Oppassen voor de dividendval

Dividendaandelen zijn bij veel beleggers erg populair omdat ze over een langere termijn voor een constante stroom van inkomsten kunnen zorgen. Met name bedrijven die over een lange periode een goed dividendbeleid hanteren zoals niet snijden in het dividend of juist gestaag het dividend verhogen zijn aantrekkelijk. Denk hierbij aan de S&P500 dividend aristocrats (klik hier), deze staan bekend om het verhogen van het dividend gedurende minimaal 25 jaar. Waar veel beleggers zich blind staren op een hoog dividendrendement kan hier ook gevaar in schuilen: de dividendval. Het dividendrendement (uitgezet in percentage) kan men uitrekenen met onderstaande formule:

Jaarlijks dividend delen door de actuele koers vermenigvuldigen met 100

Voorbeeld: het aandeel X noteert op dit moment €25 en keert jaarlijks €2 dividend uit: 2 / 25 x 100 = 8%. Wie wilt zoeken naar dividendaandelen kan daar verschillende tools voor gebruiken, een handige tool is die van Morningstar (klik hier). Hier kunt u per beurs een selectie maken en direct ook andere kerncijfers zien maar staar u niet te blind op alleen een hoog dividendrendement want dan kan de dividendval om de hoek komen kijken.

De dividendval komt er in het kort op neer dat beleggers aandelen van een bedrijf kopen vanwege het ogenschijnlijk hoge dividendrendement terwijl het bedrijf niet meer het vermogen heeft om een eerder gunstig dividendbeleid te kunnen voortzetten. Aandelen die bekend staan om een mooi dividendrendement zijn al snel in trek bij veel beleggers maar wanneer er gesneden wordt in het dividend kan dit grote gevolgen hebben voor de aandelenkoers.


Oppassen voor de dividendval

Vaak zijn investeringen in bedrijven die een redelijk tot goed dividend uitkeren goed voor de lange termijn, zeker wanneer het dividend wordt geherinvesteerd. Bent u niet overtuigd in de prestaties van het herinvesteren van dividend? Bekijkt u dan onderstaande grafiek die begint in maart 2009. Tot maandag 21 september 2015 behaalde de AEX (zwarte grafiek) een resultaat van +105,5%, niet slecht maar de herbeleggingsindex van de AEX (blauwe grafiek) behaalde maar liefst een rendement van +157,9%.

Dividendval AEX herbeleggingsindex grafiek

Dividendval kan u rendement kosten

Beleggers die in hun zoektocht naar een hoog dividendrendement aandelen tegenkomen die meer dan 7% à 8% dividendrendement hebben moeten voorzichtig zijn. De boodschap is doorgaans om beperkt te investeren in deze aandelen want de reden is dat het enorm hoog dividendrendement in veel gevallen te mooi is om (structureel) waar te zijn. Een aantal redenen voor deze illusie zijn sombere verwachtingen, zwakke groeivooruitzichten, op termijn niet kunnen handhaven van het dividendrendement, etc.. In een document van Société Générale kunt u lezen dat een ver bovengemiddeld dividendrendement vaak een waarschuwing is, door goed de kerncijfers van de onderneming te onderzoeken kunt u voorkomen in de dividendval te trappen.

Société Générale geeft ook aan dat aandelen met een erg hoog dividendrendement vaak een lager rendement laten zien op termijn (zie onderstaande grafiek), onderzoek doen, de juiste afweging maken en het beperkt investeren in deze aandelen is dus aan te raden. Niettemin kan het aantrekkelijk zijn om een aandeel met een hoog dividend te kopen in tijden dat er bijvoorbeeld correcties zijn op de beurs of nog erger een crash, dit blijken voor de lange termijn belegger de ideale momenten om de aandelenportefeuille te versterken. Wilt u aandelen kopen vanwege het hoge dividendrendement dan kunt u bijvoorbeeld kerncijfers onderzoeken zoals de boekwaarde of de waarde van de onderneming bepalen op basis van de geschatte toekomstige kasstroom. Wilt u een aandeel kopen met een hoog dividendrendement bekijk dan of het bedrijf 15% of meer onder de boekwaarde noteert. Dit is in ieder geval al een betere benadering dan alleen blind voor het dividendrendement te gaan.

Dividendval dividendrendement

Voorbeeld van een dividendval

Een bekend voorbeeld van een dividendval is misschien wel Seadrill (SDRL), actief in de offshore drilling voor olie en met een hoge olieprijs was er tot de zomer van 2014 niks aan de hand. Een signaal voor een mogelijke dividendval was het forse dividendrendement. Van het 4e kwartaal in 2013 tot en met het 3e kwartaal in 2014 werd in totaal maar liefst $3,93 dividend uitgekeerd terwijl de koers over die periode iets minder dan $40 was, kortom een dividendrendement van ongeveer 10%. Nadat de olieprijs in de zomer van 2014 sterk daalde werd al snel duidelijk dat dit dividendbeleid niet langer kon standhouden. Eind november in 2014 rapporteerde Seadrill niet alleen tegenvallende kwartaalcijfers maar liet het ook weten dat het dividend geschrapt werd. Het aandeel werd op 26 november genadeloos afgestraft (zie onderstaande grafiek) met een verlies van ongeveer een vijfde van de koers en een volume dat ongeveer het tienvoudige was dan het gemiddelde volume van de weken daarvoor.

Dividendval Seadrill graph grafiek

Met de oliesector snijden wij ook meteen een sector aan waar het dividendrendement momenteel behoorlijk hoog ligt maar het de lage olieprijs lijkt dat voor veel bedrijven niet lang houdbaar. Voor Shell is de houdbaarheid van het dividend bijna heilig en kwam de toezegging dat er geen verandering in dividendbeleid komt tot en met 2016 maar of dit met de lage olieprijs daarna nog houdbaar is? Shell heeft nu eind september 2015 een dividendrendement van ongeveer 8% en bedrijven als Total en Chevron hebben op dit moment een dividendrendement van ongeveer 6%. Bij de grote olieproducenten lijkt het een kwestie van tijd totdat er in het dividend gesneden wordt tenzij de olieprijs weer structureel naar een hoger niveau gaat. Een ander voorbeeld is de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd waar het dividendbeleid niet langer houdbaar lijkt. De koers is meer dan gehalveerd, niet alleen vanwege de zorgen over het dividend maar ook over onder andere de solvabiliteit van de onderneming. Het één heeft natuurlijk wel verband met het ander.

Conclusie

Bedrijven met een hoog dividendrendement kunnen een goede investering zijn wanneer de fundamentele cijfers het dividend steunen en ook houdbaar maken voor de toekomst. Bij onderwaardering kunnen er kansen voordoen en met geduld en discipline kunnen lange termijn beleggers goede zaken doen met dividendaandelen. Koopt u een aandeel met een hoog dividendrendement voor de lange termijn blijf dan toch nieuws en vooruitzichten volgen want het snijden of zelfs schrappen van het dividend zien beleggers niet graag zitten.

Bezoek het beursforum (klik hier)