Rentebesluit van de FED, wat doen beurzen, goudprijs en EUR/USD?

Beleggers zijn al enige tijd in afwachting van het rentebesluit van de FED. De verwachting is dat de rentes worden verlaagd met 50 basispunten of mogelijk iets beperkt met 25 basispunten. Een verlaging met 25 basispunten kan wel eens voor een teleurstelling zorgen omdat beleggers steeds meer rekening gingen houden met een renteverlaging van 50 basispunten. Een verlaging van de rentes zou de eerste in meer dan 10 jaar zijn. Om 20:00 komt het rentebesluit van de FED en hier worden direct reacties vanuit de financiële wereld gedeeld.

Rentebesluit van de FED, voorteken?

De vier gevaarlijkste woorden in de financiële wereld zijn “this time is different”. Het verleden wees al uit dat een renteverlaging door de FED met 50 basispunten al snel tot een recessie in de VS leidde.

In afwachting van het rentebesluit van de FED en wat de reacties zullen zijn op de financiële markten. Met nog een paar minuten te gaan noteren de Amerikaanse beurzen vrijwel onveranderd. Goud 0,2 procent lager en euro/dollar ook 0,2 procent lager…

Reacties op de financiële markten

20:00 – Het rentebesluit van de FED is een verlaging van 25 basispunten naar rentes van 2,00% – 2,25%. De S&P500, Dow Jones en Nasdaq-100 dalen nu met 0,1 tot 0,2 procent. Goud daalt met 0,7 procent en euro/dollar daalt met 0,3 procent.

20:03 – Naast het rentebesluit van de FED is ook bekendgemaakt dat de FED 2 maanden eerder dan gepland zal stoppen met het afbouwen van de balans.

20:09 – Om 20:30 komt de toelichting van de FED op het rentebesluit.

20:10 – Binnen de FED stemden 8 leden voor een verlaging van 25 basispunten, 2 leden stemden tegen.

20:12 – Als eerste reactie leken beleggers wat teleurgesteld doordat de beurzen lichtjes daalden. Inmiddels schommelen de Amerikaanse beurzen weer rond de slotstanden van gisteren. Goud noteert ook weer vrijwel onveranderd en euro/dollar daalt 0,3 procent.


Rentebesluit van de FED, wat doen beurzen, goudprijs en EUR/USD?

20:18 – De dollar neemt aan waarde toe en komt in de buurt van het hoogste niveau in ruim 2 jaar ten opzichte van de euro.

20:24 – Hoewel de werkloosheid en het aantal banen op een goed niveau staat is de inflatie gedaald. Dit is een punt van zorg voor de FED en een reden om de rente te verlagen.

Toelichting op rentebesluit van de FED

20:30 – FED voorzitter Jerome Powell is nu aan het woord en geeft een toelichting op het rentebesluit van de FED.

20:37 – Euro/dollar daalt tot onder de 1,11 en dat is het laagste niveau in ruim 2 jaar.

20:38 – Ondertussen is er ook meer beweging op de drie grote Amerikaanse beurzen: S&P500, Dow Jones en Nasdaq-100 dalen nu ongeveer 0,5 procent.

20:45 – Terwijl de vragenronde na de toelichting van de FED voorzitter nog bezig is dalen de Amerikaanse beurzen verder en verliezen 0,8 tot 0,9 procent.

20:53 – De verliezen nemen sneller toe op de beurzen, S&P500 verliest 1,8 procent, Dow Jones daalt 1,6 procent en de Nasdaq-100 daalt met maar liefst 1,9 procent.

20:55 – Euro/dollar daalt met 0,7 procent en de goudprijs daalt met ongeveer 1 procent.

20:56 – De uitkomst van een rentebesluit is vaak maar één deel, de toelichting en de vragenronde kunnen nog meer verhelderen en effect hebben op de financiële markten. Zo is dat ook nu het geval geweest:

20:58 – De markten schatten nu de kans op een volgende renteverlaging in september lager in en dat valt niet goed op de aandelenbeurzen.

21:00 – Powell liet weten dat het rentebesluit van de FED losstaat van politieke geluiden of invloeden. De afgelopen maanden haalde president Donald Trump regelmatig uit naar de FED maar die negeert dus deze politieke invloed.

21:15 – De FED voorzitter is klaar met zijn toelichting en de vragenronde. Inmiddels hebben de beurzen een deel van de verliezen weggewerkt, de verliezen liggen nu tussen de 0,9 tot 1,1 procent. De goudprijs daalt 0,9 procent en euro/dollar staat net onder de 1,11. Een sterkere dollar valt waarschijnlijk niet in de smaak bij president Trump.

Volg ook het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock