Offensief beleggen, mogelijk meer rendement maar ook meer risico

Er zijn verschillende typen beleggers. De één belegt met als doel een gunstige koersontwikkeling op de korte termijn, de ander heeft juist geduld en vertrouwt op koersstijgingen op de lange termijn. Sommige beleggers kopen obligaties of aandelen die als stabiel bekend staan, een andere groep investeert bewust in wat meer risicovollere producten. Deze laatste strategie noemt men ook wel offensief beleggen.

Wat is offensief beleggen?

Offensief betekent eigenlijk aanvallen, vooruit gaan maar ook risico nemen. Defensief is meer verdedigend en dus minder risico nemen. De vergelijking met sporten maakt dit wellicht duidelijker. Een offensieve tactiek houdt in dat een sporter of team in de aanval gaat, punten wil scoren, met het risico punten tegen te krijgen. Een defensieve sporter is wat voorzichtiger: hij wil vooral voorkomen dat de tegenpartij punten scoort in de hoop zelf een doelpunt te maken.

Offensief beleggen is dus ook aanvallend beleggen. U neemt meer risico met als doel een flinke koersstijging te realiseren. U calculeert daarbij in dat de koers ook de andere kant op kan schieten. U kiest dus voor aandelen of andere beleggingsproducten die als risicovol bekend staan. Denk hierbij aan derivaten zoals opties of turbo’s.

Wanneer past offensief beleggen bij jou?

U durft te speculeren op forse koersstijgingen, liefst op korte termijn. U hebt echter ook het geduld om te wachten op koerswinsten op de langere termijn. U wordt ook niet onrustig als de beurs de eerste tijd tegen zit en u vindt het ook geen probleem als de koersen eerst even dalen in plaats van flink stijgen. Een offensieve belegger moet vooral goed zijn of haar emoties in bedwang kunnen houden en strikt zijn plan trekken. Aan dit plan, dit kunnen vuistregels zijn, moet ook regelmatig worden geschaafd om zo een manier van handelen te ontwikkelen.


Offensief beleggen, mogelijk meer rendement maar ook meer risico

Overwegingen offensief beleggen

Als u offensief belegt, moet u dus niet schrikken als precies de koers van uw aandelen fors keldert. Met een gunstige ontwikkeling draait het zomaar de andere kant op en staat u opeens fors in de plus. Met offensief beleggen heeft u soms al op korte termijn aardig geld verdiend. Maar het kan ook gebeuren dat u veel geduld moet hebben een tijdje lang tegen rode cijfers aan moet kijken.

Het behoeft geen verdere uitleg dat het niet verstandig is om offensief te beleggen met geld dat u op redelijk korte termijn weer nodig hebt. U wilt immers geen aandelen verkopen als ze u tot dat moment een negatief rendement hebben gebracht. Het is in dat geval beter om niet of juist defensief te beleggen, omdat een eventuele koersdaling dan waarschijnlijk beperkt zal zijn.

Combineren van tactieken

Uiteraard kunt u ook kiezen voor een combinatie van offensief en defensief beleggen. U weet dan bij voorbaat dat een deel van uw beleggingen risicovol is, maar dat een gedeelte van uw belegde geld waarschijnlijk gestaag zal groeien. Onthoud ook dat risico en rendement altijd samen gaan, mogelijk hoge rendementen gaan altijd samen met hoge risico’s en vice versa.

TIP! Offensieve beleggers verrichten vaak veel transacties en doen er dus goed aan om hun transactiekosten laag te houden, bekijk ons brokeroverzicht of u ook kunt besparen.

Meer over de beurs en beleggen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock