Recordaantal passagiers voor Ryanair

Ryanair presenteerde de 3e kwartaalresultaten over 2015 van het gebroken boekjaar en gaf een voorzichtige waarschuwing. De populaire prijsvechter onder de luchtvaartmaatschappijen zag de kwartaalwinst verdubbelen en dit kwam met name door een lagere prijs voor brandstof maar ook een sterke toename in het aantal passagiers. De winst na belasting steeg met maar liefst 110% van 49 miljoen euro tot 103 miljoen euro (zie ook onderstaande tabel).

Kwartaalresultaten Ryanair 2015 3e kwartaal
3e kwartaalresultaten 2015 van Ryanair in vergelijking met een jaar eerder

De winst van 103 miljoen euro was lager dan analisten hadden verwacht, zij gingen uit van ongeveer 118 miljoen euro. Een goedkopere prijs voor kerosine zorgde ervoor dat de kosten per passagier met 40% daalde over de afgelopen 12 maanden. De aanslagen in Parijs hadden maar een kort effect op de resultaten van Ryanair doordat werd geanticipeerd met kortingen en acties. Hierdoor bleef de bezetting per vliegtuig op een goed niveau. Het afgelopen kwartaal daalde mede hierdoor de gemiddelde prijs voor een vlucht naar €40.


Outlook van Ryanair

De eerdere winstverwachting voor het lopende boekjaar kan mogelijk niet gehaald worden door het snijden in de vliegtarieven. Zo liet het bedrijf weten dat er nog geen duidelijk beeld is over de verkochte vluchten in de komende maanden. In het laatste kwartaal verwacht Ryanair een stijging van 26% meer vervoerde passagiers, dit is 4% meer dan werd verwacht. Het aantal vervoerde passagiers gaat waarschijnlijk een record opleveren want de 106 miljoen is 1 miljoen meer dan eerder was gecommuniceerd. Verder verwacht de Ierse luchtvaartmaatschappij dat de winst over het boekjaar aan de bovenkant uitkomt van de raming van 1,175 miljard euro tot 1,225 miljard euro.

Ryanair wil zich gaan herpositioneren met onder meer een vernieuwde website, meer vluchten van en naar grote luchthavens en meer services en diensten aanbieden voor gezinnen en zakelijke passagiers.

Aandelen inkoopprogramma

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers liet Ryanair ook weten een nieuw aandeleninkoopprogramma te starten met een omvang van 800 miljoen euro en verdeeld over 9 maanden. Na dit aandeleninkoopprogramma zijn er voor meer dan 4 miljard euro aan aandelen ingekocht sinds 2008. Dit komt de aandeelhouders ten goede en geeft de toch al goed presterende koers een steuntje in de rug.

Ryanair presteert beter dan sectorgenoten

De prestaties op de beurs steken sterk af ten opzichte van andere beursgenoteerde luchtvaartmaatschappijen. In de onderstaande grafiek zijn bijvoorbeeld de koersontwikkelingen meegenomen van:

Easyjet (paars/blauw): -15,1%

Lufthansa (groen): -7,5%

American Airlines (geel): -20,5%

Air France KLM (rood): -2,6%

Ryanair (blauw): +31,2%

Ryanair koersgrafiek Easyjet Lufthansa Air France KLM American Airlines
Diverse koersen van luchtvaartmaatschappijen vergeleken

Bespreek het aandeel Ryanair op het forum (klik hier)

Investeren in crypto? Op Bitvavo kun je meer dan 150 digitale valuta kopen, verkopen en bewaren!

Victor Popup Bottom Template

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

 

Doe dit via een van de volgende crypto exchanges: