair om in te beleggen, welk doel hebben ze?

Voordelen en nadelen van SPAC aandelen

Voor bedrijven die een snelle en ‘goedkope’ beursnotering willen kan een beursgang via een SPAC een ideale oplossing zijn. Het trage en duurdere proces van een standaard beursgang, ook wel IPO genoemd, kan zo worden vermeden. Voor de eigenaar van een onderneming kan het ook financieel aantrekkelijk zijn omdat een verkoop van de onderneming aan een SPAC tot rond de 20 procent meer kan opbrengen dan de verkoopprijs in vergelijking met een typische private equity-deal.

Voor beleggers beginnen SPAC aandelen pas interessant te worden wanneer er sprake is van een overname. Elke stap verder in dit proces doet de risico’s verder afnemen. U kunt als belegger SPAC aandelen kopen die nog geen overname in het vooruitzicht hebben maar dit is een risico. Soms komt er geen overname en dan is de oprichter van de SPAC uiteindelijk verplicht de onderneming te liquideren en de aandeelhouders het restbedrag uit te keren. U begrijpt dan ook dat geruchten de koers van SPAC aandelen omhoog kan jagen. Zo kan er een voornemen zijn voor een overname waarna de koers meestal sterk oploopt. Als hierna een periode volgt met weinig nieuws of geen definitieve overname dan daalt de koers meestal weer. Op het moment dat de overname definitief is dan keert de fantasie in het aandeel terug met meestal ook een hogere koers tot gevolg. Al met al kunnen SPAC aandelen een erg volatiel koersverloop hebben.

Bekende voorbeelden

Voorbeelden van spraakmakende beursgangen via een SPAC zijn onder andere SPCE, NKLA en SPAQ. Virgin Galactic dat door miljardair Richard Branson werd opgericht en korte bemande ruimtevluchten wil aanbieden vond de weg naar de beurs via SPCE. NKLA zal u misschien bekend voorkomen. Nikola Corporation, dat voertuigen op waterstof wil produceren, maakte via NKLA de beursgang. Begin dit jaar noteerde het aandeel net boven de 10 dollar en inmiddels werd de 94 dollar al bijna aangetikt. Let op, ook hier is de volatiliteit zichtbaar want daarna werden achtereenvolgens nog koersen gezien van onder de 30 dollar, terug naar boven de 50 dollar en inmiddels weer iets meer dan 30 dollar.

SPAQ is nog relatief nieuw en wat minder bekend maar hier zal de producent van elektrische voertuigen Fisker zijn beursgang mee maken. Over het aandeel Fisker en de komende beursgang via SPAQ werd al eerder een artikel geschreven. Om duidelijk te maken hoe groot deze markt is zijn bovenstaande tweet en het feit dat Bill Ackman, oprichter van Pershing Square Capital Management, 4 miljard dollar wist op te halen voor zijn eigen SPAC, Pershing Square Tontine Holdings. Wilt u meer lezen of informatie delen over SPAC aandelen klik dan op onderstaande link.

SPAC aandelen forum