Olieprijs op laagste niveau van dit jaar, OPEC faalt

Enkele weken geleden verlengden de OPEC-leden nog de productiebeperking met 9 maanden maar vooralsnog lijkt de OPEC te falen. De olieprijs zou door de productiebeperking moeten stijgen of minimaal stabiel blijven. Dit is nog geen succes gebleken. Naast de OPEC-leden heeft ook Rusland toegezegd de olieproductie te beperken. Rusland is sterk afhankelijk van het zwarte goud, zie de onderstaande grafiek voor het verband tussen de Russische roebel en de olieprijs.

Olieprijs in relatie tot de Russische roebel
Olie in relatie tot de Russische roebel

Een aantal landen zijn vrijgesteld van de beperking, zoals Libië en Nigeria. Iran mag zijn productie verhogen tot het niveau van voor de sancties. Deze verlenging van de productiebeperking kon ook al niet op enthousiasme rekenen want er werd gehoopt op een langere of zelfs strengere beperking.

Inmiddels is de olieproductie in Libië toegenomen tot het hoogste niveau in 4 jaar. Verder zijn de olievoorraden opgeslagen in tankers tot het hoogste niveau gestegen van 2017. Al met al geen goede vooruitzichten om de olieprijs weer te laten stijgen. Sterker nog de prijs van olie bereikte inmiddels het laagste niveau van 2017 tot zover. Sinds de top van februari is ruim 20% van de prijs ingeleverd, zie onderstaande grafiek.

olieprijs grafiek Crude Oil WTI Futures
Olieprijs grafiek Crude Oil WTI Futures

Olieprijs en inflatie

De inflatiedoelstelling van de ECB van 2% lijkt hierdoor weer uit het zicht te komen. De olieprijs is een belangrijk onderdeel van de berekening van de inflatie, deze kan dus zowel de inflatie doen aanwakkeren of afzwakken. De ECB is al een aantal jaren bezig om geld in de economie te pompen en de poging om de inflatie naar 2% te krijgen wil nog niet lukken. In de onderstaande afbeelding kunt u zien wat het verband tussen inflatie en de olieprijs is.

Bezoek het beursforum >>>

Discussieer mee over olie op het beursforum >>>

https://twitter.com/Schuldensuehner/status/839815268603936768