Op de bitcoin short gaan is binnenkort mogelijk met futures

Al langer konden beleggers geld verdienen door op de bitcoin short te gaan middels CFD’s. Dit zijn producten die niet erg gangbaar zijn en de commercialisatie is in sommige landen, zoals België, verboden. Met de komst van de bitcoin future zal er een meer gangbare manier komen om short te gaan op de bitcoin. Overigens is een future er niet alleen om short te gaan, ook long posities zijn mogelijk. Misschien denkt u wat is long of short gaan? Met long gaan speelt u in op een stijging en bij short gaan speelt u in op een daling. Bij een bitcoin short verwacht u dus een daling en een stijging bij een bitcoin long.

Derivatenbeurs CBOE (Chicago Board Options Exchanges) zal op zondag 10 december de eerste bitcoin futures lanceren. Vanaf dat moment is er voor beleggers een gereguleerd financieel instrument om te handelen op de koers van de bitcoin. Op 18 december zal derivatenbeurs CME Group de handel in bitcoin futures starten. Inmiddels liet de Nasdaq ook weten met bitcoin futures te komen. De Nasdaq is één van de grootste beurzen ter wereld. Al eerder was er de komst van een bitcoin tracker maar hiermee kon men alleen speculeren op een stijging.


Op de bitcoin short gaan is binnenkort mogelijk met futures

Wat is een future?

Een future is een termijncontract tussen twee partijen. Hiermee verbinden de partijen zich om een bepaalde hoeveelheid tegen een vooraf afgesproken prijs te verhandelen. Een future is ook een derivaat en een afgeleid product. Bij de bitcoin future is de bitcoin (min of meer) de onderliggende waarde. In het geval van CME Group zal de future de CME CF Bitcoin Reference Rate volgen. Hierin komt een koers tot stand uit een combinatie van koersen van verschillende crypto exchanges.

Recordreeks in aanloop naar komst futures

Voorlopig lijkt het de bitcoin beleggers en speculanten weinig te doen want de bitcoin blijft record na record bereiken. Inmiddels bereikte de bitcoin al een duizelingwekkende koers van bijna $13.000. Dit kan op het moment dat u dit leest achterhaald zijn gezien het verloop van de koers in 2017. Onderstaande grafiek laat het koersverloop van de bitcoin in 2017 zien.

bitcoin short grafiek 2017
Het koersverloop van de bitcoin in 2017 (bron: Investing.com)

Op de bitcoin short gaan

De komst van bitcoin futures heeft nogal wat losgemaakt. Enerzijds is er de vrees dat het een crash van de digitale munt kan aanwakkeren. Anderzijds zijn handelaren er van overtuigd dat de volatiliteit omlaag gaat. Dit komt ten goede voor een bredere acceptatie van de bitcoin. Veel professionele investeerders mochten nog niet handelen in de bitcoin vanwege het ontbreken van toezicht. Aangezien futures gereguleerd zijn mogen meer investeerders deze markt betreden. Het uiteindelijke effect op de koers van de bitcoin is nog koffiedik kijken. Zoveel speculanten er op willen duiken, zoveel uiteenlopende verwachtingen zijn er ook. Een aantal hedgefondsen hebben overigens al aangegeven op de bitcoin short te willen gaan.

Tot voor kort hadden weinig beleggers baat bij een dalende koers omdat hier amper op ingespeeld kon worden. Velen zien het als de grootste short mogelijkheid ooit en daarmee nemen de belangen toe voor een koersdaling van bitcoin. Dit is zeker het geval als er een toegankelijk en gereguleerd instrument komt zoals de bitcoin future.

Eén ding is in ieder geval zeker. Met de komst van de futures verplaatst het speelterrein meer en meer naar Wallstreet. Dat is niet de plek waar believers of kleine handelaren met spaargeld zitten. Deze professionele handelaren hebben niet alleen meer kennis van handelen maar ook veel diepere zakken om deze miljardenindustrie te bespelen.

Bezoek het cryptocurrency forum >