Sell in May but remember to come back in September

Sell in May but remember to come back in September is een bekende beurswijsheid maar klopt deze wel? Het is slechts een statistiek en die komt niet altijd uit. Statistisch gezien zou de periode van mei tot september niet goed zijn in vergelijking met de rest van het jaar. Dat hier een aantal redenen voor genoemd kunnen worden komt dadelijk aan bod. Een onderzoek van Bouman en Jacobsen uit 2002 zou aantonen dat deze beurswijsheid zelfs te herleiden en toepasbaar zou zijn terug in de tijd en wel tot in de 17e eeuw.

Sell in May but remember to come back in September (2012-2014)

In de jaren 2012 tot en met 2014 ging deze beurswijsheid in ieder geval niet op (zie ook de onderstaande grafieken), de AEX en BEL20 behaalden telkens in deze jaren en in deze periodes een winst. Dat de beurzen over het algemeen slechter doen in de periode van mei tot september kan worden toegeschreven aan een aantal factoren:

  • De zomerperiode zorgt voor lagere volumes op de beurzen en beleggers doen over het algemeen een stapje terug qua activiteit of bouwen zelfs hun portefeuille af om gerust op vakantie te kunnen gaan.
  • Bonussen worden vaak aan het einde van het jaar uitbetaald en hiervan gaat een deel naar de beurs, dit geeft een voordeel ten opzichte van de periode mei tot september.
  • Veel feestdagen vallen buiten de periode mei tot en met september, denk hierbij aan: Halloween, Thanksgiving, Kerstmis, Oud en Nieuw, Valentijnsdag, St. Patrick’s Day, Pasen en Moederdag. Deze dagen zorgen voor hogere omzetten voor veel bedrijven.

Vervolg na advertentie


Sell in May but remember to come back in September

Er is bij een aantal onderzoekers twijfel over de term “sell in May but remember to come back in September”. Dit komt omdat historisch gezien de maanden september en oktober regelmatig slechte momenten kenden. Zo waren de oktobermaanden in de jaren 1907, 1929, 1987 en 2008 zo slecht dat deze het resultaat van dat jaar in grote mate wisten te bepalen. Of neem als grote uitzondering de dramatische septembermaand in 2011 of de septembermaand met de aanslagen op de Twin Towers in New York. De maand september kan daardoor statistisch gezien goed worden ingeruild voor november. Over de afgelopen 50 jaar presteerde de Dow Jones index van november tot en met april met een gemiddelde stijging van 7% ruim hoger dan de maanden mei tot en met oktober met slechts een stijging van 1%.

2012: AEX +5,96% en BEL20 +5,62%

Sell in may but remember to come back in september 2012

2013: AEX +3,25% en BEL20 +2,43%

Sell in may but remember to come back in september 2013

2014: AEX +5,16% en BEL20 +2,79%

Sell in may but remember to come back in september 2014

Bovenstaande periodes laten telkens een mooie stijging zien die beleggers toch niet graag aan hun neus voorbij zouden laten gaan. Dit zijn een aantal uitzonderingen want nemen we het jaar 2011 dan was de ‘prestatie’ over deze periode niet goed, de AEX daalde namelijk met -23,14% en de BEL20 verloor toen -21,57% (zie onderstaande grafiek). 2011 was zelfs zo slecht dat de periodes mei tot september van de 3 opvolgende jaren dit niet konden compenseren.

Sell in may but remember to come back in september 2011

Wat verwacht u van “Sell in May but remember to come back in September” in 2015? Komt er een vervolg van de voorgaande jaren welke een uitzondering waren of is er toch de statistisch slechtere periode?

[socialpoll id=”2271763″]

Volg hier de diverse aandelen via het forum