Online winkelen is populairder dan ooit, welke kansen zijn er voor beleggers?

Online winkelen is in bijna geen enkel huishouden meer weg te denken en de sterke groei van de laatste jaren blijft zich onverminderd doorzetten. Volgens de Nederlandse brancheorganisatie Thuiswinkel.org geven Nederlanders in de 3 weken voor kerst maar liefst 925 miljoen euro uit bij het online winkelen. Ten opzichte van een jaar eerder is dit een stijging van 57%. Buiten de feestmaand is de gemiddelde weekomzet van online winkels ongeveer 200 miljoen euro en in de feestmaand is dit tot kerst zelfs ruim 300 miljoen euro per week. Supermarkten zijn tegenwoordig ook niet meer weg te denken uit het online winkelen, de consument kan nu thuis de boodschappen doen. Het online boodschappen doen is ook met de feestdagen populair, de consument hoeft niet de drukte in en kiest rond deze tijd van het jaar voor wat luxere boodschappen om er thuis van te genieten.


Een aantal populaire producten in de volgende categorieën zijn momenteel:

  • Kinderspeelgoed en games: Call of Duty, Pokémon Moon & Sun en Lego Technic
  • Boeken: Judas van Astrid Holleeder en Harry Potter en Het Vervloekte Kind Deel Een en Twee van J.K. Rowling
  • Parfum: Calvin Klein CK IN2U (voor zowel dames als heren), Chopard Wish (voor dames) en Jean Paul Gaultier Le Male (voor heren)

Daarnaast blijven sieraden en horloges ook erg populair om cadeau te doen.

Beleggen in online winkelen

Bij online winkelen denkt u waarschijnlijk al snel aan een grote naam als Amazon.com of wat dichter bij huis aan Bol.com (onderdeel van Ahold-Delhaize). Andere bekende namen met een een beursnotering zijn Zalando, eBay en Alibaba. Laatst genoemde is in de westerse wereld nog lang niet zo populair als in thuisland China maar dit zal de komende jaren ongetwijfeld veranderen.

Volgens onderzoeksbureau eMarketer zal het online winkelen tot en met 2019 groeien met ongeveer 115%, in dollars komt dit neer op bijna 3600 miljard dollar op jaarbasis. Met name in Aziatische landen zoals China, Zuid-Korea en Japan verwacht men de grootste groei. Van alle aankopen in de retailsector gaat nu nog geen 10% via internet, dit zal volgens ING groeien tot 20% in 2020. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de grootste ‘online retailer’ ter wereld Amazon.com zelfs een grotere beurswaarde heeft dan de grootste ‘fysieke retailer’ ter wereld Wal-Mart, ruim 368 miljard dollar tegen 219 miljard dollar. Een grafiek waarbij beide beursgenoteerde bedrijven tegen elkaar zijn uitgezet qua koersontwikkeling over de laatste 10 jaar laat weinig aan de verbeelding over welke sector sterk groeit.

online winkelen aandelen Amazon en Wal-Mart

Veel keuze, wat nu?

Het potentieel van deze sector mag duidelijk zijn na al jaren records te breken. Een nadeel is dat de enorme keuze uit beursgenoteerde bedrijven die actief zijn in het online winkelen erg groot is. Niet alleen de keuze maar ook de geografische ligging kan hierbij belangrijk zijn voor de toekomstige groei. Zo werd al eerder Azië genoemd als een regio waar het winkelen via internet snel zal groeien. Zo behaalde Alibaba vorig jaar op singlesday een omzet van maar liefst 3,9 miljard euro op één dag. Een wat minder bekende naam in Azië is bijvoorbeeld Rakuten, dit is een Japanse online winkel.

Bedrijven die indirect ook meeprofiteren van de sterke groei van het online winkelen zijn pakketdiensten zoals Bpost, PostNL en FedEx (dit bedrijf nam het Nederlandse TNT Express over) maar natuurlijk ook creditcardmaatschappijen zoals American Express en Visa maar ook de betaaldienst PayPal.

Om het beleggen in deze sector wat makkelijker te maken zijn er diverse ETF’s/trackers die zich richten op online retail. Hiermee kunt u investeren in meerdere aandelen tegelijk door het kopen van één beleggingsproduct. Eerder dit jaar werd de ETF met de ticker IBUY gelanceerd en sindsdien is de koers gestegen met ruim 10%. Deze ETF neemt alleen bedrijven in het virtuele mandje die minimaal 70% van de omzet uit online winkelen halen. De ETF met ticker PNQI is ook een optie met een blootstelling van maar liefst 8,2% in Amazon. Een wat volatielere ETF is de Emerging Markets Internet and Ecommerce ETF EMQQ. Deze ETF richt zich op internetbedrijven en online winkelen in opkomende markten.

Wilt u niet het risico lopen om net in het bedrijf te beleggen dat het in de toekomst niet waar kan maken dan is het aan te raden om te richten op een ETF. De bovengenoemde ETF’s zijn slechts enkele voorbeelden maar hebben elk een grote invloed van online winkelen.

Bezoek de volgende onderwerpen op het forum:

Amazon.com >>>

Alibaba >>>

Zalando >>>

Ahold – Delhaize >>>