Populariteit van cryptovaluta daalt snel + infographics

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar onder meer de populariteit van cryptovaluta. Uit het onderzoek komt naar voren dat de populariteit van cryptovaluta bij Nederlandse consumenten sterk is gedaald. Dit heeft ook verband met de enorme koersdalingen van cryptovaluta in 2018, zie ook onderstaande grafiek van de bitcoinkoers. Het onderzoek van de AFM werd in oktober gedaan en de resultaten werden vorige week gepubliceerd. Een jaar geleden bereikte de bitcoinskoers nog een record van net geen $20.000, in januari dobberde de koers nog rond $19.000. Op het moment van het onderzoek van de AFM stond de bitcoin ongeveer $6.500 maar inmiddels is de koers gekelderd tot ruim onder de $4.000.

populariteit van cryptovaluta bitconkoers en ICO markt hard onderuit
Bitconkoers en ICO markt hard onderuit

De daling van de bitcoinkoers stond overigens niet op zichzelf, vrijwel de gehele markt van cryptovaluta liet enorme verliezen zien. Naast de verliezen daalde het maandelijks opgehaalde kapitaal met ICO’s ook drastisch. Dit was in januari 2018 nog 2,5 miljard dollar maar in oktober was dit nog iets meer dan 10 procent van januari: 300 miljoen dollar. Met een ICO kunnen bedrijven zoals startups geld ophalen om te groeien. Echter in deze markt zijn ook regelmatig zogenaamde scams, dat wil vaak zeggen dat de oprichters van de virtuele munt er met het geld vandoor gaan waarna de virtuele munt zijn waarde verliest. De dalende populariteit van cryptovaluta was ook meetbaar bij het aantal personen dat nog virtuele valuta bezit. In januari 2018 waren er nog ongeveer 580.000 Nederlandse eigenaren van cryptovaluta, in oktober waren er dit ongeveer 100.000 minder.


Populariteit van cryptovaluta daalt snel + infographics

Factoren dalende populariteit van cryptovaluta

De dalende koersen van cryptovaluta zijn de voornaamste reden dat de ondervraagden de cryptomunten minder aantrekkelijk vinden. De daling van het aantal bezitters van cryptovaluta werd nog deels gecompenseerd door nieuwe instappers. Tegen 130.000 uitstappers kwamen juist 30.000 instappers maar per saldo waren er dus 100.000 minder mensen eigenaar van één of meerdere cryptovaluta.

Een andere reden voor de dalende populariteit van cryptovaluta is het bewuster zijn van de risico’s. Waar tot eind 2017 the sky is the limit leek veranderde dat snel in de maanden daarna. ICO’s werden vanzelfsprekend ook kritischer bekeken. De drie meest erkende risico’s zijn waardedaling (60 procent), koersmanipulatie (34 procent) en ontbreken van toezicht (30 procent). Ook het risico op fraude en oplichting drong meer door bij de groep geïnteresseerden. De kans op verlies van de investering schat men nu ook hoger in dan eerder dit jaar. Tot slot bleek dat twee derde van de bezitters van cryptovaluta minder dan 1.000 euro aan digitale munten te bezitten. Slechts 3 procent bezit meer dan 10.000 euro aan digitale munten.

Meer over cryptovaluta op het beursforum

populariteit van cryptovaluta sterk gedaald
Populariteit van cryptovaluta sterk gedaald