Slimmer beleggen kan. Met een plan.

Het zijn geen gouden tijden voor wie spaart. Daarover is iedereen het eens. Wie alternatieven zoekt met een hoger rendement, ziet er vaak tegenop om zich te verdiepen in individuele aandelen en obligaties. Wegens te weinig tijd of te weinig kennis van zaken. Beleggen schrikt velen ook af omdat de risico’s doorgaans groter zijn dan bij sparen. En toch kan u nog investeren in uw toekomst. Hoog tijd om de voordelen van een beleggingsplan uit de doeken te doen.

Hét toverwoord bij een beleggingsplan is ‘spreiding’. Het risico dat samenhangt met de belofte van een hoger rendement, verkleint u als u spreidt in de tijd en over verschillende activaklassen – wat ook bekendstaat als diversificatie.

Tijdelijk €50 welkomstpremie!

Een beleggingsplan heeft meer dan één voordeel.

1 – U bouwt geleidelijk een mooi kapitaal op

Door op vaste tijdstippen een vast bedrag te beleggen in een korf van verschillende beleggingsfondsen, bouwt u stelselmatig een mooi kapitaal op. U bepaalt zelf hoeveel u elke maand belegt en kunt het bedrag verhogen of verlagen. Of tijdelijk stopzetten en weer activeren.

2 – U vermijdt een slechte timing

Doordat u elke maand een vast bedrag belegt en uw inleg over een langere periode spreidt, koopt u nu eens tegen een lage en dan weer tegen een wat hogere koers. U verkleint zo het risico van een slechte timing aanzienlijk en bouwt uw kapitaal op tegen een gemiddelde koers.

3 – U benut de kracht van kapitalisatie

Tijd is uw bondgenoot. Hoe langer u kunt beleggen, hoe gunstiger voor het eindresultaat. Een lager bedrag dat u op jonge leeftijd belegt, levert op lange termijn meer op dan een hoger bedrag dat u later belegt gedurende een korte termijn. De cijfers spreken voor zich: stel, u investeert €10.000 met een jaarlijks rendement van 5%. Na een jaar heeft u €10.500. Investeert u dat bedrag opnieuw, dan heeft u aan het einde van het tweede jaar €11.025. In het eerste jaar verdient u dus €500, maar in het tweede jaar is dat al €525. Na 20 jaar levert dit hefboomeffect (de kapitalisatie) een bedrag op van €26.532,98.

4 – U diversifieert

Als u belegt in één beleggingsfonds, dan spreidt u uw belegging over verschillende activaklassen zoals aandelen en obligaties. Die diversificatie verkleint uw risico. Mocht er een aandeel minder presteren, dan vangen andere dat op. Met een beleggingsplan vergroot u nog de spreiding extra, want dan belegt u niet in één beleggingsfonds, maar in een tiental.

5 – U belegt op uw maat

Om te starten hoeft u geen groot beginkapitaal te hebben. Met een beleggingsplan van MeDirect kan dat vanaf €2.500. Daarna kunt u maandelijks bijstorten vanaf €100. Het instapbedrag van €2.500 is nodig omdat deze som verdeeld wordt over een tiental beleggingsfondsen. Let op! Kijk uit wanneer u een beleggingsplan kiest. De kosten kunnen een flinke streep zijn door uw rekening. Vooral traditionele banken zadelen u nog op met instapkosten – die kunnen oplopen tot 3,5% –bij elke storting. Bij MeDirect zijn er geen instap- en uitstapkosten. Uw winst is trouwens nog groter: wie nu belegt bij MeDirect ontvangt een welkomstpremie van €50.

Op zoek naar een beleggingsplan zonder instap- en uitstapkosten?

Meer informatie vindt u hier