Overstappen naar een andere vermogensbeheerder is niet moeilijk

Als je ontevreden bent over de huidige vermogensbeheerder kan het interessant zijn om over te stappen naar een andere beheerder. Overstappen naar een andere vermogensbeheerder is niet ingewikkeld. Vaak biedt men namelijk een overstapservice aan. We leggen uit hoe overstappen verloopt en wat je daarbij kan verwachten.

Redenen om over te stappen naar een andere vermogensbeheerder

Er zijn verschillende redenen waarom je kan overwegen om te vertrekken bij je huidige dienstverlener. Zo kan het rendement bij de huidige beleggingsinstelling tegenvallen of liggen de kosten misschien te hoog. Het kan ook dat je eigen beleggingsdoelstellingen zijn gewijzigd of dat je op zoek bent naar een ander productaanbod of een ander type dienstverlening. Mogelijk sluit een andere vermogensbeheerder beter aan bij je wensen.

Het is in dergelijke gevallen aan te raden om eerst een second opinion te vragen. Zeker als je wilt dat na het overstappen beleggen een stuk lucratiever wordt, is het belangrijk om te weten of je niet gewoon zelf te hoge verwachtingen hebt. Enkel zo ben je er zeker van dat je een goede keuze maakt en kan je een neutraal beeld krijgen van de dienstverlening van je huidige vermogensbeheerder.

Eenvoudig overstappen naar een andere vermogensbeheerder

Eenmaal je wil overstappen naar een andere vermogensbeheerder is het aan te raden om goed research te doen. Kies niet zomaar de eerste de beste vermogensbeheerder, maar breng vooraf je eigen wensen en behoeften in kaart. Zoek een beheerder die een passende dienstverlening biedt, die voldoende aansluit bij je beleggingsstrategie, waarbij de kosten binnen je budget vallen en die het verwachte rendement biedt. Cijfers uit het verleden vormen een goede indicatie voor de toekomst, maar garanderen niets.

Transactiekosten bij het overstappen naar een ander vermogensbeheerder

Nadat je een nieuwe vermogensbeheerder hebt gekozen, zal je huidige portefeuille moeten worden overgedragen. Soms is het nodig om bepaalde titels te verkopen en nieuwe titels te kopen. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. Vraag vooraf een indicatie van de te verwachte kosten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De betere vermogensbeheerders nemen de nodige transacties uit handen en zorgen voor een vlekkeloze overstap. Hierbij heb je een vast contactpersoon, zodat de communicatie vlot verloopt.

Er zijn ook vermogensbeheerders die een deel van de overstapkosten vergoeden. Zo heeft Evi bijvoorbeeld momenteel een actie lopen waarbij de transactiekosten tot maximaal 500 euro worden vergoed. Het is in dergelijke gevallen altijd aan te raden om goed de actievoorwaarden door te nemen. In het geval van Evi staat er in de actievoorwaarden bijvoorbeeld dat dit beperkt is tot 25 euro per fondsregel, wat in principe moet volstaan. De transactiekosten dien je altijd eerst zelf te maken en krijg je daarna (deels) teruggestort op de beleggingsrekening. Het kan even duren voordat men de terugbetaling doet. Ook dergelijke informatie is steeds te lezen in de actievoorwaarden of de overstapvoorwaarden.

Alternatieven voor overstappen naar een andere vermogensbeheerder

Uiteraard dien je niet per se over te stappen naar een andere vermogensbeheerder. Soms kan het ook nuttig zijn om het gesprek met de huidige vermogensbeheerder aan te gaan. Mogelijk waren je eigen verwachtingen gewoon niet echt realistisch. Het is een goed idee om bepaalde dingen op te helderen. Daarnaast kan je natuurlijk ook altijd zelf beginnen te beleggen, eventueel in samenspraak met een beleggingsadviseur. Of je kan kiezen voor het gemak van een beleggingsfonds in combinatie met een hedgefonds dat voor extra zekerheid zorgt.