Procter & Gamble (aandeel uitgelicht)

Procter & Gamble is een Amerikaanse producent van consumentengoederen waarvan bijna iedereen een groot aantal producten kent. Met de verkoop van hun producten in 180 landen behoort Procter & Gamble tot de grootste bedrijven in consumentengoederen. Het bedrijf richt zich op verschillende sectoren waaronder:

  • Schoonheid en hygiëne, denk hierbij aan cosmetica, deodorants en huidverzorging. Bekende producten zijn parfums van o.a. Hugo Boss en Dolce & Gabbana, Pantene en Head & Shoulders.
  • Persoonlijke verzorging, zoals luiers, maandverband en mondverzorging. Namen als Pampers, Always en Oral-B zullen u vast wel bekend zijn.
  • Scheren, ontharen en epileren, variërend van met de hand tot elektrisch, zoals bekend van merken als Gillette en Braun.
  • Huishoudelijke producten zoals schoonmaakmiddelen en elektronica, hierbij zijn merken als Ambi Pur, Dreft, Swiffer en Ariel bekend.

Procter & Gamble is een dividend aristocrat

Procter & Gamble behoort tot het selecte gezelschap S&P500 dividend aristocrats (klik hier), dit zijn bedrijven die minimaal 25 opeenvolgende jaren het dividend hebben verhoogd. Naast een defensief aandeel (een bèta van 0,5) is het ook een populair aandeel voor beleggers met een aandelenportefeuille gericht op dividend. De laatste jaren heeft Procter & Gamble moeite om de winst per aandeel te evenaren van een aantal jaren geleden (zie onderstaand diagram). De dure dollar is hier onder meer de oorzaak van. Andere valuta nemen in waarde af ten opzichte van de dollar dus de inkomsten in dollar nemen af en Procter & Gamble rapporteert de bedrijfsresultaten in dollars.

Procter & Gamble winst per aandeel 2005 - 2016

Procter & Gamble is inmiddels bezig om de kosten te verlagen, zo wordt de organisatiestructuur vereenvoudigd en komt er meer focus op de grootste en bekendste merken. Niet-kernactiviteiten worden verkocht zoals het onderdeel dierenvoeding Iams en Duracell batterijen werd verkocht aan Berkshire Hathaway (het investeringsbedrijf van miljardair Warren Buffett).

SWOT-analyse voor Procter & Gamble

Een SWOT-analyse is ook wel bekend als een sterkte-zwakteanalyse en dit is een bedrijfskundig model om sterktes, zwaktes maar ook kansen en bedreigingen goed in beeld te brengen. In dit geval kan het gebruikt worden om het aandeel koopwaardig of juist niet koopwaardig te vinden.

Strenghts (sterke punten) – Zeer grote omvang van afzetmarkten met een breed aanbod van producten waar altijd vraag naar is. Bij veel consumentenproducten, zoals persoonlijke verzorgingsproducten, is Procter & Gamble marktleider of op een na grootste producent.

Weaknesses (zwakke punten) – Doordat het bedrijf actief is in ca. 180 landen is er ook een sterke blootstelling aan de dollar. Een dure dollar drukt dus op de resultaten van het bedrijf. De vergrijzing van de westerse wereld kan er voor zorgen dat bepaalde producten een lagere afzet krijgen maar daartegenover staat dan een groeiende vraag naar andere producten.

Opportunities (kansen) – Opkomende economieën zoals China en India zijn grote afzetmarkten waar de gemiddelde inwoner ook meer welvarend wordt. Een groeiende welvaart zorgt ook voor meer afname van consumentengoederen. Het afschaffen van de één-kind-politiek in China zal ongetwijfeld voor meer geboortes zorgen wat ook weer voor een grotere afzetmarkt zorgt.

Threats (bedreigingen) – Er is een groei van concurrentie doordat retailers met eigen merken (huismerken) gaan richten op consumentenproducten. Denk hierbij aan huismerken voor bijvoorbeeld shampoo, maandverband, luiers of schoonmaakmiddelen.

Bespreek Procter & Gamble op het beursforum (klik hier)