Sectorrotatie, wat is het en waarom past men het toe?

Een sectorrotatie is het verschuiven van investeringen uit de ene sector van de economie naar een andere sector. Met de investering en de opbrengsten uit de ene investering zal men zich inkopen in een andere sector. Dit is vooral een thema bij aandelensectoren.  De strategie past men toe om het rendement uit de ene investering te halen en een achtergebleven sector op te pikken. Dit is regelmatig ook zichtbaar op de aandelenbeurzen. Zo kunnen de ene periode financials (banken en verzekeraars) in trek zijn en dan weer de biotechsector, etc. Vaak vallen bepaalde sectoren in periodes op door juist een outperformance te laten zien of juist een underperformance. Binnen de cyclus van de conjunctuur is sectorrotatie iets dat vooral professionele beleggers toepassen.


Sectorrotatie, wat is het en waarom past men het toe?

De gedachte achter sectorrotatie

Portefeuillemanagers kunnen een sectorrotatiestrategie toepassen en hier is veel liquiditeit voor nodig. Met de nodige financiële middelen kan sectorrotatie een manier zijn om beleggingsportefeuilles te positioneren om te profiteren van marktcycli. Hiermee kan men ook profiteren van trends of golfbewegingen tussen verschillende sectoren.

Bij sectorrotatie probeert men te profiteren op basis van de theorie dat niet alle sectoren van de economie tegelijkertijd even goed presteren. Sectoren die sterk zijn opgelopen zullen dat vaak niet blijven doen. Sectoren die lang achterblijven zullen dat normaal gesproken ook niet blijven doen. Wat een portefeuillemanager dan kan doen is langzaam de investeringen uit de sterk presterende sectoren halen en gaan investeren in de achterblijvende sectoren. Sommige sectoren zijn ook seizoensgebonden qua prestaties, hier kan men ook op inspelen in de zin van investeren of desinvesteren.

De eerder genoemde golfbewegingen worden ook wel cycli genoemd. Deze kunnen elk hun eigen karakter hebben, van optimistisch tot pessimistisch, van recessie tot expansie, etc.

Keerzijde en zelf toepassen van deze strategie

De uitvoering van sectorrotatie is niet weggelegd voor particuliere beleggers. Het is niet alleen duur om dit toe te passen in de zin van posities afbouwen en elders weer opbouwen dus veel transactiekosten, het vraagt ook om veel inzicht en onderzoek. Dit inzicht en onderzoek is vooral weggelegd voor institutionele beleggers of vermogende investeerders. Er zijn vaak zelfs hele teams bezig om onderzoeken te doen, deze mankracht en kennis is dus niet door een particulier te doen.

Toch kan een particuliere belegger wel indirect aan sectorrotatie doen door te investeren in ETF’s die hierop zijn afgestemd. Naast de spreiding die ETF’s al met zich meebrengen kunnen deze ETF’sook winstgevend zijn of verliezen beperken in tijden van recessie. Helaas is het merendeel van deze ETF’s niet te koop bij brokers in België en Nederland vanwege regelgeving. Enkele voorbeelden van sectorrotatie ETF’s zijn:

  • Anfield U.S. Equity Sector Rotation ETF – ticker: AESR
  • Armor US Equity Index ETF – ticker: ARMR
  • Main Sector Rotation ETF – ticker: SECT

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum