Nike aandelen omhoog na goede cijfers en samenwerking Amazon

Nike aandelen bereikten de hoogste koers sinds de herfst van 2016 nadat het bedrijf beter dan verwachte cijfers bekend maakte. Misschien nog wel belangrijker dan de cijfers was het nieuws dat het bedrijf een samenwerking aangaat met Amazon. Het wereldberoemde sportmerk gaat via Amazon een deel van het assortiment aanbieden bij consumenten. Beleggers reageerden enthousiast en de aandelen van het bekende Nike logo stegen met ruim 10%.
Goede kwartaalcijfers

Met een winst per aandeel van $0,60 werden belegger positief verrast. De algehele verwachting was een winst van $0,50 per aandeel. De omzet was ook hoger dan verwacht, 8,7 miljard dollar tegen een verwachte 8,6 miljard dollar. Zowel de omzet als winst waren meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De kwartaalwinst bedroeg maar liefst ruim 1 miljard dollar, hiermee werd het gebroken boekjaar goed afgesloten. Over het boekjaar werd 34,4 miljard dollar aan omzet gehaald en dit was een stijging van 6% in vergelijking met het voorgaande jaar. De nettowinst steeg met 13% tot meer dan 4,2 miljard dollar.

Concurrentie

Analisten gingen uit van een minder sterk kwartaal maar ook de vorige kwartalen wist Nike indruk te maken met de resultaten. Zie onderstaande diagram voor de winst per aandeel over de afgelopen kwartalen en de verwachting voor de komende kwartalen.

Nike aandelen winst per aandeel
Winst per aandeel Nike (bron: Nike.com)

De vrees was er dat concurrentie van onder andere Puma, Adidas en Under Armour ten koste zou gaan van Nike. Over het afgelopen jaar bewogen de Nike aandelen nauwelijks. Under Armour daarentegen zag de koers afglijden en Puma en Adidas blonken uit met mooie stijgingen. Over de afgelopen 5 jaar was Nike de nummer 2 van de 4 genoemde sportfabrikanten.

Nike aandelen Adidas Puma Under Armour grafiek
De grafieken van Nike, Adidas, Puma en Under Armour vergeleken over de laatste 5 jaar

Nike aandelen in de lift door Amazon

Dat Nike aandelen meer dan 10% stegen kwam met name door het nieuws over de samenwerking met Amazon. De sportfabrikant en de onlinewinkel Amazon slaan de handen ineen om elkaar te versterken. De geruchten gingen al rond maar werden door CEO Mark Parker tegenover analisten bevestigd. Er zal eerst worden begonnen met een pilot waarbij een beperkte oplage van schoenen, accessoires en kleding te koop worden aangeboden.

De deal is met name voor Nike interessant aangezien Amazon al een groot bereik bij huishoudens heeft. Bijkomend voordeel is het tegengaan van nepartikelen die via Amazon worden verkocht via derden. Alleen al in Amerika zijn er 80 miljoen zogenaamde Prime klanten. Dit zijn klanten die regelmatig of veel uitgeven op Amazon. Amazon maakt ook werk van de verkopen van kleding en dergelijke. Zo kunnen op korte termijn klanten thuis eerst kleding passen waarna zij pas overgaan tot aankoop. Adidas heeft al een samenwerking afgesloten met Amazon en waarschijnlijk volgt nu ook Nike. Juist op de thuismarkt van Nike verloor het marktaandeel aan Adidas. Of Nike beleggers weer kan verrassen is nog afwachten want op 28 september worden de volgende kwartaalcijfers bekendgemaakt.

Bezoek het onderwerp Nike op het beursforum >>>

Bezoek het beursforum >>>